Biografije Obame i Bajdena

Izvor: B92

Sreda, 21.01.2009.

01:18

Default images

Novi američki predsednik Barak Obama rođen je 4. avgusta 1961. godine na Havajima, sin je Kenijca i Amerikanke.

Završio je političke nauke na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku i doktorske studije prava na Harvardu.

Karijeru je počeo u Čikagu radeći za organizacije koje su pomagale siromašnom crnačkom stanovništvu i zalagale se za zaštitu ljudskih prava.

Od 1992. do 1995. bio je advokat i predavač ustavnog prava na Univerzitetu u Čikagu.

Član Senata države Ilinois postao je 1996. godine, a 2004. izabran je u Senat SAD.

Posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2000. Obama se angažovao u kampanji protiv rata u Iraku.

Široj javnosti postao je poznat posle govora na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Bostonu 2004. godine, kada je ukazao na potrebu prevazilaženja podela u demokratskom bloku.

Magazin "Tajm" ga je 2005. godine uvrstio među 100 najuticajnijih ljudi na svetu.

U februaru 2007. godine objavio je da će učestvovati na izborima za predsednika SAD i pobedio je na 56. predsedničkim izborima održanim 4. novembra prošle godine.

Obama komponuje, piše pesme i knjige.

Njegova supruga Mišel Robinson je advokat. Imaju kćerke Maliju i Sašu.

Biografija Džozefa Bajdena

Džozef Bajden (Beta)
Novi potpredsednik SAD Džozef Bajden rođen je 20. novembra 1942. godine u Delaveru. Završio je prava na Univerzitetu Arčmir u Klejmontu 1960. godine.

Senator je postao 1972. godine, kao tridesetogodišnjak.

Ovaj iskusni senator iz Delavera bio je predsednik senatskog Odbora za inostrane poslove i ima veliko iskustvo u međunarodnim odnosima.

Tokom svoje karijere u Senatu, Bajden je bio ne samo predsedavajući Komitetu za inostrane poslove, već i predsedavajući Zakonodavnom komitetu u Senatu.

Iako je 2002. godine podržao rezoluciju o upotrebi sile u Iraku, uskoro je postao snažan protivnik rata u Iraku i politike dosadašnjeg predsednika SAD Džordža Buša.

Bajden je vatreni zagovornik nezavisnosti Kosova. Takođe je pružio podršku američkom bombardovanju SRJ 1999. i javno čestitao Bilu Klintonu na akciji.

Za vreme studija oženio se Nilom Hanter s kojom je dobio troje dece, Džozefa II, Roberta i Naomi Kristinu. U saobraćajnoj nesreći 1972. stradale su mu kćerka i supruga.

Iz drugog braka sa Džil Trejsi Džejkobs ima kćerku Ešli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: