Rojters: Gasni spor svima naštetio

U sporu oko isporuka i cene gasa između Rusije i Ukrajine najveći gubitnici su države srednje i jugoistočne Evrope, ocenjuje agencija Rojters u svojoj analizi.

Izvor: B92

Nedelja, 18.01.2009.

14:46

Default images

I evropski komesar za industriju Ginter Ferhojgen je povodom nastale situacije ocenio da je Evropska unija žrtva "bizarne bilateralne svađe", navodeći da se u ovom sporu ni Rusija ni Ukrajina nisu pokazale kao pouzdani partneri, objavio je nemački radio Dojče vele.

"Moramo iz toga izvući pouke", rekao je Ferhojgen i najavio dalje mere kako EU više ne bi bila toliko zavisna od isporuka nafte i gasa iz drugih zemalja.

On je, takođe, ocenio da ovaj spor za Ukrajinu sigurno neće predstavljati dobru preporuku na njenom putu u EU.

Rusija je, prema analizi Rojtersa, izgubila reputaciju pouzdanog izvora energije za Evropu, a s obzirom na njenu zavisnost od ruskog gasa, Moskva može neke svoje evropske korisnike kratkoročno da podstakne protiv sebe, dok je veliki udarac zadobila reputacija Ukrajine.

Premijeri Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Julija Timošenko su postigli dogovor o rešenju gasnog spora na noćašnim pregovorima u Moskvi, podsećaju agencije.

Prema izjavi ukrajinske premijerke, kompanije "Gasprom" i "Naftogas" su od šefova svojih vlada dobile nalog da do sutra pripreme odgovarajuće dokumente koji potvrđuju postignuti dogovor.

Zbog spora gas iz Rusije u Evropu, preko Ukrajine, nije proticao od 7. januara.

Tom trasom se uobičajeno transportuje 80 procenata ruskog gasa za Evropu, što je petina evropskih potreba za tim energentom.

Kremlj je, prema analizi Rojtersa, najverovatnije računao da će Evropa od ruskog gasa biti zavisna još nekoliko godina, jer nije sposobna da tako brzo pronađe alternativne izvore.

Zbog toga Moskva može sebi privremeno da dopusti da neke evropske korisnike naljuti u nastojanju da postigne više izvozne cene gasa. Nemačku, Francusku i Italiju, koji su ključni trgovinski partneri Rusije, gasni spor nije toliko oštetio.

Ukoliko se dogovor Timošenkove i Putina bude poštovao, Moskva će ispuniti san da prinudi Ukrajinu da za gas plati više nego dvostruko u odnosu na raniji period, ukazuju agencije.

Predlog ugovora obećava da će Kijev ubuduće plaćati evropske cene gasa, uprkos tome što još ove godine ima popust od 20 odsto.

Ruski gasni gigant "Gasprom" će tako zaraditi milijardu dolara više, a bogato će mu se isplatiti gubitak koji je nastao početkom ove godine zbog smanjenog izvoza, piše Rojters.

I Dojče vele ukazuje danas da će Ukrajina, za sada, plaćati Rusiji za plin 20 procenata manje nego članice EU, pri čemu će za tu zemlju važiti evropska cena gasa tek od 2010.

Zauzvrat je Kijev odustao od poskupljenja naknade za tranzit ruskog gasa ukrajinskim gasovodom prema Evropi.

To su rezultati višečasovnih mukotrpnih pregovora u Moskvi koji su okončani tek posle ponoći, podseća nemački radio.

Putin i Timošenkova su posle završetka razgovora protekle noći saopštili da su od nacionalnih energetskih koncerna, ruskog "Gasproma" i ukrajinskog "Naftogasa", zatražili da izrade odgovarajuće ugovore i da će, čim oni budu potpisani, ponovo biti zapoceta isporuka gasa Evropi.

Agencije podsećaju da je Rusija krajem prošle godine Ukrajini povećala cene gasa, optužujući je, takođe, da konstantno krade ruski gas namenjen Europi, koji protiče kroz ukrajinski gasovod i da je zatražila otplatu preostalih dugova.

Budući da je Kijev odbio sve ruske zahteve, Moskva je najpre 1. januara obustavila isporuku gasa Ukrajini, a zatim 7. januara i Evropi, podsećaju agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: