Dulić: Kazne za bespravnu gradnju

Ministar Oliver Dulić, predstavljajući novi zakon o planiranju i izgradnji, najavio je strogo kažnjavanje za izgradnju nelegalnih objekata.

Izvor: B92

Sreda, 11.02.2009.

15:14

Default images

"Svako ko se usudi u ovom trenutku da krene u divlju gradnju, njegovo gradilište će biti zatvoreno 'žutom trakom', a svaki pokušaj da se ta traka prekine biće teško krivično delo i insistiraćemo da opštine odmah krenu da ruše nelegalno izgrađene objekte", izjavio je Dulić u Privrednoj komori Srbije, na javnoj raspravi o tom zakonu.

Dulić je kazao da je krajnje vreme da se u Srbiji uvede red u oblasti građevinarstva, kako bi Srbija postala privlačna zemlja za investiranje, ali da je za postizanje tog cilja neophodna koordinacija svih nadležnih ministarstava.

On je rekao da je Srbija jedna od najnekonkurentnijih država na svetu, odnosno na 91. mestu po privlačnosti za investiranje, a na 161. mestu po brzini izdavanja građevinskih dozvola, zbog velike korupcije i "zato što ne može ništa da se uradi ako se ne potplati neki lokalni činovnik".

Prosečno vreme za izdavanje građevinskih dozvola u Srbiji je od 204 do 250 dana, a legalizovano je samo 15 odsto objekata zbog nedostatka planskih dokumenata i nerešenih imovinsko-pravnih pitanja, rekao je Dulić.

On je istakao da samo 20 odsto opština ima usvojena planska dokumenta i da će ove godine biti pripremljen poseban zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, kao i zakon o restituciji i denacionalizaciji i javnoj svojini.

Prioritetno usvajanje zakona o uređenju prostora, građevinskom zemljištu i izgradnji jeste deo mera Vlade Srbije za ublažavanje efekata ekonomske krize, a prema Dulićevim rečima, predlog tog zakona će se naći u skupštinskoj proceduri tokom redovnog zasedanja parlamenta.

Novi zakon o planiranju i izgradnji predviđa brže izdavanje građevinskih dozvola, suzbijanje korupcije, smanjenje planskih dokumenata sa osam na dva - prostorni plan i urbanistički plan naselja, raspuštanje skupština opština ukoliko u roku od 18 meseci ne usvoje ta dokumenta, veća ovlašćenja inspekcije, prenosivost građevinske dozvole...

Predstavnici Privredne komore Srbije ukazali su na veliki značaj usvajanja novog zakona o planiranju i izgranji, jer će direktno uticati na razvoj privrede u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: