Ren: Vize da, ali kandidatura teško

Stavljanje Srbije na "belu šengensku listu" moguće do kraja godine, ali kandidatura za članstvo u EU nije preporučljiva, poručio Oli Ren zvaničnicima u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.02.2009.

00:29

Default images

Posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, Oli Ren je rekao da bi Srbija ove godine mogla da dospe na belu šengensku listu, ali je ponovio stav da nije dobro da podnosi zahtev za kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji pre odmrzavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Moraju da postoje uverljivi pokazatelji da se Prelazni trgovinski sporazum i zatim Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju uspešno primenjuju. To bi bio jedan od uslova za davanje pozitivne ocene kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji”, poručio je Ren. “Za Srbiju je najvažnije da proces integracija traje što kraće. Nas ne zanimaju uvek i po svaku cenu brzi prolazni ciljevi, nas zanima taj konačni cilj - članstvo u Evropskoj uniji. Zbog toga ćemo mi uzeti ozbiljno u razmatranje i ovu, vrlo realističnu analizu koja dolazi od evropskog komesara i na kraju ćemo doneti odluku”, rekao je predsednik Tadić.

Komentarišući poziv Srbije da delegacija EU doputuje u Beograd kako bi se neposredno uverila u stepen sardanje Srbije sa Haškim tribunalom, Ren je istakao da se on ne protivi toj inicijativi, ukoliko ona može da doprinese da se stekne potpuniji uvid u to pitanje.

"Razumem ideju Srbije, ali ipak je na EU i Savetu ministara da razgovaraju o napretku saradanje, a tužilac Tribunala Serž Bramerc je onaj koji kvalitet te saradnje treba da oceni", rekao je Ren.

Tadić i Ren ponavili su i da su nezavisnost Kosova i evropske integracije Srbije odvojeni procesi, o čemu možete čitati više u posebnoj vesti.

Ren: Poslanici da budu efikasniji

Oli Ren je, tokom posete Beogradu, poručio poslanicima Skupštine Srbije da bi bilo dobro da brže usvajaju zakone kako bi ubrzali približavanje Uniji.

Vreme ekonomske krize zahteva solidarnost, rekao je Oli Ren u Beogradu i najavio da Evropska komisija razmatra mogućnost da dodatnim sredstvima pomogne budžet Srbije kako bi se ublažile posledice ekonomske krize. Najava je bila dobra vest za premijera Mirka Cvetkovića.

"Čvrsto smo uvereni da je punopravno članstvo Srbije u EU u najdubljem interesu Srbije i njenih gradjana", rekao je Cvetković.

On je podsetio da u tom kontekstu postoje prioriteti kojima Vlada poklanja pažnju, a to su što skorije aktiviranje Prelaznog trgovinskog sporazuma, stupanje na snagu SSP-a i sticanje statusa kandidata za punopravno članstvo u EU.

"Očekujemo što skorije stavljanje Srbije na belu šengen listu i liberalizaciju viznog režima", rekao je premijer.

U Domu narodne skupštine Oli Ren je razgovarao sa predsednicom parlamenta i poslanicima svih stranaka osim SRS-a.

Šefovi poslaničkih klubova su, koristeci svaki po par minuta, pitali da li je promena stava prema Kosovu uslov za evropske integracije, govorilo se i o aktuelnoj temi promene poslovnika, a predstavnik Mađara je podsetio je da regionalizacija u duhu evropskih principa.

Posebne pohvale je, saznaje se, dobio Tomislav Nikolic, koga je Ren pohvalio zbog podrške Uniji.

Otvoreno sedište Evropske komisije

Na kraju posete Oli Ren i predsednik Srbije Boris Tadić otvorili su novo, beogradsko sedište Delegacije Evropske komisije u Srbiji.

Bila je to prilika i za malo opuštanje. Oli Ren je predsedniku Tadiću poklonio gramofonsku ploču, finske pop grupe sa naslovom “Gde je Boris?”.

“Kao što vidite dame i gospodo, ploča je stare tehnologije, jedan LP, koji je snimljen pre 25 godina u Finskoj ’83. godine. Možda je pre 25 godina imalo smisla postaviti to pitanje - gde je Boris? Međutim, danas zahvaljujući predsedniku Tadiću svi znaju gde je Boris - u Evropi. Takođe, zahvaljujući zalaganjima predsednika Tadića, svi u Evropi znaju i gde je Srbija. Srbija je danas sasvim punopravni član evropske porodice”, ocenio je Ren.

“Hvala Oliju Renu. Sada znam gde sam”, zahvalio se predsednik Tadić.

Inace, sa preko 100 zaposlenih kancelarija EU u Srbiji, četvrta je po veličini u svetu. Veća od nje su evropska sedišta u Moskvi, Vašingtonu i Ankari.

"Beli šengen ne ide"

Renovu preporuku Srbiji da ne aplicira za kandidaturu za članstvo u Uniji pre nego što bude odmrznut Prelazni trgovinski sporazum direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević vidi kao savet profesora studentu da odustane kad nije potpuno spreman za ispit jer Srbija nije obavila posao koji se od nje traži.

“Može da se tumači kao 'poradite na tim stvarima' jer očigledno je da 'beli šengen' ne ide, pošto nismo napravili ni pola od onoga što treba da se uradi, uključujući ni najbanalnije stvari kao što su pasoši”, kazao je Dimitrijević.

"Ja nisam našao da je to mnogo važno, jer niko ne može da nam zabrani da se kandidujemo", rekao je Dimitrijević, gostujući u emisiji B92 Kažiprst.

S druge strane, direktor Pravnog foruma Vladimir Todorić smatra da je Renova izjava zbunjujuća, kako za Vladu Srbije, tako i za našu javnost.

On kaže da je i nekorektna s obzirom na to da je Srbija već počela jednostranu primenu Prelaznog sporazuma sa EU.

"Mislim da Srbija treba da se zahvali na ovom blagonaklonom stavu Olija Rena i da podnese prijavu za članstvo pre kraja aprila ove godine, s obzirom na to da, imajući u vidu da dolaze izbori za evropski parlament i kasnije referendum u Irskoj, pitanje je zaista kada će biti dobro vreme za podnošenje prijave za članstvo”, rekao je Todorić.

Razgovor sa Vladimirom Todorićem možete pročitati u rubrici Intervju.

Kašnjenje Srbije sa usvajanjem reformskih zakona stručnjaci tumače kao uzrok erozija poverenja prema Uniji i pad entuzijazma, čemu su doprineli i signali koji su stizali iz Vlade o drugim prioritetima i vesti o dodatnim uslovima za članstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: