SB UN apeluje na trajni mir u Gazi

Savet bezbednosti UN pozvao je da se privremena obustava vatre u Gazi pretvori u trajno primirje. Zvaničnik UN: broj žrtava u Gazi šokantan.

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.01.2009.

02:19

Default images

U britanskom saopštenju za štampu koje je podržalo svih 15 članica Saveta bezbednosti, pozdravlja se obustava vatre, izražava "ozbiljna zabrinutost" zbog humanitarne situacije u Gazi, i poziva na "opipljive mere" ka palestinskom pomirenju.

Savet bezbednosti je naveo da zahteva poštovanje rezolucije od 8. januara u kojoj poziva na trajni prekid vatre koji će biti u potpunosti poštovan, uz garancije za sprečavanje doturanja oružja i da će svi granični prelazi biti ponovo otvoreni.

Obama: Izrael i Hamas da očuvaju primirje

Predsednik SAD Barak Obama pozvao je Izrael i Hamas da preduzmu korake kako bi se obezbedilo trajno primirje u pojasu Gaze.

U prvom govoru o situaciji na Bliskom istoku od preuzimanja dužnosti, Obama je pozvao Hamas da prekine raketiranje Izraela, a Izrael da završi povlačenje svojih snaga iz Gaze.

Obama je rekao da će njegova administracija podržati "pouzdan" sistem za sprečavanje krijumčarenja oružja u Gazu.

Američki predsednik izrazio je veliku zabrinutost zbog žrtava na obe strane, kao i zbog stradanja stanovništa u pojasu Gaze, kojem nedostaju hrana, voda i lekovi.

Prema rečima Obame, granični prelazi iz Gaze moraju biti otvoreni da bi se omogućilo dopremanje humanitarne pomoći, ali je neophodno da se oni na odgovarajući način nadgledaju.

Zvaničnik UN: Broj žrtava "ekstremno šokantan"

Koordinator UN za humanitarnu pomoć Džon Holms počeo je obilazak pojasa Gaze da bi ispitao obim razaranje u tronedeljnoj izraelskoj ofanzivi.

Holms je rekao da je broj žrtava "ekstremno šokantan" i zatražio je od Izraela sprovođenje temeljne istrage o raketnim napadima u kojima su oštećene zgrade UN u Gazi.

Prema poslednjim podacima palestinskih bolničkih izvora, u tronedeljnoj izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze poginulo je 1.330 Palestinaca, a 5.450 je povređeno.

Holms je rekao da razmatra hitnu humanitarnu pomoć i dugotrajnu rekonstrukciju. Prema njegovim rečima, najveći problem su obezbeđivanje čiste vode, higijena, električna energija i skloništa.

On je rekao da će granični prelazi s pojasom Gaze morati da budu otvoreni kako bi se omogućilo da materijal za obnovu uđe u to područje.

Izrael i Egipat, većinom, granične prelaze drže zatvorenim otkada je 2007. godine radikalni palestinski pokret Hamas preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze. Hamas zahteva da ti prelazi budu otvoreni kao deo dugoročnog prekida vatre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: