Razrešeni direktori tri KBC-a

Skupština Beograda je razrešila direktore Kliničko bolničkih centara Zvezdara, Zemun i Bežanijska kosa, kao i direktora Doma zdravlja Zvezdara.

Izvor: B92

Sreda, 11.02.2009.

09:50

Default images

Odluke o razrešenju direktora tih zdravstvenih ustanova donete su u skraćenom postupku, bez rasprave, a Skupština grada imenovala je i vršioca dužnosti Doma zdravlja Zvezdara. Dnevni red sednice usvojen je nakon višečasovne rasprave o tom predlogu, jer su poslanici opozicije davali primedbe po poslovniku.

Za dnevni red glasalo je 56 odbornika, a 46 je bilo protiv. Jedna od tačaka dnevnog reda je i predlog za raspuštanje Skupština opština Zemun i Voždovac i formiranje privremenih organa vlasti u tim opštinama.

Blokada i u Skupštini Beograda

Atmosfera opstrukcije iz republičke skupštine izgleda da se prenela i u zgradu udaljenu samo stotinak metara: poslanici Skupštine Beograda čitavo pre podne nisu uspeli da se dogovore ni o tačkama dnevnog reda današnjeg zasedanja.

Na kompromis ih nije podstakla ni činjenica da treba da raspravljaju o predlogu da sve nezaposlene porodilje koje žive na području Beograda dobiju jednokratnu novčanu pomoć, kao i da se iz gradskog budžeta finansira naknada za trudničko bolovanje za sve trudnice koje imaju prebivalište u glavnom gradu. Odbornici Skupštine grada sve više se ugledaju na poslanike republičkog parlamenta.

Umesto da rad počnu u najavljenih 10 sati, u salu nisu ušli do podneva jer materijali za sednicu nisu bili spremni.

Kada su se konačno stekli uslovi za rad, sednica je počela, ali javljanjem po poslovniku.

Veoma obiman dnevni red menjan je više puta, pa je tako rasprava o raspuštanju opštinskih skupština u Zemunu i Voždovcu od prve postala poslednja tačka dnevnog reda.

Predstavnici vladajuće većine priznaju da su postojali problemi u pripremi sednice i da je umnožavanje materijala kasnilo.

“Sve ostalo što je vezano i za rasprave o poslovniku i za predloge za izmene i dopune dnevnog reda je nešto što je otprilike uobičajeno i u ovoj fazi rada ove sednice Skupštine grada ja zaista nemam nekih većih primedbi”, rekao je predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić.

“Opozicija se kreće u okviru nekih svojih poslovničkih ovlašćenja i nadam se da će to tako ostati”, poručio je on.

Predstavnici LDP-a upozoravaju da opozicija pokušava da promeni temu rasprave.

“To je da skrenu osnovnu temu koja je trebala da bude danas na sednici Skupštine grada, to su raspuštanje gradskih opština Zemun i Voždovac, na neke druge sporedne teme. To nam je apsolutno jasno međutim ono što, kao što smo već u istupima rekli, nećemo podržati to je da se ta tema potpuno zanemari i da se stavi u drugi plan i da krenemo da se bavimo drugim temama”, kazao je šef odborničke grupe LDP-a, Dejan Ranđić.

U činjenici da Skupština grada ni više sati od najavljenog početka rada nije bila u stanju da usvoji makar dnevni red, predstavnici opozicije ne vide svoju odgovornost.

“Mi smo kritikovali rukovodstvo Skupštine i gradonačelnika koji su doveli do toga da Skupština kasni, da veliki broj tačaka i materijala nam stiže u poslednjem trenutku i da odbornici na taj način ne mogu da se pripreme dovoljno da raspravljaju o svim tačkama dnevnog reda”, tvrdi Andreja Mladenović iz DSS-a.

“Očigledno je da postoji nesposobnost vladajuće koalicije jer vi znate da je dva i po sata odlagan početak sednice, ne zbog opozicije - mi smo svi bili u sali, bili smo spremni da započnemo sednicu, već zbog toga što vladajuća većina nije uspela da obezbedi materijal koji su želeli da uvrste u dnevni red sednice”, kaže Nemanja Šarović, šef odbornika radikala.

“Ukoliko mislite da treba držati sednice bez materijala, ja zaista ne mislim, ali i ne osećam apsolutno nikakvu odgovornost jer sva odgovornost leži pre svega na gradonačelniku, gradskom veću i vladajućoj većini u Skupštini grada”, tvrdi on.

Odbornici LDP-a predložili su da se u gradskoj skupštini formira radno telo od sedam članova koje bi utvrdilo da li je "postupanjima pojedinih delova gradske uprave uticano na produbljivanje spora oko izgradnje stanova na Čukarici između 'Stankoma' i 'Delta legala' i Udruženja '1.000 oštećenih'".

Najavljeno je da će rad Skupštine verovatno potrajati više dana, pa će trudnice na pomoć od grada morati još da čekaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: