Statut "na ledu", traže se izmene

Statut Vojvodine, usvojen u pokrajinskom parlamentu pre samo 4 meseca, po svemu sudeći neće se naći pred republičkim poslancima dok prethodno ne bude izmenjen.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 09.02.2009.

00:20

Default images

Dok je njegovo usvajanje u oktobru pratila oštra kritika opozicije, sada je protiv statuta ustala članica vladajuće koalicije - Socijalistička partija Srbije, koja je, kako navodi, "protiv stvaranja države u državi". Prema nezvaničnim informacijama, i u samoj DS, koja ima apsolutnu većinu u Vojvodini, čuju se stavovi da bi tekst statuta trebalo menjati.

Iako su u oktobru glasale za Statut, demokrate sada smatraju da je za izmenu zrela odredba koja pokrajini daje mogućnost da donosi odluke koje bi imale snagu zakona.

Dok predsednica republičke Skupštine i prvi čovek vojvođanskog parlameta u gradovima Srbije predstavljaju Statut Vojvodine, gotovo je izvesno da će taj dokument uskoro biti izmenjen.

Vojvođanski sekretar za upravu Tamaš Korhec, jedan od autora Statuta, za B92 kaže da je takav scenario za sada samo ideja.

On, takođe, navodi da izmene, ako ih bude, ne bi smele da budu na štetu autonomije.

“Naravno, kao pravni stručnjak koji je učestvovao u izradi Statuta, ja sam spreman da učestvujem i u eventualnim promenama, pod uslovom da tu ne dođe do znatnog sužavanja autonomije, ako ne bude došlo do skrnavljenja samog Statuta”, kazao je Korhec.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da je vladajuća većina u Vojvodini, koja je inače istovetna onoj u Republici, trebalo da računa na ovakvu situaciju još kada je u oktobru usvajala Statut.

Za razliku od tog vremena kada je jedini kritičar bila opozicija, Popov kaže da je sada problem to što pritisci dolaze iz same koalicije.

“Tu, pre svega, mislim na neke neobične signale od strane SPS-a, mislim da se izjave gospodina Dačića mogu i ovako i onako tumačiti, ali uglavnom nisu povoljne za ishod glasanja”, kazao je Popov.

“A i kod demokrata čini se da preovlađuje stav da bi se neke stvari mogle menjati. Ali je pitanje šta se sad dešava unutar vladajuće većine. Na kraju krajeva, oni su i tada, kada je taj Statut izglasavan u Skupštini Vojvodine, i tada su oni sve primedbe morali da imaju u vidu”, navodi on.

Glavna zamerka odnosi se na odredbu koja Pokrajini daje mogućnost da donosi zakone.

Da ne bi bila oborena pred Ustavnim sudom, ta odredba će najverovatnije i biti ključna izmena.

Korhec kaže da može doći i do redakture nekih termina koji su ocenjeni kao sporni.

“Mogu potvrditi da je izazvao mnogo polemika izraz međunarodni ugovori i, naravno, pošto niko nije razmišljao u pravcu međudržavnih ugovora, zato smo naravno spremni da preciziramo taj termin i da se u Statutu jasano naglasi da se radi o međuregionalnim sporazumima”, kazao je on.

“Ali je sasvim logično da se Statut nije pripremao u tajnosti, da je on bio mesec dana na javnoj raspravi, tada je bilo sasvim dovoljno vremena da se sve ugladi”, rekao je Korhec.

Paralelno sa izmenama Statuta radi se i na tekstu predloga zakona o prenošenju nadležnosti na Pokrajinu, koji takođe može da stupi na snagu tek kada ga, posle vojvođanskog, usvoji i republički parlament.

SVM: Za fijasko Statuta kriv DS

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor smatra da je Statut Vojvodine na putu da doživi fijasko i za to optužuje DS, u kome o tome postoji rascep.

Pastor je na konferenciji za novinare rekao da je sada potpuno jasno da unutar Demokratske stranke postoji rascep po pitanju Statuta Vojvodine i da je to razlog zašto se taj akt još nije našao pred poslanicima republičkog parlamenta, koji treba da ga potvrde i tako omoguće njegovu primenu.

Prema Pastorovim rečima, unutar DS-a postoji struja koja se zalaže za to da Statut bude potvrđen jer je to u skladu sa predizbornim obećanjima stranke o autonomnosti Vojvodine i potrebi regionalizacije i decentralizacije Srbije.

Međutim, kaže on, u DS-u postoji i struja koja se zalaže za to da se udovolji onim glasovima koji poslednjih sedmica "satanizuju sve što je vojvođansko".

Pastor se protivi ideji da Statut bude vraćen Skupštini Vojvodine "na doradu" i ocenjuje da bi to bila jasna poruka da se pokrajinski parlament tretira kao "malouman i maloletan".

Ukoliko Statut Vojvodine ne bude potvrđen, on smatra da će doći do destabilizacije političkih prilika u Srbiji i da takav scenario odgovara onima koji se zalažu za prevremene parlamentarne izbore, a čemu se Savez vojvođanskih Mađara protivi.

Pastor je podsetio da je Skupština Srbije već prekršila ustavni rok za potvrđivanje Statuta Vojvodine jer je on istekao 31. decembra 2008. godine i ocenio da će se nastaviti sa "odugovlačenjem" priče o stavljanju Statuta na dnevni red republičkog parlamenta. Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Laslo Varga izjavio je danas da je sve očiglednije da u Beogradu ne postoji podrška predlogu novog statuta Vojvodine.

“Višemesečna odlaganja da se potvrdi Statut Vojvodine u srpskom parlamentu samo je signal da se obećanja izrečena u toku predizborne kampanje ne ostvaruju. Imali smo obećanja da će statut biti u Skupštini Srbije početkom februara, ali se to nije dogodilo i sve je očiglednije da u Beogradu ne postoji podrška novom statutu Vojvodine", rekao je Varga novinarima u parlamentu.

On je, ipak, rekao da se nada da će se Statut Vojvodine u neizmenjenoj formi naći na dnevnom redu parlamenta uskoro, podsetivši da je Skupština Srbije imala obavezu da do kraja prošle godine potvrdi taj tekst i donese zakon o nadležnosti Pokrajine.

Varga je ocenio da je suština sporenja u tome da li je Srbiji potrebna stvarna decentralizacija ili više formalna.

U pitanju je velika politička odgovornost, pošto je, kako je naveo, Demokratska stranka u Vojvodini postigla izuzetan uspeh na majskim izborima upravo na obećanjima o decentralizaciji, vraćanju imovine Vojvodini i donošenju novog statuta.

Jeremić: Unutrašnje pitanje Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u Budimpešti da je Statut Vojvodine unutrašnje pitanje Srbije i da se o njemu neće razgovarati u inostranstvu.

“Statut Vojvodine je unutrašnjepolitičko pitanje Srbije i rešavaće se kroz institucije sistema u Srbiji, na demokratski način i u skladu sa Ustavom Srbije", rekao je Jeremić na konferenciji za štampu sa mađarskom ministarkom inostranih poslova Kingom Genc.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je i to bila tema njihovih razgovora, Jeremić je kazao da nije primereno o tome diskutovati u inostranstvu i naveo da o Statutu Vojvodine nije bilo i neće biti razgovora van Srbije.

Blic: Vojvodina neće donositi zakone

S druge strane, list Blic piše da će najveća izmena Statuta Vojvodine biti ukidanje mogućnosti da pokrajina donosi odluke sa zakonskom snagom.

Umesto toga, kao kompromisno rešenje ići će se na formulaciju da će sistemski zakoni omogućavati da Vojvodina iz nadležnosti koje su joj delegirane odluke donosi sama, ali da će to ipak biti podzakonski akti, navodi list. O tome će se uskoro razgovarati i sa koalicionim partnerima u Vladi Srbije, tvrde izvori Blica iz vladajuće koalicije.

Kako navodi Blic, o ovoj temi nedavno je razgovarano u Predsedništvu DS. Zaključeno je da bi Ustavni sud Srbije lako oborio odredbu o zakonodavnoj aktivnosti Skupštine Vojvodine i da je potrebno menjati tekst u tom delu.

"Predloženo je kompromisno rešenje da sistemski zakoni daju mogućnost da Vojvodina iz oblasti koje su joj dodeljene Ustavom može da odredi kako će se odluke iz zakona sprovoditi na njenoj teritoriji", kaže sagovornik Blica iz vrha DS.

Izvor Blica tvrdi da je vođena rasprava i o tome da li bi te izmene mogle da se izvrše amandmanima u Skupštini Srbije, ali je odlučeno da to ipak uradi Skupština Vojvodine, jer je ocenjeno da su Bojan Pajtić i Svetozar Čiplić pravili Statut, pa oni treba i da ga menjaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: