Jeremić: Tri prioriteta diplomatije

Prioriteti spoljne politike Srbije jesu očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ubrzanje integracija u EU i regionalna saradnja, kaže Vuk Jeremić.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 11.02.2009.

17:23

Default images

Ministar spoljnih poslova Srbije je prilikom posete Kragujevcu kazao da je centralni strateški prioritet Vlade Srbije ubrzavanje procesa evropskih integracija i uvođenje zemlje u punopravno članstvo EU kako bi Srbija postala ravnopravni i jednak član Evropske unije, zajedno sa ostalim evropskim narodima.

Prema njegovim rečima, to će se najpre ostvariti realizacijom trećeg prioriteta - uspostavljanjem dobrosusedskih odnosa i najbolje regionalne saradnje. "Vrlo je važno da smo se opredelili da branimo naše osnovne nacionalne prioritete mirnim, političkim, diplomatskim i pravnim sredstvima. U tome vidim i značaj današnjeg Foruma za nacionalnu strategiju i teme o kojoj ćemo govoriti - a to je spoljnopolitička strategija Srbije", rekao je on.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić posetio je Kragujevac u o okviru obeležavanja Dana državnosti - Sretenja, a govoriće na Forumu za nacionalnu strategiju o spoljnopolitičkoj strategiji Srbije.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović podsetio je da je na Sretenje 1835. u Kragujevcu donet Sretenjski ustav, kao i da je 1878. godine Jovan Ristić upravo u Kragujevcu saopštio odluku o proglašenju srpske samostalnosti i državnosti sa Berlinskog kongresa.

"Praznik pred nama je od izuzetnog, kako istorijskog, tako i kulturnog i političkog značaja, pa nam je poseta ministra Jeremića jako važna", rekao je on i zahvalio šefu srpske diplomatije na svemu onome što je učinio i što čini na očuvanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta naše Srbije.

Ministar Jeremić i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović su zatim položili venac kraj spomenika Jovanu Ristiću i obišli Muzej "21. oktobar" u Šumaricama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: