Raste broj žrtava požara

Zvaniočnici danas procenjuju da će broj mrtvih preći 200 u požarima koji od vikenda haraju jugoistokom Australije.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 10.02.2009.

07:38

Default images

Poslednji potvrđen broj nastradalih je 181, ali Džon Brambi, premijer države Viktorija, koja je najteže pogođena vatrenom stihijom, rekao je da je identifikovano još 50 tela koja nisu uključena u zvaničan spisak mrtvih.

U međuvremenu, policija je započela potragu za izazivačima požara za koje se veruje da su namerno podmetnuti, prenela je agencija Rojters.

Cela opustošena zona, koja uključuje više od 20 gradova severno od Melburna, proglašena je "mestom zločina", izjavila je Kristina Nikson, komesar policije države Viktorija, najavljujući početak "Operacije Feniks".

Premijer Australije Kevin Rad je rekao pred parlamentom da se tu "jednostavno radi o zločinu velikih razmera".

Formirana je grupa od oko sto istraživača koja traga za piromanima. Jedan 31-godišnjak i jedan dečak od 15 godina uhapšeni su juče pod
sumnjom da su izazvali dva odvojena požara.

Najnoviji požari u blizini Melburna su najteža prirodna nepogoda koja je zadesila kontinent u poslednjih 110 godina.

Požara ima u još dve australijske države - Južnoj Australiji i Novom Južnom Velsu.

Izuzetno visoka temperatura vazduha od preko 40 stepeni Celzijusa i jak vetar pogoduju širenju požara, u kojima je do sada uništeno više od 30.000 hektara šuma i poljoprivrednih dobara, kao i više od 750 kuća, a najteže su prošli gradići Merisvil i Kinglejk kod Melburna, u državi Viktoriji.

Iako je temperatura u međuvremenu opala, vlasti strahuju da neće biti u stanju da obuzdaju požare, sve dok ne padne značajnija količina kiše.

Očevici opisuju vatrene zidove visoke kao četvorospratnice, drveće koje eksplodira i nebo iz kojeg pada kiša pepela, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: