U čemu su pogrešili članovi RIK-a

Član Republičke izborne komisije iz redova naprednjaka Dejan Đurđević podneo je ostavku na tu funkciju. Rad RIK-a razmatra i Odbor za sukob interesa.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 11.02.2009.

13:41

Default images

"Iako sam funkciju zamenika predsednika, a kasnije i člana RIK-a, obavljao profesionalno i u skladu sa važećim propisima, na podnošenje ostavke sam se odlučio zbog toga što javnost u Srbiji ne odobrava propise na osnovu kojih su određivane naknade za rad u RIK-u", naveo je Đurđević u ostavci, a prenosi Srpska napredna stranka.

A Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa odlučio je na današnjoj sednici da zatraži informacije na osnovu kog akta i kakvih merila su članovima RIK-a isplaćivane naknade za rad, ko su, zbog čega su angažovani i koliko su bili plaćeni spoljni saradnici RIK-a.

Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa razmatrao je odnos između članstva u RIK-a i druge javne funkcije. Ministar Vlade Srbije ne može da bude član RIK-a, stav je Odbora.

Odbor će zatražiti od RIK-a i Narodne skupštine i podatke i o tome i da li među članovima RIK-a i njihovim spoljnim saradnicima ima bliskih srodnika (sa označavanjem stepena srodstva) narodnih poslanika i članova RIK-a, navedeno je u saopštenju.

To je pokrenuto povodom podataka da u RIK-u radi i žena Zorana Krasića iz SRS.

U zavisnosti od pribavljenih podataka Odbor će odlučiti o tome da li ima osnovane sumnje da je povređen Zakon o sprečavanju sukoba interesa i da li je potrebno i protiv koga pokrenuti postupak, naglašava se u saopštenju.

"Upozoravala sam na sukob interesa"

Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero izjavila je da je Skupštinu Srbije pisanim dopisom upozorila na sukob interesa u Republičkoj izbornoj komisiji, ali da nije dobila nikakav odgovor.

Vida Petrović-Škero je u Poligrafu B92 rekla da je Skupštinu Srbije upozoravala da po zakonu sudije ne mogu istovremeno obavljati dve plaćene funkcije i da predsednica RIK-a Sonja Brkić ne bi trebalo da bude na čelu tog tela, jer je istovremeno i sudija Vrhovnog suda.

"Skupština bira članove RIK-a i moje je bilo da je obavestim", rekla je ona i dodala da je parlament upozoravala i o ranijim slučajevima, ali da tim povodom nikad nije dobila nikakav odgovor, niti obaveštenje.

Ona je navela da je i predsedniku Srbije Borisu Tadiću i prethodnom ministru pravde ukazala na zakonsku odredbu po kojoj doskorašnja predsednica RIK-a ne bi mogla biti na toj funkciji.

DS: Nije prekršen zakon

Ranije je i deset članova RIK-a iz Demokratske stranke podnelo ostavke. Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan ponovila je da članovi RIK-a nisu prekršili zakon kada su uzimali naknade.

Upitana da li će neko od članova DS-a koji su podneli ostavke snositi odgovornost i da li će nadoknade u Republičkoj izbornoj komisije biti smanjene, ona je podsetila da se u RIK-u nalaze predstavnici svih stranaka, dodajući da se u obrazloženju ostavki koje su podneli predstavnici DS-a navodi da je to samo prvi korak.

"Očekujemo da, pošto DS ima većinu u RIK-u, to iskoristimo i da sistematski uredimo funkcionisanje RIK-a i drugih institucija i da onemogućimo ovakvo trošenje sredstava“, navela je ona.

Trivanova je rekla i da ne zna ko je od članova RIK-a uzimao nadoknade i koliko su one iznosile, ističući da "samo zna da zakon nije prekršen".

"Svi su se ponašali prema unutrašnjim pravilima RIK, predstavnici DS-a nisu prekršili nijedno pravilo i ostavke nisu podneli zbog toga, već jer se ne slažu sa takvim ponašanjem i žele da pokažu drugačiji stav prema institucijama, a ne zato što su loše radili svoj posao ili zloupotrebili položaj", rekla je ona.

Ona kaže da su ostavke deset članova RIK-a iz redova DS-a zavedene i da očekuje da će one biti usvojene na sledećoj sednici parlamenta.

Odalović: Članovi RIK-a zaradili novac

Sekretar Republičke izborne komisije Veljko Odalović smatra da je novac koji je članovima Komisije prošle godine isplaćen zarađen jer su danima radili po 24 časa.

"To je bio ogroman posao. Sproveli smo redovne, lokalne, izbore na Kosovu i Metohiji", rekao je Odalović novinarima u Skupštini dodajući da su sve naknade isplaćene u skladu sa odlukama RIK-a.

"Poslovi koji su u prošloj godini obavljani bili su izuzetno teški i zahtevali su izuzetno angažovanje ljudi. Da li je primeren obim sredstava koja su isplaćena članovima RIK-a, članovima proširenog sastava i zaposlenima, to je nešto o čemu može da se razgovara i u čemu ima prostora i za određene korekcije ", naveo je Odalović.

On je ocenio da je Komisija radila profesionalno i smatra da će RIK mnogo izgubiti odlaskom članova koji su podneli ostavke jer se radi o vrsnim pravnicima, vrlo iskusnim u ovoj problematici.

TS: Obaveze RIK-a važnije od naknada

Antikorupcijska organizacija "Transparentnost Srbija" ocenila je da je ključna odgovornost RIK-a što nije obavila kontrolu tačnosti i potpunosti izveštaja o finansiranju izborne kampanje.

"Ma koliko bile štetne pojave poput sukoba interesa i nepotizma, određivanja visokih nadoknada za rad, ključna odgovornost RIK-a i svakog njegovog člana u proteklim godinama je što nije uopšte ili nije valjano obavila jedan od svojih najvažnijih zadataka - kontrolu tačnosti i potpunosti izveštaja o finansiranju izborne kampanje", piše u saopštenju te organizacije.

"Transparentnost" ističe da su štete koje su usled takvog odnosa RIK-a prema svojim zadacima nastale neuporedivo veće od novca koji je, van uvida javnosti, bio isplaćivan kao naknada.

Ta organizacija navodi da bi kršenje zakonskih dužnosti od strane RIK-a trebalo da bude "dovoljan razlog za razrešenje članova komisije i to neuporedivo više nego okolnost da su podaci o primanjima dospeli u javnost".

"Mada su i nakon provera izbornih podataka od strane RIK konstatovane povrede zakona, RIK nikada nije, u skladu sa svojim nadležnostima, pokrenula prekršajni postupak protiv odgovornih stranaka", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: