"Slovenija da suspenduje blokadu"

Hrvatski premijer Ivo Sanader pozvao je Sloveniju da suspenduje blokadu Hrvatske u pregovorima s Evropskom unijom.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.01.2009.

20:09

Default images

On je naglasio da granične teškoće sa Slovenijom ne mogu biti prepreka ulasku Hrvatske u EU. Hrvatski mediji preneli su da je Sanader juče u Splitu izjavio da su vlada i svi ministri dobili zadatak da svi kriterijumi za zatvaranje poglavlja budu gotovi i očekuje da će biti pronađeno diplomatsko rešenje.

Ističući da je granični spor u Piranskom zalivu, odnosno Savudrijskoj vali, kako se zove u Hrvatskoj, bilateralno pitanje koje se ne može staviti kao prepreka Hrvatskoj za ulazak u EU, Sanader je podsetio da je s tim otvorenim graničnim pitanjem i Slovenija ušla u EU, zaključivši da to pitanje ne treba stavljati u evropske pregovore jer to nije imala ni Slovenija.

On je rekao da dve zemlje treba zajedno da idu pred Međunarodni sud pravde, gde će svako izneti svoje argumente, nakon čega sud, na temelju argumenata, treba da kaže gde je tačno granica u zalivu.

Hrvatska neće dozvoliti da joj bilo ko zabranjuje dostavljanje dokumenata sudu, rekao je Sanader, koji je o tome telefonom razgovarao sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom.

"Neka Slovenija donese sve dokumente sveta za koje misli da će joj koristiti, ali to će uraditi i Hrvatska", istakao je Sanader.

On je rekao da Hrvatska nema ništa protiv Slovenije i da su u bivšoj Jugoslaviji Hrvatska i Slovenija bile dve najprijateljskije i najnaprednije republike, naglasivši da između dva naroda nema problema i da ih veže dobrosusedstvo i prijateljstvo.

Istovremeno, hrvatski predsednik Stjepan Mesić je izjavio da nema potrebe za održavanje referenduma u Sloveniji o ulasku Hrvatske u Evropsku uniju, jer samo političari moraju rešiti celu stvar zato što su je oni i zakuvali.

On je u emisiji Hrvatske televizije "Nedeljom u dva" ocenio da spor Slovenije i Hrvatske oko linije razgraničenja u Piranskom zalivu za njega ne predstavlja ozbiljan spor, ali da su se obe strane ukopale na svojim pozicijama.

"U ovim trenucima političari na obe strane treba da budu odgovorni i da prihvate posledice i tražiti kompromise", naglasio je Mesić.

On je ukazao na postojanje nekoliko načina za rešavanje spora, među kojima je odlazak pred Međunarodni sud za morska prava u Hamburgu i Međunarodni sud pravde u Hagu.

Hrvatski predsednik je ocenio da bi bilo dobro da od Češke, koja sada preseda Unijom, dođe predlog da se ponovo sedne i da se prebrodi ovo ukopano stanje jer će to kasnije stvarati probleme onima koji to ne znaju da reše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: