"Nema internacionalizacije Statuta"

U Statutu Vojvodine nema elementa napada na suverenitet Srbije i u njemu se naglašava da je Vojvodina deo Srbije, kaže jedan od pisaca tog statuta Tamaš Korhec.

Izvor: B92

Sreda, 11.02.2009.

11:37

Default images

Gostujući u Kažiprstu B92, on je rekao da bi napad na suverenitet bio kada bi u Statutu stajalo “pravo na samoopredeljenje” ili neki drugi atribut državnog suvereniteta, poput monetarne politike, državne bezbednosti ili odbrane zemlje.

Iako je Statut Vojvodine usvojen u pokrajinskom parlamentu pre četiri meseca, prašina koja se digla u javnosti kada Skupština Srbije treba da razmatra ovo pitanje svedoči o tome da je debata veštačka i da su neke opozicione političke stranke namirisale da na ovoj tematici mogu da moblilišu svoje birače, smatra jedan od pisaca vojvođanskog statuta.

Korhec navodi da se i Socijalistička partija Srbije, kao deo vladajuće koalicije, sada protivi Statutu iako je ne samo glasala, već i učestvovala u njegovom stvaranju.

“Jedan deo tih njihovih predloga je ugrađen u Statut nakon čega su oni rekli da posle usaglašavanja sa partijskom centralom mogu podržati ovakav predlog Statuta", kaže on.

"Oni su uglavnom insistirali na tome da se u uvodnim odredbama naglasi da je Vojvodina deo Srbije i da njena autonomija isključivo proističe iz Ustava Srbije”, rekao je Korhec. Danas su sve uspešne evropske zemlje snažno decentralizovane države, smatra Korhec ukazujući da u Srbiji postoji nacionalna trauma Kosova, raspada federacije i osamostaljavanja Crne Gore iz koje se izvode pogrešne paralele.

Korhec ističe da u novom Statutu Pokrajine nema elemenata napada na suverenitet Srbije.

“Gosodin Dačić je jasno rekao da se ne prihvata država u državi. Ako on misli da od Vojvodine ne treba praviti federalnu jedinicu ili stvarati državu, onda smo na istim talasnim dužinama. Ali ako on misli da je Statut napad na suverenitet, onda se razilazimo”, kazao je on.

Korhec, koji je i član Saveza vojvođanskih Mađara, kaže da njegova partija nije raspravljala o intenacionalizaciji pitanja Statuta, što je predložio predsednik SVM-a Ištvan Pastor, ali da se pitanje međunarodnog pritiska može postaviti samo kada država ne poštuje sopstveni ustav i ako Vojvodina ne dobije statut kako predviđa novi Ustav Srbije.

Vojvodina kao RS

Republika Srpska, koja je deo BiH, sutra otvara predstavništvo u Briselu, a tome se nada i Vojvodina. Potpredsednica Skupštine Vojvodine Maja Sedlarević čestitala je Republici Srpskoj što će u Briselu otvoriti svoje predstavništvo.

Svoja predstavništva u Briselu ima više od 300 evropskih regija i gradova. Inače, namera Vojvodine da otvori svoje predstavništvo u EU jedan je od razloga za optužbe da želi da preuzme deo državnosti Srbije.

"Neizmerno mi je drago što ste, nakon velikog uloženog truda i napora, uspeli da prevaziđete sve prepreke i otvorite svoje predstavništvo u političkom i administrativnom centru Evropske unije", navela je ona.

"Iskreno se nadam da će i Vojvodina, u dogledno vreme, ostvariti tu mogućnost", navela je Sedlarevićeva u čestitki. Maja Sedlarević je i predsednica Odbora za međunarodnu i regionalnu saradnju i evopske integracije Skupštine Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: