Hamas za jednogodišnje primirje

Izrael je predložio egipatskim posredicima primirje od 18 meseci sa Hamasom, međutim Hamas je za jednogodišnje primirje, tvrdi zvaničnik te radikalne grupe.

Izvor: Beta

Nedelja, 25.01.2009.

18:54

Default images

Ajman Taha je rekao novinarima u Kairu posle razgovora sa zvaničnicima iz egipatske obaveštajne službe da su oni saslušali izraelski predlog koji je podneo predstavnik izraelskog ministarstva odbrane Amos Gilad ali da su oni podneli svoj kontrapredlog za primirje od samo godinu dana.

Taha je ponovio poziv da se ukine blokada Gaze koju su nametnuli Izrael i Egipat, i da se otvore svi granični prelazi sa Gazom.

Hamas je predložio da evropski i turski posmatrači budu raspoređeni na graničnim prelazima ali je odbacio da među njima budu i Izraelci smatrajući da su izraelski posmatrači "veliki deo problema".

Upitan da li će snage palestinskog predsednika Mahmuda Abasa biti prisutne na prelazima Taha je rekao "Hamas je aktualna vlada u Gazi".

Hamas je preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze od Abasovog umerenog Fataha u borbama 2007. godine.

Egipat je isključio otvaranje graničnog prelaza Rafah bez posmatrača Abasove Palestinske uprave i Evropske unije.

Izrael je vodio tronedeljnu ofanzivu u Gazi da bi zaustavio Hamas da gađa jug Izraela sa te teritorije. Ofanziva je okončana pre nedelju dana.

U njoj je poginulo 1.300 Palestinaca, od kojih je najmanje 700 civila, a sa izraelske strane 10 vojnika i tri civila.

Izrael: Pravna podrška borcima

Izraelska vlada odobrila je danas propis kojim se garantuje puna pravna pomoć i moralna podrška vojnicima i oficirima koji su se borili u ofanzivi u pojasu Gaze, u slučaju da se suoče s optužbama za ratne zločine.

"Izrael će dati punu podršku svakome koje delovao za zemlju i u ime nje. Komandanti i vojnici koji su poslati u Gazu treba da znaju da su zaštićeni od raznih tribunala," rekao je premijer Ehud Olmert.

Propis o podršci učesnicima ofanzive donet je na predlog ministra odbrane Ehhuda Baraka, a nazvan je "Jačanje ruke IDF (izraelske armije) posle operacije 'Čvrsto olovo'".

Barak je taj predlog izneo u saradnji s ministrstvom pravde i državnim tužiocem.

U međuvremenu, raste zabrinutost da bi izraelski oficiri mogli biti optuženi za kršenje ljudskih prava tokom tronedeljne ofanzive, u koj je ubijeno 1.330 Palestinaca, među njima mnogo civila, a 5.450 ljudi je ranjeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: