Rad parlamenata u regionu

Opstrukcija rada parlamenata u zemljama regiona nije raširena pojava jer je primenom rešenja iz poslovnika ta mogućnost sužena.

Izvor: B92

Sreda, 11.02.2009.

13:44

Default images

Parlamentarno iskustvo zemalja regiona takođe pokazuje da ponašanje opozicije zavisi i od delovanja skupštinske većine. Poslovnik o radu Hrvatskog sabora prilikom vođenja sednice daje velika ovlašćenja predsedniku parlamenta, odnosno nekom od potpredsednika koji u njegovom odsustvu vodi sednice, pa je znatno sužen prostor za poslaničku opstrukciju.

Vreme odobreno za raspravu, odnosno za odgovor ili ispravljanje netačne tvrdnje, ograničeno je poslovnikom, a predsednik i potpredsednici Sabora imaju ovlašćenja da opomenu ili oduzmu reč poslaniku koji prekorači dozvoljeno vreme ili se ne drži teme.

Ako se poslanik tome suprotstavi, predsedavajući ima ovlašćenje i da pozove saborsko obezbeđenje da ga izvedu sa sednice.

Ipak, i predsednik Sabora Luka Bebić, koji praktično jedini vodi sednice, ima različite kriterijume prilikom ocenjivanja da li je neko u izjavama prekršio poslovnik ili ne.

Poslaničkim klubovima u Hrvatskoj, pre svega opozicionim, kao moguća mera opstrukcije preostaje samo odsustvovanje iz sale, ako žele da prekinu sednicu zbog nedostatka kvoruma, odnosno da spreče izglasavanje zakona, s obzirom na to da je za to potreban kvorum, a za neke i dvotrećinska poslanička većina.

Najnoviji primer bio je prilikom donošenja zakona o poljoprivrednom zemljištu, kada su opozicija i manjinski poslanici koji su deo vladajuće koalicije, napustili sednicu.

Poslanici HDZ-a i stranaka iz koalicije, kako bi došli do kvoruma, morali su da čekaju da na sednicu dođu dvojica poslanika, jedan manjinski i jedan iz opozicionog Hrvatskog demokratskog saveza za Slavoniju i Baranju, koji je pružio podršku tom zakonu.

Tada je jednoj poslanici HDZ-a, kojoj je pozlilo, naređeno da se nakon što je uzela šećera i vode, vrati u dvoranu i sačeka kvorum.

Situacije u kojima se išlo na ugrožavanje kvoruma bile su relativno retke, a odlazak poslanika ili najava odlaska iz dvorane obično su završavali pauzom u kojoj se sastaje predsedništvo Sabora, koje onda nastoji da nađe neko rešenje, pa su se poslanici vraćali u dvoranu, ili se, što se događalo, neki zakon izglasa i bez njih.

Poslovnik o radu Narodne skupštine Republike Srpske, koji je u suštini zadovoljavajući i za poziciju i za opoziciju, ne omogućava opstrukciju i "prohodan" je za sve ako je predlagač uradio svoj deo posla, kao i skupštinski odbori.

Opstrukcije u parlamentu ne može biti ukoliko funkcioniše skupštinska većina, jer je opozicija u manjini i ne može da dovede do blokade rada, makar i da poslanici opozicije napuste sednicu parlamenta ili čak i uopšte ne dođu na skupštinsko zasedanje.

Poslovnikom je predviđen način rada Skupštine, poslanika i vođenja sednice, a sadrži i sankcije za nepoštovanje odredaba.

Poslanička diskusija ne može da traje duže od 10 minuta, a ukoliko je diskusija u ime poslaničkog kluba, onda traje 20 minuta. Pravo na repliku poslanik može imati dva puta, i to u trajanju od po tri minuta.

Ukoliko dođe do kršenja poslovnika o radu, na primer kada poslanik govori o temi koja nije na dnevnom redu ili slično, predsednik parlamenta može izreći opomenu, a ukoliko se radi o drastičnom kršenju poslovnika, onda se može izreći i kazna udaljavanja iz sale, odnosno neprisustvovanja razmatranju određene tačke dnevnog reda.

Ni u Crnoj Gori opstrukcija rada parlamenta nije čest slučaj, a poslovnik precizira da je pravo na repliku omogućeno samo jednom, u trajanju od tri minuta, i da nema replike na repliku. Za reklamiranje povrede poslovnika predviđen je najviše jedan minut.

U poslovniku je navedeno da nije dozvoljeno korišćenje uvredljivih izraza ili iznošenje i komentarisanje podataka iz privatnog života poslanika i drugih lica, a u toku sednice nije dozvoljeno ni korišćenje mobilnih telefona.

Predviđene sankcije su upozorenje, oduzimanje reči i udaljavanje sa sednice. Mera udaljenja sa sednice izriče se poslaniku koji ne poštuje odluku predsednika parlamenta o oduzimanju reči ili koji na drugi način narušava rad.

Ako poslanik odbije da ode iz sale, predsednik parlamenta će naložiti službenim licima da tog poslanika udalje sa sednice i kazna važi za taj radni dan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: