Bajatović: Srbija skladištar gasa

Srbija bi, prema procenama stručnajaka, mogla da bude skladištar od pet do sedam milijardi kubika gasa, kaže direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.01.2009.

11:47

Default images

Bajatović je, u intervjuu Tanjugu, rekao da "Gasprom" ima dovoljne količine gasa da mu se isplati, zbog transportnih troškova i cene gasa, da skladišti izvesne količine tog energenta u Srbiji i drugim zemljama, gde bi bio vlasnik ili suvlasnik.

"Mi to treba da im ponudimo, to bi bile komercijalne količine gasa "Gasproma" uskladištene u Srbiji, a bitno je da postoje rezerve tog energetna u našoj zemlji, kako bismo u vanrednim situacijama mogli da raspolažemo njima", kazao je direktor "Srbijagasa". On je najavio da će "Srbijagas" ubrzati radove na izradi dokumentacije potrebne za izgradnju "Južnog toka".

"Već smo formirali stručni tim s naše strane, zna se kako će biti formiran upravljački komitet i već početkom februara počinjemo da radimo fizibiliti studiju za Južni tok", istakao je on.

Bajatović je ukazao da je tek gasna kriza ukazala na značaj podzmnog skladišta gasa "Banatski dvor" i gasovoda "Južnog toka" i naglasio da smo od 2006. godine morali da uradimo više na završteku "Banatskog dvora".

On je istakao da će "Srbijagas" nastaviti gasifikaciju Srbije i da se o tome već vode razgovori sa "Gaspromom".

"U toku je ustanovljenje procedure da "Srbijagas" preuzeme još 24 odsto vlasništva u "Jugorosgasu"- zajedničkoj kompaniji sa "Gaspromom", rekao je Bajatović i dodao da bi se tako eliminisao posrednik i to preduzeće bi nam postalo partner, s kojim bi zajednički radili na daljim projektima u domenu gasa.

Bajatović je kazao da je važno da "Srbijagas" uzme 25 odsto deonica u PGT-u (Progres gas trejding), jer, kako je rekao, tu postoje adekvatne licence koje bi mogle da naruše tržišnu poziciju "Srbijagasa".

Bajatović je izrazio očekivanje da će te deonice koštati oko osam miliona dolara i da "ćemo gledati da to otprilike vratimo za iste pare za koliko je i prodato".

LSV insistira na obeštećenju Vojvodine

Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovo je zatražila da pokrajina bude obeštećena za 840 miliona evra kolika je, prema proceni te stranke, razlika između onoga što bi Vojvodina trebalo da dobije posle prodaje NIS-a Rusima i realne cene te kompanije.

NIS je ruskom "Gaspromu" prodat "u bescenje, za svega 400 miliona evra" a tržišna vrednost nacionalne naftne kompanije je oko 2,2 milijarde evra i zbog toga bi, po osnovu ulaganja u NIS odnosno "Naftagas", građani Vojvodine trebalo da budu obeštećeni, izjavio je šef poslaničke grupe LSV u pokrajinskoj skupštini Branislav Bogaroški.

Podsetivši da je danas tačno godinu dana od parafiranja energetskog sporazuma Srbije i Rusije, koji je krajem minule godine i potpisan, on je na konferenciji za novinare istakao da će LSV ponovo zatražiti da se u dnevni red sednice Skupštine Vojvodine (početkom februara) uvrsti inicijativa te stranke za obeštećenje pokrajine, posle privatizacije NIS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: