MMF: Srbiji potrebna veća podrška

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda ocenjuju da će Srbiji za prevladavanje posledica ekonomske krize biti potrebna dodatna finansijska podrška.

Izvor: B92

Utorak, 10.02.2009.

01:01

Default images

Premijer Mirko Cvetković, ministarka finansija Diana Dragutinović i guverner Narodne banke Radovan Jelašić razgovarali su sa zamenikom izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Murilom Portugalom i delagacijom Misije MMF-a u Srbiji.

Zamenik izvršnog direktora MMF-a Murilo Portugal izjavio je da je Srbija sklopivši aranžman sa tom institucijom u oktobru na vreme ublažila efekte svetske ekonomske krize.

Premijer Cvetković je rekao da je spreman da sa predstavicima MMF-a analizira aktuelno stanje, da bismo, po potrebi, preduzeli mere koje bi mogle da obuhvate i promenu tipa aranžmana sa MMF-om.

“Mi smo spremni da razgovaramo kad god vlada Srbije bude bila sprema na to. Takođe, spremni smo i da povećamo iznos finansiranja ako vlada Srbije to bude želela. Danas nismo razgovarali o konkretnim ciframa. Ja mislim da su danas okolnosti drugačije nego kad se potpisivao aranžman iz predostrožnosti i da su Srbiji sada potrebne dodatne mere podrške“, poručio je Portugal.

MMF je 17. januara 2008. odobrio Srbiji stend-baj aranžman od 402,5 miliona evra. Tim aranžmanom u trajanju od 15 meseci predviđeno je da Srbija povuče novac za jačanje deviznih rezervi ako joj zatreba finansijska podrška.

“Država da ne kreditira pojedince”

Država ne bi trebalo da kreditira privatna lica i da iz javnog novca finansira pojedinačne stvari, poručuje profesor Ekonomskog fakulteta Miodrag Zec.

On je, gostujući u emisiji “Poligraf” TV B92, dodao da bi Vlada trebalo da prikuplja novac za javne rashode i potrebe, a ne da se bavi kreditiranjem i da će građanima najviše pomoći ukoliko bude otvarala nova radna mesta. On dodaje da je Srbija najskuplja država u regionu.

“Država treba da obezbedi uslove da se u ovoj zemlji isplati nešto raditi sem baviti se politikom. Da porezi budu mali, da bude stabilna, da bude jeftina država – ovo je najskuplja država u regionu”, smatra Zec.

“To je posao države. Da izgradi javne stvari koje idu u korist svima, da izgradi investicije koje niko ne može da izgradi, ni po obimu i veličini njihovoj, ni po njihovim efektima", kaže on.

"Država treba da izgradi autoput, da zida mostove, treba da gradi centrale. Ne treba država da daje nekom kredit da kupi stado ovaca”, poručio je Zec.

Celo izdanje emisije "Poligraf", u kojoj je gostovao profesor Miodrag Zec, možete pogledati na Blip kanalu B92. S druge strane, Narodna banka Srbije trebalo bi do kraja meseca da donese odluku koja će omogućiti građanima da uzimaju devizne kredite bez učešća ili depozita.

Ova mera trebalo bi da podstakne građane da uzimaju kredite i tako povećaju potrošnju u uslovima ekonomske krize. Više o ocenama stručnjaka o ovom potezu centralne banke možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: