Egereši: Nedobronamerne optužbe

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je da Vojvodina novim statutom ne pravi državu u državi i da crkva ne treba da se meša u državnu politiku.

Izvor: Blic

Sreda, 11.02.2009.

01:02

Default images

"To je potpuno neargumentovana, nedobronamerna optužba. Statut ne predviđa da Vojvodina ima monetarnu politiku, policiju, vojsku, državnu bezbednost, spoljnu politiku. Svega toga nema u statutu, nema državnih prerogativa", rekao je Egereši u intervjuu "Novostima".

"Kao vernik, poštujem sve tradicionalne crkve, a među njima i SPC. Sve one imaju pravo da iznesu svoje mišljenje, i to poštujem. Razumem i da je rana zbog Kosova i Metohije duboka, ali mislim da crkva ne bi trebalo da se meša u državnu politiku. Ne smemo da mešamo ni pitanja statusa Vojvodine i Kosova. To su različite stvari. Vojvodina ne želi otcepljenje", smatra on.

Egereši smatra da se sada "napokon povela prava, ozbiljna javna rasprava o statutu Vojvodine". Kada je i centralna Srbija počela ozbiljno da razmišlja o statutu, to znači da je to jedno od najvažnijih pitanja cele Srbije, kaže on.

"Nikog neću da optužujem. Ja samo, kao predsednik pokrajinskog parlamenta, s pravom očekujem da u republičkoj skupštini za taj dokument glasaju sve stranke koje su mu dale podršku u vojvođanskoj skupštini. Sigurno je da DS, kao najuticajnija stranka u oba parlamenta, mora da raščisti svoje nesporazume. Moraju već jednom reći ostaje li statut ovakav kakvog smo ga izglasali ili su se predomislili i u čemu", rekao je on.

Predsednik Skupštine Vojvodine smatra da ne bi trebalo da bude nikakvih promena u statutu.

"Potrebno je samo u pratećem zakonu o nadležnostima Vojvodine u 26 oblasti uskladiti i jasno precizirati odredbe. I trebalo bi da Skupština Srbije što pre usvoji oba akta kako bismo konačno počeli da ih primenjujemo. Evropa ne čeka", rekao je on.

Pastor: Statut Vojvodine internacionalizovati

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, s druge strane, kaže da je došlo vreme da se pitanje statuta, odnosno Vojvodine, internacionalizuje.

“Neprihvatljivo je vođenje ovog postupka na ovaj način. Statut je prihvaćen u parlamentu Vojvodine, pa je nezamislivo da ga neko sada vrati na ponovno razmatranje. To bi značilo da Beograd obezvređuje pokrajinski parlament, što mi nikako ne možemo da prihvatimo”, rekao je on u intervju na mađarskom jeziku agenciji "Vajdasag MA“, a prenosi "Blic".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: