Dinkić: Tužiti Rusiju i Ukrajinu

Srbija svakako treba zbog gasne krize da tuži i Rusiju i Ukrajinu, izjavio je u Beču potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 20.01.2009.

13:46

Default images

U obrazloženju svog stava, ministar za ekonomiju i regionalni razvoj navodi da sa Rusijom imamo ugovor o isporuci gasa, a Ukrajina je odgovorna za prekid tranzita. Dinkić je, na marginama ekonomskog foruma o centralnoj i istočnoj Evropi "Juromani", objasnio novinarima da su te dve zemlje, da bi napravile sopstveni međusobni ugovor, čitav Balkan stavile u veliku energetsku neizvesnost.

"Mislim da je to jako neodgovorno. Neodgovorno je što je Rusija to učinila u januaru, kada su najniže temperature. Da su želeli da dokažu Ukrajini da treba da plati veću cenu, a da to ne oseti stanovništvo već država, trebalo je da zatvore slavine leti. Tada bi problem osetila samo industrija", naglasio je potpredsednik srpske vlade.

On je precizirao da se se radi o "zaista neprikladnom ponašanju" i da "Srbija treba da tuži Rusiju i Ukrajinu za sve što je izgubila njena privreda, ako želi da kompenzuje gubitak", zapitavši: "Zar naši građani treba da plate za pregovore između Rusije i Ukrajine?".

"Ako se to ne učini, ove dve države mogu ovako da se ponašaju svake godine", rekao je Dinkić.

Prema njegovom mišljenju, pitanje kompenzacije gubitaka najpre treba rešiti direktno sa Rusijom i Ukrajinom, a ako to ne urodi plodom, onda treba podneti tužbu pred Međunarodnim sudom.

Mrakić: Ruski gas stiže večeras

Ruski gas bi, kako kaže državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić, u Srbiju trebalo da uđe večeras, a sutra bi trebalo da se normalizuje snabdevanje svih potrošača.

"Prema informacijama koje imamo, za sada nigde nema zastoja u transportu gasa iz Ukrajine. Očekujem da najmanje za 48 sati prođe dok gas ne bude u Srbiji", rekao je Mrakić.

Sutra će, prema Mrakićevim rečima, biti stabilizovan ceo sistem. Toplane i industrijska postrojenja će preći sa mazuta na gas.

Srbija će dnevno dobijati 10 miliona kubnih metara gasa iz Rusije, koliko je stizalo i pre početka gasne krize.

Postepen prelazak na gas

Beogradske elektrane su saopštile da, kao najveći potrošač gasa u Srbiji, koji u zimskim mesecima troši čak četvrtinu svih potreba države za tim energentom, još neće potpuno preći na korišćenje gasa.

Sve dok se ne bude stabilizovalo snabdevanje tim energentom svih potrošača u Srbiji, postrojenja tog preduzeća postepeno će prelaziti na gas kako se ne bi ugrozilo snabdevanje privrednih, a naročito individualnih korisnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: