Opozicija o predlogu Poslovnika

Opozicione stranke listom se ne slažu sa predloženim izmenama Poslovnika Skupštine Srbije. Prema najavama, protiv predloga će glasati LDP, DSS i SRS.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 09.02.2009.

14:37

Default images

LDP neće podržati izmene Poslovnika Skupštine, jer predlog vladajuće koalicije neće doprineti efikasnijem radu parlamenta, kaže lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, Jovanović je rekao da se Liberalno demokratska partija zalaže za sveobuhvatnu reformu ne samo Poslovnika o radu parlamenta nego i načina funkcionisanja Skupštine i njenog odnosa sa drugim institucijama.

"Umesto celovitih promena mi dobijamo predlog izmena i dopune Poslovnika od nekoliko članova koji će za posledicu dobiti novi haos umesto postojećeg", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, predložene izmene i dopune Poslovnika dokaz su nezrelosti vladajuće većine.

Jovanović je ocenio da je taj predlog protivustavan, neutemeljen u postojećoj parlamentarnoj praksi, neprimenljiv i da će doneti još veći nered u skupštinskoj sali.

Jovanović je još rekao da je radna grupa za pitanje televizijskih prenosa formirana kao izgovor za bežanje od odgovornosti i da zbog toga LDP nije učestvovao u njenom radu.

"Sada smo shvatili da nema problema, ići će prenosi i dalje. Mi se sa tim ne slažemo. Mislimo da to treba na vrlo jasan način urediti. Zašto bi javni servis bio na gubicima i zašto bi te gubitke pokrivali građani", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, parlamentarni život ne sme da stoji i Skupština ne sme nekom drugom da proizvodi štetu, ali pitanje prenosa treba rešiti na razuman način.

"Skupština mora da radi sa prenosom ili bez prenosa", rekao je Jovanović.

DSS: Potreban liberalniji Poslovnik

Član Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije Zoran Vacić ocenio je da je Skupštini Srbije neophodan liberalniji Poslovnik sa više mogućnosti da poslanici u parlamentu iznesu svoje lične stavove i stavove svojih partija.

"Dalja restrikcija i uskraćivanje prava poslanika mogu da dovedu samo do toga da se o najvažnijim političkim temama debata ne vodi tamo gde treba, u parlamentu, nego na nekim drugim mestima", rekao je Vacić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, Skupština Srbije ne bi trebalo da menja Poslovnik, jer je u njegovoj dosadašnjoj primeni uspela da donese više od 300 zakona, iako on sadrži "snažne elemente restriktivnosti".

Portparol DSS-a Andreja Mladenović ocenio je da bi najavljene izmene Poslovnika i ograničavanje vremena za reklamiranje povreda mogle da ugroze demokratske principe i funkcionisanje Skupštine.

"Ide se na pokušaj smanjivanja prava poslanika, opozicionih i svih stranaka koje sede u parlamentu time što bi se ograničilo vreme reklamiranja povrede Poslovnika, a samim tim bi se doveo u pitanje demokratski princip funkcionisanja Skupštine", rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, Poslovnik o radu Skupštine nije prepreka za efikasniji rad parlamenta i takođe podsetio da su od 2004. do 2007.godine poslanici usvojili oko 300 zakona i Ustav Srbije.

"Moguće je raditi i uz ovakav Poslovnik i televizijske prenose, ali vladajuća koalicija jednostavno mora da počne da se dogovara sa opozicijom i da tako vrati drugačiji pristup funkcionisanju parlamenta i institucija", poručio je Mladenović.

SRS: Pokušaj gušenja opozicije

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da vladajuća koalicija izmenom Poslovnika o radu Skupštine Srbije i ukidanjem TV prenosa skupštinskih zasedanja "pokušava da uguši opoziciju i demokratiju".

Todorović je ocenio da se iza toga krije pokušaj onemogućavanja kontrolne funkcije zakonodavne vlasti nad izvršnom i sudskom.

On je naveo da isti oni koji su u prošlosti kritikovali pokušaje suzbijanja demokratskih prava opozicije, sada, izmenama Poslovnika i ukidanjem direktnih televizijskih prenosa, pokušavaju da sprovedu ono protiv čega su se nekada sami borili.

Todorović je rekao da po pitanju izmena poslovnika i TV prenosa skupštinskih zasedanja SRS ima "vrlo slične primedbe" kao i Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija, ali da će svaka od tih stranaka delovati, pre svega, s pozicije svoje ideološke i programske orjentacije.

Todorović je najavio da će SRS na sutrašnjoj sednici parlamenta o izmenama Poslovnika iznositi primedbe na predlog vladajuće većine, ali da, na osnovu člana 160 Poslovnika po kojem je predlog podnet, neće imati mogućnosti da podnosi amandmane.

"I sama ta činjenica govori dovoljno da vladajuća većina - terorom većine - hoće da izvrši ove izmene, a ne konsenzusom, ili bilo kakvim dogovorom", ocenio je Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: