Australija: Požari i poplave

Australijske vlasti sprovode istragu zbog sumnji da je čak 400 požara, koji besne kontinentom, podmetnuto. Premijer Kevin Rad počinioce naziva masovnim ubicama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.02.2009.

07:30

Default images

Broj žrtava i dalje raste. Prema poslednjim informacijama, 171 osoba je poginulo, a nekoliko desetina ljudi vodi se kao nestalo. Vatrena stihija koja hara Australijom ostavlja iza sebe pustoš. Zastave su u znak žalosti spuštene na pola koplja.

Nekada idilični gradići u najugroženijoj australijskoj državi Viktoriji pretvorili su se u zgarišta.

Očevici opisuju vatrene zidove visoke kao četvrorospratnice, a vatra je do sada uništila oko 30.000 hektara šuma i poljoprivrednih dobara.

Najveći broj žrtava zabeležen je u oblasti Melburna, drugog po veličini grada u Australiji i glavnom gradu države Viktorija.

Oni srećniji uspeli su da pobegnu, noseći sa sobom samo najosnovnije.

Privremena skloništa prepuna su očajnih ljudi.

"Naša istorija je izgorela... Tužno je što sve što smo u prošlosti napravili više ne postoji! Vatra je jednostavno progutala grad. Naši najbolji prijatelji su poginuli. I njihova deca. Dvanaestogodišnje dete sa kojim smo igrali golf pre neki dan, sada više nije sa nama.Ostala je pustoš”, "Nismo imali mnogo vremena. Bilo je pitanje minuta...Morali smo da pobegnemo ne osvrćući se...", ispričali su očevici.

Dok nekoliko hiljada vatrogasaca zajedno sa vojskom pokušava da obuzda požare, policija ne gubi vreme i sprovodi istragu zbog sumnji da su mnogi od njih podmetnuti.

Javnost je potpuno šokirana, a vlasti kažu da će piromani biti optuženi za masovna ubistva.

U tv intervjuu premijer Rad bio je vidno uznemiren zbog pretpostavki da je čak 400 požara podmetnuto.

"Šta da vam kažem? Šta se može reći o osobi sposobnoj za tako nešto? Ne znam... Ne postoje reči - osim da se radi o masovnom ubistvu", kazao je Rad.

Vlasti u državi Viktorija oformile su takozvanu kraljevsku komisiju - najviši organ za istragu zločina prema australijskom zakonu.

Krivcima za izazivanje požara preti kazna od 25 godina zatvora ili doživotna robija.

Dok se stanovnici na jugoistoku Australije bore protiv vatre, država Kvinslend na severu je poplavljena.

Kiša koja je padala neprestano sedam dana izazvala je izlivanje reka po drugi put u poslednjih mesec dana.

Lokalne vlasti postavljaju mreže kako bi smanjili mogućnost da krokodili dopru do naselja.

A državne vlasti poslale su helikoptere kojima se doprema hrana i humanitarna pomoć i koji služe za spasavanje najugroženijih.

Za sada se ne zna koliko će poplave potrajati, jer prema najavama meteorologa, kiša će nastaviti da pada i narednih dana.

Poplave na severu

Crkva izgorela u požaru do temelja (Beta)
I dok se stanovnici jugoistočne Australije bore sa vatrenom stihijom, na severu, u državi Kvinslend haraju poplave. Kiša koja je padala neprestano sedam dana izazvala je izlivanje reka po drugi put u poslednjih mesec dana.

Pored vode, reke su donele i dodatnu opasnost, a nju predstavljaju krokodili koji se sumnjiče za smrt jednog petogodišnjeg dečaka.

"Činjenica je da su svi ispoštovali naše zahteve, ali i pored toga voda je odnela dvoje ljudi. Za kratko vreme primili smo mnogo poziva za pomoć“, kaže Dejvid Taker iz policije Kvinslenda.

Lokalne vlasti postavljaju mreže kako bi smanjili mogućnost da krokodili dopru do naselja. Državne vlasti poslale su helikoptere kojima se doprema hrana i humanitarna pomoć, a služe i za spasavanje najugroženijih.

Za sada se ne zna koliko će poplave potrajati jer će, prema najavama meteorologa, kiša nastaviti da pada i narednih dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: