Koncert u čast inauguracije Obame

U Vašingtonu je održan koncert u čast inauguracije Baraka Obame koja će, sa aspekta bezbednosti, biti najveći i najkompleksniji događaj u istoriji SAD.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.01.2009.

00:19

Default images

Obama će 20. januara tačno u podne po lokalnom vremenu položiti zakletvu kao 44. predsednik SAD i time zvanično preuzeti dužnost od Džordža Buša. Pred Linkolnovim spomenikom u Vašingtonu na velikom koncertu pred Barakom Obamom i njegovom porodicom nastupili su U2, Brus Springstin, Bijonse, Šakira, Stivi Vonder, Džejms Tejlor, Šeril Krou i mnogi drugi pevači.

Takođe i glumci poput Denzela Vošingtona i Toma Henksa.

Pravo prenosa koncerta za dva i po miliona dolara otkupio je HBO. Prema nekim procenama, koncertu je prisustvovalo više stotina hiljada ljudi.

Očekuje se da će inauguraciji u utorak prisustvovati oko dva miliona Amerikanaca.

Iako vlasti ne znaju ni za kakvu verodostojnu pretnju, angažovano je 8.000 policajaca, 10.000 pripadnika Nacionalne garde, više od 1.000 agenata FBI, kao i veliki broj pripadnika Tajne službe i antiterorističkih jedinica. Još 20.000 pripadnika Nacionalne garde biće u pripravnosti.

Tajna služba koordinira bezbednost inauguracije, u koju je uključeno 58 različitih agencija.

Šef Obaminog kabineta Ram Emanuel rekao je da će Obama u svom govoru pozvati naciju da se vrati starom sistemu vrednosti.

"Mislim da ćete čuti da je došlo vreme u kom ćemo svi deliti odgovornost. Predugo smo živeli u kulturi čiji je moto bio da sve može i da kao zemlja morramo da vratimo SAD veličinu, da nastavimo da idemo napred i budemo primer za ceo svet", rekao je Emanuel.

SAD će polaganjem zakletve Baraka Obame dobiti najmlađeg i prvog u istoriji predsednika afričkog porekla.

Ostatak sveta sa nadom očekuje da će dolazak novog lidera na čelo Bele kuće pomoći u prevazilaženju aktuelne svetske ekonomske krize i doprineti smirivanju brojnih kriznih žarišta širom planete.

Buš zvao lidere u svetu

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džordž Buš, samo nekoliko časova pre napuštanja te dužnosti, pozvao je danas telefonom više svetskih lidera i zahvalio im se na gostoprimstvu, koje su pružili njemu i njegovoj supruzi Lori tokom prethodnih godina, javlja AP.

Bela kuća je saopštila da je Buš razgovarao sa predsednikom Gruzije Mihailom Sakašvilijem, ruskim premijerom Vladimirom Putinom, predsednikom Južne Koreje Li Mjung-bakom, premijerom Danske Andersom fog Rasumsenom, premijerom Italije Silvijom Berluskonijem, bivšim predsednikom Meksika Visentom Foksom, premijerom Japana Taro Asom i britanskim premijerom Gordonom Braunom.

Premijer Rusije Vladimir Putin zahvalio je odlazećem američkom predsedniku Džordžu Bušu za saradnju tokom godina njegovog predsedničkog mandata, naglasivši da su njihovi odnosi uvek bili prijateljski, otvoreni i pragmatični, objavila je pres služba vlade u Moskvi.

Moskva: Promeniti politiku prema Rusiji

Rusija je pozvala novoizabranog američkog predsednika Baraka Obamu da prekine politiku brzog prijema u NATO bivših sovjetskih republika Ukrajine i Gruzije.

Zamenik ministra inostranih poslova Sergej Rjabakov izjavio je da je takva politika destabilizovala Ukrajinu i pomogla potpirivanju rata u otcepljenoj gruzijskoj autonomnoj oblasti Južnoj Osetiji avgusta prošle godine, preneo je Rojters delove intervjua koji je objavio ruski MIP.

Ruski diplomata je rekao da se nada da će "novi ljudi u Beloj kući učiti iz grešaka svojih prethodnika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: