Ljajić: SAD veruju Srbiji

Institucije Sjedinjenih Dražava veruju da vlasti Srbije čine sve kako bi okončale saradnju sa Haškim tribunalom, kaže Rasim Ljajić.

Izvor: Politika, Tanjug

Utorak, 10.02.2009.

01:17

Default images

Predsednik Nacionalnog komitetta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić izjavio je “Politici“ da je sagovornicima u Vašingtonu otvoreno rekao da građani Srbije sumnjaju da iza tvrdog stava Holandije koja napredak u približavanju Srbije Evropskoj uniji uslovljava hvatanjem Ratka Mladića stoji Amerika, a oni su to u potpunosti odbacili.

Ljajić je naveo da su mu sagovornici naglasili da ne samo da ne sumnjaju u namere Srbije da što pre završi saradnju sa tribunalom već da veruju da Beograd čini sve kako bi taj posao bio okončan.

"Prvi put smo ne samo dobili priznanje za ono što je učinjeno, već i apsolutnu podršku. Ranije je bilo dilema, pa i otvorenih sumnji, ali sad su svi ohrabreni onim što radimo, pre svega na hvatanju Ratka Mladića. Sve sumnje su otklonjene, kako po pitanju postojanja političke volje, tako i u pogledu rada naših službi. Zato i veruju da će naše aktivnosti dati rezultate", kazao je Ljajić.

On je dodao da je na to da Amerika promeni svoj stav, uticalo nekoliko stvari.

"To je, pre svega, hapšenje Radovana Karadžića, a potom i formiranje aktuelne Vlade Srbije. I, naravno, predočeno im je sve što radimo", kazao je Ljajić.

"Izneli smo im operativna saznanja, upoznali ih sa akcijama i aktivnostima koje smo sprovodili i koje sprovodimo, a predstavljen im je i plan daljih operativnih aktivnosti“, naveo je on.

“Veoma visoko su ocenili i odluku o raspisivanju novčane nagrade za davanje informacije koja bi dovela do hvatanja Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kao i uspostavljanje telefonske linije preko koje takve informacije mogu da budu dostavljene državnim organima", dodao je Ljajić.

Upitan da li je u Vašingtonu od Amerikanaca dobio neke nove podatke koji bi mogli da ubrzaju potragu za Mladićem, odgovorio je da "saradnja sa partnerskim službama postoji i ona je konstantna".

"Inače, spremni smo za saradnju sa svima i otvoreni za sve informacije koje mogu da pomognu", kazao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: