Stiže ruski gas

"Gasprom" je jutros oko osam časova obnovio tranzit gasa u Evropu preko Ukrajine, potvrdio je predstavnik te kompanije Sergej Kuprijanov, javlja Itar-tas.

Izvor: B92

Utorak, 20.01.2009.

00:06

Default images

Ruski gas počeo je da stiže u Slovačku, javila je agencija Itar-tas, dodajući da je od jutros, kada su posle 13 dana obnovljene isporuke tranzitnog gasa, taj energent počeo da teče i u zemlje koje se graniče sa Ukrajinom na jugozapadu, između ostalih, u Moldaviju. Komanda za početak isporuke gasa data je još noćas, rekla je ukrajinska premijerka Julija Timošenko.

Hrvatski operator gasnog transportnog sistema "Plinakro" saopštio je da je od 17 sati ponovo uspostavljen ulaz prirodnog gasa iz Rusije u sistem Hrvatske, prema ranije ugovorenim količinama.

Potvrda o ulasku ruskog gasa u zemlju stigla je, prema saopštenju "Plinakroa", od dispečerskih centara slovenačkog "Geogas Gasovoda".

Austrijska naftna kompanija OMV i njena sestrinska firma „EkonGas potvrdile su večeras obnavljanje isporuka ruskog gasa. Od 19 sati ponovo teče ruski gas preko čvorišta OMV „Bamgarten, ističe se u saopštenju. Prema oceni "„EkonGasa", ovo je važan korak u pravcu normalizacije situacije.

U Moldaviji i Pridnjestrovlju obnovljeno je snabdevanje svih potrošača i gas je stigao u toplane i elektrane.

Iz Praga je ruska državna agencija javila da je u 10.38 po srednjoevropskom vremenu registrovan dotok gasa na mernoj stranici Velke-Kapušane, u istočnoj Slovačkoj, na granici sa Ukrajinom, gde se od jutros uočava veliko povećanje pritiska u tranzitnom gasovodu.

Ruski gas je već krenuo i prema Bugarskoj, a očekuje se da će stići u naredna 24 sata, saopštio je direktor "Bultransgasa" Atanas Semerdžijev.

U turskoj gasnoj kompaniji "Boras" Itar-tasu je rečeno da je Ukrajina počela isporuke gasa u pravcu Turske kroz Bugarsku.

Agencija RIA Novosti prenela je izjavu pres sekretara ukrajinske kompanije "Naftogas" Valentina Zemljanskog da je gas počeo da pristiže u gasovodni sistem Ukrajine preko svih pet mernih stanica.

Zemljanski je ponovio da je za početak isporuka ruskog prirodnog gasa Evropi potrebno 36 sati.

"Potrebno je 36 sati. Probaćemo i brže", rekao je predstavnik ukrajinske kompanije.

Agencija Itar-tas prenela je izjavu stručnjaka "Ukrtransgasa", koji eksploatiše magistralne gasovode Ukrajine, da će - "ako se magistrala na teritoriji Ukrajine nalazi pod pritiskom - evropski potrošači dobiti gas odmah", a "u suprotnom, za punjenje magistrale potreban je približno dan jer brzina kretanja gasa iznosi 30 do 40 kilometara na sat".

Prema saopštenju ruskog "Gasproma", ove godine će Evropi biti isporučeno 120 milijardi kubnih metara gasa, a Ukrajini 40 milijardi.

Koordinaciona grupa EU za gas stavila je do znanja da su već preduzete mere da se posebno pomogne Bugarskoj i drugim članicama Unije, kao i zemljama zapadnog Balkana, koje su najteže ugrožene prekidom dotoka ruskog gasa preko Ukrajine.

Okončana gasna kriza

Julija Timošenko i Vladimir Putin (FoNet)
Podsetimo, Ukrajina i Rusija potpisale su juče u Moskvi sporazum o isporuci ruskog gasa Evropi preko teritorije Ukrajine tokom ove godine, kao i o snabdevanju Ukrajine gasom, čime je okončana višednevna gasna kriza.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozdravio je obnovu isporuka ruskog gasa Evropi.

"Danas, najzad, možemo da pozdravimo isporuku ruskog gasa Evropi. Možemo da kažemo našim građanima da je gas na putu", dodao je on. Prema rečima premijera Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Julije Timošenko, gas koji krene preko teritorije Ukrajine isporučivaće se bez odlaganja ka evropskim zemljama.

Putin je izjavio da "saoseća sa evropskim potrošačima" koji su, po njegovim rečima, postali taoci krizne situacije, ali ne ruskom krivicom.

Kako javljaju RIA Novosti, Putin je izjavio da su se Rusija i Ukrajina dogovorile o svim pitanjima u isporuci gasa i dodao da su iz toga isključeni posrednici.

Predsednica ukrajinske vlade saopštila je da će cena gasa za Ukrajinu ove godine, na ukrajinsko-ruskoj granici, biti 228,8 dolara za 1.000 kubnih metara, cenu koju je ukrajinski predsednik Viktor Juščenko ocenio kao "nerealnu".

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa evropskim komesarom za energetiku Andrisom Piebalgsom u Kijevu rekla da će cena, uz porez na dodatu vrednost, carinske dažbine, druge poreze i takse, biti uvećana, ali da je "veoma dobra za prelazni period".

Julija Timošenko je istakla da potpisani dokumenti omogućavaju da se izbegnu problemi s dopremanjem gasa u budućnosti.

"Najvažnija činjenica u ovim pregovorima jeste da smo postigli dogovor kakav nismo imali u prethodnih 17 godina, koliko je Ukrajina nezavisna zemlja. To je činjenica da smo postigli osnovu za određivanje cene gasa u narednim godinama i cene za tranzit gasa kroz našu zemlju", rekla je Timošenkova.

Zamenik uprave ruskog energetskog giganta Aleksandar Medvedev rekao je da su kompanije "Gasprom" i "Naftogas" regulisali su sva pitanja dugova, vezana za isporuku i tranzit ruskog gasa preko Ukrajine, dodajući da će pitanje dugova "konačno biti rešeno u najskorije vreme".

Istovremeno je, međutim, dodao da to ne znači da će "Gasprom" odustati od arbitraže i traženja kompenzacije za gubitke koje je kompanija pretrpela tokom obustavljanja isporuka gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: