Ren i Tadić o Kosovu

Komesar za proširenje EU Oli Ren ponavlja da proces evropske integracije Srbije nije vezan za status Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.02.2009.

08:17

Default images

"Naš cilj je poboljšanje i podrška razvoju socijalne i ekonomske situacije na Kosovu ... Ne želimo da Kosovo postane 'crna rupa'...", rekao je Ren. On je najavio da će tokom godine biti objavljen izveštaj o situaciji na Kosovu. Predsednik Tadić odbacio optužbe prištinskih zvaničnika da Beograd vodi politiku 90-ih.

"Srbija je 90-ih godina vodila rat na Kosovu, Srbija se suočavala sa strašnim zločinima čije su žrtve bile i Albanci i Srbi", rekao je on i daodao da je Srbija poslednjih godina i meseci pokazala jedan "kvalitetan iskorak" i traga za rešenjem koje nikoga ne ugrožava.

Na pitanje B92 da li se od zvaničnog Beograda očekuje fleksibilniji stav o članstvu Kosova u međunarodnim institucijama, Tadić je odgovorio da se Srbija tome nikada nije ni protivila.

“Srbija ni na koji način ne želi da zaustavi ni proces priključenja Kosova nekim finansijkim svetskim institucijama, jer mi smo kao država u pregovorima o budućem statusu predlagali takvo rešenje za Kosovo i Metohiju. Srbija traga za realističnim rešenjem, ali istovremeno ne odustaje od odbrane svojih legitimnih prava - to je integritet zemlje Srbije. I to je konstruktivan pristup Srbije”

“Kako je predsednik Tadić sasvim ispravno rekao jako je važno da Kosovo učestvuje u regionalnim procesima privredne i političke saradnje i potrebno je da se nađe praktično rešenje kako bi se to ostvarilo”, rekao je komesar Ren.

Jeremić: Odvojeno Kosovo i EU

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk (Beta)
Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kaže da su pitanje rešavanja budućeg statusa Kosova i pristupanje EU dva odvojena procesa i da je to zvanična politika.

On je u intervjuu za BBC rekao da je to "zvanična politika i Beograda i Brisela" i da će Beograd "učiniti sve da tako i ostane". "Ukoliko se Srbiji postavi uslov da prizna Kosovo da bi postigla bilo koji cilj, bio bi postavljen uslov Srbiji da prekrši svoj ustav", dodao je Jeremić.

Podsećajući da je politički uslov za pristupanje Evropskoj uniji puna saradnja Srbije sa Hagom, Jeremić je naglasio da to znači da Srbija čini sve i da glavni haški tužilac Serž Bramerc daje svoj redovni izveštaj.

"Mi smo zadovoljni saradnjom koju imamo sa njim. Važno je da on nastavi da daje redovne izveštaje EU, ali mislimo i da komplementarna njegovom izveštaju može da bude i jedna politička ocena misije koja bi došla iz EU" u Srbiju, rekao je ministar spoljnih poslova.

"Srbija predstavlja ključnu zemlju regiona i, ukoliko je ona na pravom putu, ja sam uveren da je i ceo Balkan sa njom na tom pravom putu", kaže on.

"Ako Srbija posrne ili u njoj dođe do gubitka energije, volje, fokusa, vizije, neće biti moguće zaokružiti proces integracije Balkana u EU, a samim tim ni proces ujedinjenja Evrope", zaključio je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: