Kraljevo: Poziv na linč Roma

Na društvenoj mreži Fejsbuk oformljena je grupa koja poziva građane na linč Roma i spaljivanje njihovog naselja u Kraljevu zbog nedavnog ubistva.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.02.2009.

12:37

Default images

Grupa poziva građane da se tako osvete za smrt 18-godišnjeg Kraljevčanina Marka Simeunovića, koga je prošlog vikenda usmrtio maloletni S.V, romske nacionalnosti. Policija u tom gradu već preduzima mere za pronalaženje organizatora grupe postavljene na Fejsbuku.

"Pobijmo ih sve" ili "Spalićemo Ciganmalu" samo neki od komentara kojima se poziva na osvetu Romima zbog smrti Simeunovića.

Organizatori grupe pozivaju sve istomišljenike da se u subotu okupe kod mesta gde je nastradao Simeunović, odakle će krenuti na romsko naselje.

Kraljevačka policija je već preduzela mere kako bi sprečila okupljanje, kaže Jovica Došić, komandir policijske ispostave Kraljevo.

I dok policija sprovodi istragu, žitelji romskog naselja iz straha ne izlaze iz svojih domova, a decu ne šalju u školu. Oni kažu da je u prethodna dva dana zabeleženo nekoliko verbalnih napada i pretnji upućenih Romima.

Predstavnici romskih udruženja apeluju na svoje sunarodnike da ne reaguju na provokacije i uvrede već da se sklone kako bi se smirile strasti, a da se pravosudnim organima omogući da rade svoj deo posla.

Novinari B92 pokušali su da kontaktiraju prvog čoveka Kraljeva kako bi se čuo i njegov stav. Medutim gradonačelnik Miloš Babić nije odgovorio ni na jedan od brojnih poziva na mobilni telefon.

Njegova sekretarica obavestila je B92 da su gradonačelnik i njegov zamenik van grada, iako su tokom dana bili prisutni na sastancima u Skupštini grada.

Od političkih predstavnika oglasila se Socijaldemokratska omladina (SDO), podmadak Socijaldemokratske unije, koja je osudila najavu okupljanja "ekstremno desničarskih grupa i najavu proterivanja tamošnje romske populacije i paljenja njihovog naselja".

"Podsećamo da ubistvo Simeunovića nije bilo rasno ili etnički motivisano i da su pripadnici policije priveli dvojicu osumnjičenih", navodi SDO.

SDO apeluje na lokalne vlasti u Kraljevu, medije, javnost i nadležne institucije da stanu na put fašističkom delovanju i širenju fašizma i da zaštite građane od diskriminacije i nasilja bilo koje vrste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: