Obama položio zakletvu i drugi put

Dok je predsednik SAD Barak Obama ponovo polagao zakletvu, Senat je potvrdio imenovanje Hilari Klinton za državnog sekretara.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 22.01.2009.

01:22

Default images

Samo dan pošto je svečano položio zakletvu pred očima miliona Amerikanaca, predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama je to učino ponovo.

Barak Obama, ne samo da je prvi Afroamerikanac koji je postao predsednik, već je i prvi šef te države koji se dva puta zakleo da će joj verno služiti. Drugo polaganje zakletve Obama je obavio u prisustvu novinara u Beloj kući.

Obama je donekle "oskrnavio" svoju zakletvu na svečanoj predsedničkoj inauguraciji, održanoj na stepeništu Kapitola u Vašingtonu, pošto ga je na grešku naveo predsednik Vrhovnog suda, jer je nepravilnim redosledom izgovarao svečani tekst predviđen američkim ustavom.

“Ja mislim, vi znate, mi smo stajali tamo, mnogo stvari bilo nam je na pameti, i on mi je, u stvari, pomogao pri izgovoru nekih reči. Posle svega, bili smo malo nespretni, ali ja sam mu veoma zahvalan”, rekao je Obama.

Klintonova - državna sekretarka SAD

Predsednik je prisustvovao i imenovanju njegove nove državne sekretarke, koju, kako mnogi procenju, očekuju veliki međunarodni izazovi: od izraelsko-palestinskog sukoba, nuklearnih programa u Iranu i Severnoj Koreji, do ratova u Iraku i Avganistanu.

Hilari Klinton, koja na dužnosti nasleđuje Kondolizu Rajs, izabrana je sa 94 glasa za prema dva glasa protiv.

“Senatorka Kilnton je u mogućnosti da obezbedi istorijski napredak u američkoj spoljnoj politici, da obogatimo svet našim najboljim vrednostima, mišljenjima, nadama i namerama. I ja mislim da je ovo trenutak kada možemo da obnovimo američku ulogu svetskog vođe”, rekao je senator Džon Keri.

Odluka o izboru bivše prve dame i senatorke na mesto državnog sekretara doneta je uprkos ukazivanju opozicionih republikanaca na moguć sukob interesa zbog donacija fondaciji njenog supruga, bivšeg predsednika SAD Bila Klintona.

Da bi se briga zbog sukoba interesa odagnala, Fondacija i Obamin tranzicioni tim su u decembru odlučili da se objave imena dosadašnjih donatora, da se ubuduće jednom godišnje objavljuju njihova imena, kao i da se buduće strane donacije podvrgnu etičkoj proceni Stejt departmenta.

Klintonova: Nova era diplomatije

Klintonova je danas i zvanično preuzela rukovođenje Stejt departmentom, obećavajući novu eru u američkoj diplomatiji, uz upozorenje da teška vremena predstoje.

Oko 1.000 zaposlenih u Stejt departmentu okupilo se na ulazu u tu instituciju i glasno pozdravilo Klintonovu, kojoj je danas prvi dan na poslu državnog sekretara u administraciji novog američkog predsednika Baraka Obame, preneo je Rojters.

Klintonova je zaposlenima rekla da će učiniti sve što je u njenoj moći da dokaže da "snažna diplomatija i efikasan razvoj predstavljaju najbolja dugoročna oruđa da se osigura budućnost Amerike".

"Duboko verujem da je ovo nova era za Ameriku", rekla je Klintonova.

Klintonovu je u kancelariji dočekalo pismo dobrodošlice sa savetima od Kondolize Rajs, državnog sekretara u administraciji bivšeg predsednika Džordža Buša, koja se našla na udaru kritika zaposlenih da ne čini dovoljno po pitanju većeg finansiranja diplomatije.

Klintonova je poručila zaposlenima da predstoji vreme izazova.

"Ovo neće biti lako. Ne želim da iko napusti ovaj izuzetno topao prijem razmišljajući: 'O dobro, ovo će biti odlično'. Ovo će biti teško", dodala je Klintonova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: