Gaza: Prvi incident nakon primirja

Prvo kršenje prekida vatre u pojasu Gaze - Palestinci pucali na izraelske vojnike u dva incidenta, Izrael večeras uzvratio bombardovanjem Hamasove pozicije.

Izvor: Beta

Utorak, 20.01.2009.

15:05

Default images

Nijedan izraelski vojnik nije ranjen kada je pucano kraj graničnog prelaza Kisufim i u centru pojasa. Izraelski vojnici su samo jednom uzvratili vatru. Ranije danas palestinski ekstremisti su ispalili minu prema Izraelu, saopštila je Armija, ali policija je navela da projektil nije dospeo preko granice.

Očekuje se da će danas početi demobilizacija mnogih rezervista mobilisanih pre dve nedelje, u jeku kopnene ofanzive.

Izraelska vojska počela je delimično da se povlači još u noći između subote i nedelje nakon što je Izrael proglasio jednostrani prekid vatre u operaciji nazvanoj "Čvrsto olovo".

Vojnici su zauzeli ključne pozicije oko pojasa, spremni da ponovo uđu ako se ukaže potreba.

Radikalni islamistički Hamas je 12 sati nakon izraelskog proglašenja prekida vatre takođe objavio da polaže oružje na nedelju dana i da daje toliki rok izraelskoj vojsci da se povuče.

Ban poziva Izrael i Hamas na uzdržanost

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je Izrael i Hamas da budu uzdržani i poštuju prekid vatre.

Ban je poziv uputio iz pojasa Gaze, gde je posetio objekte UN koji su oštećeni u izraelskoj ofanzivi na radikalni palestinski pokret Hamas.

Generalni sekretar UN zatražio je da se sprovede puna istraga o izraelskom bombardovanju tri zgrade UN u pojasu Gaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: