Završena gasna kriza u Srbiji

Prve količine prirodnog gasa iz Rusije stigle su u Srbiju. Iz "Srbijagasa" kažu da će danas biti u potpunosti normalizovano snabdevanje tim energentom.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 21.01.2009.

00:10

Default images

Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić izjavio je da je završena gasna kriza u Srbiji, a posledice su mininalne. "Ni jedna zemlja u regionu nije se bolje organizovala od Srbije i svi su imali veće probleme i veću štetu", kazao je Škundrić na sednici Odbora Skupštine Srbije za industriju.

On je izjavio da su od početka krize, 6. januara, cela vlada i sva javna preduzeća bili uključeni u njeno rešavanje. "Gasna mreže je sačuvana i nismo imali nikakvih problema prilikom ponovnog uključenja nakon nastavka isporuke ruskog gasa", kazao je Škundrić. Škundrić očekuje da će na današnjoj sednici Nacionalnog saveta za infrastrukturu biti utvrđeni uslovi i dinamika završetka prve faze podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Ministar je naveo da je od 5. do 19. januara potrošeno 80.000 tona mazuta u Srbiji i dodao da postoje zalihe u Naftnoj industriji Srbije i toplanama za period od šest do 12 dana, a negde i za više od mesec dana.

"Beogradske elektrane su sada prvi put radile 100 odsto na mazut", rekao je Škundrić, podsetivši da u Srbiji ukupno devet toplana nije moglo da pređe na alternativno gorivo, mazut.

On je kazao da je Elektroprivreda Srbije radila punim kapacitetom i da nije uvezen ni jedan kilovat struje. "Rekordna dnevna potrošnja struje u Srbiji, od 155,5 miliona kilovat časova, ostvarena je 13. januara", naveo je Škundrić.

Prema njegovim rečima, "Srbijagas" je poštovao sve dogovore da za prioritetno snabdevanje potrošača.

"Jasno je da Srbija mora sigurnost isporuke energije podići na viši nivo obezbeđivanjem sopstvenih rezervi energenata", istakao je Škundrić.
Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da će tužba o nadoknadi štete nastale tokom gasne krize biti podneta protiv svih onih za koje se utvrdi da su odgovorni.

"Srbijagas je tražio preko vlade pomoć od nadležnih državnih službi i javnih pravobranilaca da kažu koja metodologija može da primeni u eventualnom postupku i dođe do pravnog osnova za tužbu i nadonadu štete", naveo je on.

Bajatović je precizirao da "Srbijagas" ima dva ugvoora koji se odnose na snabdevanje tržišta Srbije gasom i to ugovor o transportu gas sa mađarskim "Molom" i o isporuci gasa sa "Jugorosgasom".

"Formalno, nemamo ugovor sa ukrajinskim Naftogasom i ruskim Gaspromom, ali od nečega moramo početi", kazao je Bajatović.

Poslanik Liberalno-demokratske pratije Ivan Andrić zatražio je odgovor na pitnje ko će nadoknaditi štetu nastalu zbog gasne krize i naglasio da to nikako ne smeju da budu građani Srbije.

Na kraju sednice Odbora za industriju Skupštine Srbije nije bilo kvoruma da bi se doneli zaključci.

Bajatović: Normalizacija u toku dana

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je za B92 da bi u toku današnjeg dana sistem u Srbiji trebalo da se normalizuje tako da gas stigne do svih potrošača. On je, takođe, rekao i da se "Srbijagas" nalazi u teškoj situaciji, kao i da je moguće povećanje cene ovog energenta.

"Juče u popodnevnim satima, a danas u punom potrebnom obimu su krenule isporuke ruskog gasa za potrebe srpskog tržišta. Dakle, u ovom momentu praktično raspolažemo svim ugovorenim količinama i danas u toku dana ćemo potpuno normalizovati snabdevanje srpskog tržišta“, kaže Bajatović.

"Što se tiče daljinskih sistema grejanja pošto je to bilo posebno pitanje, toplane onog momenta kad budu to zahtevale, istog momenta ‘Srbijagas’ će omogućiti isporuke dovoljnih količina gasa“, dodaje on.

Kako je za B92 potvrđeno u Udruženju toplana, industrijska postrojenja i toplane postepeno će preći sa mazuta na gas.

Preduzeće "Beogradske elektrane", kao najveći pojedinačni potrošač u Srbiji, koji troši čak 25 odsto svih potreba države za tim energentom u zimskim mesecima, još neće u potpunosti preći na gas kako ne bi bilo ugroženo snabdevanje ostalih, posebno individualnih potrošača gasa.

Toplane u Srbiji takođe će postepeno prelaziti sa mazuta na gas.

Podsetimo, ruski gas je, preko teritorije Ukrajine, počeo da stiže do evropskih potrošača juče, nakon što je okončan rusko-ukrajinski gasni spor, koji je evropske zemlje ostavio bez tog energenta tokom protekle dve nedelje.

Slovačka, Mađarska, Moldavija, Austrija, Bugarska, Hrvatska i Slovenija već su sinoć potvrdile da su počele da primaju gas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: