Rusija i Ukrajina potpisale ugovor

Rusija i Ukrajina potpisale su sporazum o isporuci ruskog gasa Evropi preko teritorije Ukrajine tokom ove godine, kao i o snabdevanju Ukrajine gasom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.01.2009.

00:04

Default images

Sporazum su potpisali predsednik ruskog "Gasproma" Aleksej Miler i predsednik ukrajinskog "Naftogasa" Oleg Dubina, u prisustvu premijera dveju zemalja Vladimira Putina i Julije Timošenko, javila je ruska agencija Itar-tas.

Putin je izjavio da je ruska grupa "Gasprom" dobila nalog da obnovi isporuke gasa Evropi preko Ukrajine i spremna je da isporučuje sve ugovorene porudžbine evropskih potrošača. "U teškim pregovorima postignut je dogovor o svim pitanjima oko isporuke gasa Ukrajini i tranzita tog energenta Evropi", kazao je on nakon potpisivanja ugovora sa Ukrajinom, a preneo je Interfaks.

Putin je uveren da će tranzit biti obnovljen uskoro i kazao je da je u pregovorima bilo pre svega reči o obnovi isporuka gasa Evropi.

Putin je ukazao da ni on ni Timošenkova nisu dovodili u vezu problem snabdevanja gasom evropskih potrošača sa snabdevanjem Ukrajine, dodavši da se rusko-ukrajinski gasni sporazum odnosi na period od 2009-2019. godine.

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko izjavila je da će tranzit ruskog gasa preko teritorije Ukrajine ka evropskim potrošačima započeti bez ikakvih odlaganja, čim gas stigne do Ukrajine. Ona je dodala da bi to moglo da se desi već narednih sati.

“Obnovićemo tranzit gasa ka Evropi čim ruski gas stigne do ukrajinskog gasnog sistema. Neće biti nikakvog odlaganja“, kazala je Timošenko novinarima tokom zajedničke konferencije za štampu sa Putinom.

Timošenko je zahvalila Putinu što je Ukrajini odobrio popust od 20 odsto za cenu gasa, koliko će ove godine manje plaćati u odnosu na evropske zemlje.

Ukrajina je poslednja zemlja koja će u gasnim aranžmanima sa Rusijom preći na tržišne principe poslovanja, kazao je ruski premijer i izrazio spremnost da njegova zemlja pomogne Ukrajini u trenutno teškoj finansijskoj situaciji.

Ranije u Briselu održan je sastanak Koordinacione grupe za gas. Evropski zvaničnici pozdravljaju sporazum između Rusije i Ukrajine, ali su i dalje skeptični.

“U svakom slučaju, da budemo jasni, dokaz da puding postoji imate onda kada možete da ga pojedete. Dokaz da je sporazum sklopljen imaćemo onog trenutka kada gas poteče. To je glavni pokazatelj“, poručio je portparol Evropske unije Johanes Lajtenberger.

Podsetimo, Rusija i Ukrajina uspele su da se, u noći između subote i nedelje, dogovore oko dva najsloženija pitanja koja su izazvala gasnu krizu - oko tranzita ruskog gasa u Evropu i oko isporuka Ukrajini.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da će od trenutka kada krene protok gasa, stanje u Srbiji biti normalizovano u roku od 72 sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: