Ren o kandidaturi za članstvo

Evropski komesar Oli Ren izjavio je da ne preporučuje Vladi Srbije da podnese kandidaturu za članstvo u EU pre nego što bude odmrznut Privremeni sporazum.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 09.02.2009.

00:07

Default images

Ministar policije Ivica Dačić razgovarao je u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom. Dačić je preneo da Srbija ima dva cilja u ovoj godini - deblokadu Trgovinskog sporazuma sa Unijom i ukidanje viza. Ren, koji u četvrtak dolazi u Beograd, preporučio je Vladi da ne podnosi kandidaturu za članstvo u Uniji pre nego što deblokira SSP.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je u Briselu da smatra da je Srbija ispunila veliki deo obaveza za ukidanje viza i da bi do kraja godine mogla da dođe na “belu šengen listu”.

I evropski komesar za proširenje Oli Ren nada se, kako kaže, dobrim vestima do kraja godine, ali navodi da će brzina odluke o ukidanju viza zavisiti od toga koliko će brzo Srbija ispuniti preostale obaveze.

Ren je ponovio da je dobro što je Vlada donela odluku da jednostrano primenjuje Trgovinski sporazum, ali je rekao da ne savetuje Srbiji da podnosi zahtev za članstvo pre nego što Evropa odblokira Prelazni sporazum.

“Ne, ne bih to savetovao. Jasno je rečeno u našem sporazumu o proširenju iz 2006. godine da su ubedljivi dokazi o uspešnoj primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i uspeh privrednih reformi i reforme pravosuđa u skladu sa evorpskim standardima - ključne za dalji napredak i prelazak u narednu fazu što je zahtev za članstvo i dobijanje statusa kandidata”, kazao je Ren.

“Najpre treba deblokirati Prelazni sporazuma i nadam se da ćemo uskoro to i učiniti, a potom dobiti i zahtev za kandidaturu o kome ćemo da se izjasnimo”, zaključio je on.

Na pitanje da li podržava ideju da se u Srbiju uputi i misija Evropske unije koja bi sama ocenila nivo saradnje sa Haškim tribunalom, Ren je kratko odogvorio da podržava rad glavnog tužioca Serža Bramerca i veruje njegovom sudu.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Vlada rešena da što pre stavi tačku na saradnju sa Haškim tribunalom. Potpredsednik vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je u Briselu da mu je potpredsednik Evropske komisije Žak Baro preneo ocenu Evropske komisije da je Srbija postigla "veoma značajan" napredak u ispunjenju uslova za sticanje vizne liberalizacije.

"Na sastanku s potpredsednikom Baroom veoma je jasno izrečeno da je Srbija postigla veoma značajan napredak u ispunjenju uslova za sticanje vizne liberalizacije", rekao je Dačić i naveo da je prva ekspertska misija EK, prema rečima njegovog sagovornika, "imala veoma pozitivnu sliku o onome što je Srbija uradila u prethodnom periodu".

On je rekao da očekuje da će i naredne dve ekspertske misije EK, koje će doći u Srbiju u sledećih nekoliko nedelja, napraviti pozitivne izveštaje.

"Mi smatramo da će Srbija do aprila ispuniti sve uslove koje je pred nju postavila Evropska unija, što znači da bi u ovoj godini mogli da očekujemo pozitivan predlog EK koji bi išao prema Evropskom parlamentu i zemljama članicama da Srbija dobije viznu liberalizaciju", rekao je potpredsednik vlade Srbije Dačić.

Dačić: Ispunićemo zadatke iz "mape puta"

Glavna tema na sastancima u Briselu biće vizna liberalizacija jer je, kako je pred polazak na put za B92 rekao ministar Dačić, njegov resor najvažniji u ovom procesu.

"Srbija treba u narednih nekoliko meseci da ratifikuje nekoliko konvencija Saveta Evrope u Narodnoj skupštini Republike Srbije, da donese nekoliko strategija, od kojih su najvažnije Strategija za borbu protiv organizovanog kriminala, što mi radimo zajedno sa OEBS-om, i Strategija za borbu protiv droga, što radi Ministarstvo zdravlja u saradnji s nama, i da se donese nekoliko akcionih planova i, naravno, da se uradi što više na bezbednosti naših dokumenata i izdavanju novih pasoša", rekao je Dačić. Očekuje se da će 12. februara u Srbiju doći komesar za proširenje Oli Ren, a potpredsednik Vlade očekuje da će do proleća Srbija ispuniti sve obaveze i da se u drugoj polovini godine može očekivati pozitivan odgovor Evropske komisije. "Centralna tema mojih razgovora jeste naš hod ka viznoj liberalizaciji, to jest da ih obavestimo o onome što smo uradili, što radimo i što ćemo uraditi u narednih nekoliko meseci. Srbija će u narednih nekoliko meseci ispuniti sve ono što imamo kao zadatak po ‘mapi puta’ ka EU, odnosno ka viznoj liberalizaciji“, kazao je Dačić.

"To pre svega znači da onda očekujemo i pozitivan odgovor iz Brisela, imajući u vidu da će biti i izbori za Evropski parlament, znači da očekujemo da u drugoj polovini godine dobijemo pozitivan odgovor iz Brisela kada je u pitanju vizna liberalizacija", dodao je on.

Izvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o Srbiji borave u Beogradu kako bi razmotrili ispunjenje i poštovanje obaveza države Srbije prema Savetu Evrope i završili izveštaj o kome će Parlamentarna skupština Saveta Evrope raspravljati tokom prolećne sednice.

Jeremić: Moguća kandidatura u 2009.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić poručio je da je centralni strateški prioritet Vlade Srbije ubrzani put ka članstvu u EU.

Jeremić je rekao da Srbija, uz snažnu podršku posvećenih partnera, kao što je Mađarska, može da dobije status zvaničnog kandidata za članstvo u EU do kraja ove godine.

"Da bismo dostigli svoj cilj, verujem da evropski lideri moraju prići ovom regionu, poslednjem neintegrisanom delu našeg kontinenta, sa hrabrošću i vizijom onih koji su bili na čelu jednog od najvećih projekata ikad stvorenih u istoriji čovečanstva - EU", rekao je Jeremić na Univerzitetu Korvinus.

Prema njegovoj oceni, postoje tri međusobno povezane komponente koje čine osnovu realističnog, konkretnog i ostvarivog plana za ubrzanje evropskih integracija Srbije u 2009. godini.

Prvi deo ovog paketa uključuje blisku saradnju sa partnerima u EU kako bi se obezbedilo da vizna liberalizacija postane stvarnost za građane Srbije, kazao je ministar Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: