Izrael počeo povlačenje

Izraelska armija počela je delimično povlačenje kopnenih snaga iz pojasa Gaze, nakon što je saopšteno da se okončava tronedeljna ofanziva.

Izvor: Beta

Nedelja, 18.01.2009.

00:08

Default images

Povlačenje je usledilo ubrzo nakon što su i vođe Hamasa proglasile jednonedeljni prekid vatre, uprkos nastavku raketnih napada na jug Izraela. Izraelska armija nije rekla koliko će vojnika otići, ali je televizijski kanal 10 prikazao snimke tenkova kako izlaze i pešadijske jedinice dok idu ka granici.

Ubrzo nakon što je jednostrani prekid vatre Izraela stupio na snagu danas u jedan sat u pojasu Gaze, izraelska strana je rekla da neće razmatrati raspored povlačenja svih snaga dok Hamas ne obustavi svoje napade.

"Ne možemo razgovarati o vremenu povlačenja dok ne znamo da li se prekid vatre drži", rekao je Mark Regev, portparol izraelskog premijera Ehud Olmerta, odbacivcsi pozive Ujedinjenih nacija da se utvrdi takav raspored.

On je rekao da postoji opasnost da Hamas namerno minira prekid vatre, navodeći da će se u tom slučaju obnoviti ofanzivne akcije protiv te radikalne organizacije.

"Ako se prekid vatre održi, mi možemo da počnemo proces izlaska", rekao je on.

I Hamas prekida vatru

Zamenik lidera radikalnog palestinskog pokreta Hamasa objavio je danas prekid vatre sa Izraelom u pojasu Gaze u ime svih palestinskih grupa.

Musa Abu Marzuk rekao je na sirijskoj televiziji da će prekid vatre trajati nedelju dana kako bi se Izraelu dalo vreme da povuče trupe iz pojasa Gaze i otvori sve granične prelaze za humanitarnu pomoć.

Objava prekida vatre od strane Hamasa usledila je oko 12 časova nakon što je Izrael noćas proglasio jednostrani prekid vatre.

Lider ekstremističkog pokreta Islamski džihad izjavio je prethodno da su se ta grupa i Hamas dogovorili da na period od nedelju dana prestanu napade na Izrael.

Lider Islamskog džihada Daud Šihab rekao je da su i druge, manje palestinske ekstremističke grupe takođe pristale na primrije.

Šihab je rekao da će dugoročni prekid vatre biti uslovljen povlačenjem izraelskih trupa iz pojasa Gaze.

On je takođe rekao da palestinske grupe traže da Izrael otvori granične prelaze pojasa Gaze.

Sukobi i danas

Izraelski borbeni avion napao je rampe za ispaljivanje raketa u pojasu Gaze, nakon što što je više raketa palo na jug Izraela, uprkos izraelskom proglašenju prekida vatre.

"Pogodili smo rampu koja je ispalila rakete na Izrael", rekao je portparol izraelske armije.
Pojas Gaze (FoNet, arhiv)
Izraelski vojnici i naoružani "hamasovci" razmenjivali su danas i vatru na severu pojasa Gaze.Armija je saopštila da su "hamasovci" otvorili vatru na vojnike kraj izbegličkog logora Džabalija.

Vojnici su uzvratili i pogodili grupu Palestinaca, navodi se u saopštenju.Među pripadnicima armije nije bilo ranjenih.

Više raketa tipa grad palo je iz pojasa Gaze na jug Izraela, ubrzo posle nego što je izraelski premijer Ehud Olmert sinoć u Tel Avivu, 22. dana ofanzive saopštio odluku o prekidu vatre.

Ni sinoć ni u kasnijem raketiranju jutros, povređenih nije bilo.

Izraelska armija saopštila je ranije da su hamsovci otvorili vatru na vojnike kraj izbegličkog logora Džabalija.

Vojnici su uzvratili i pogodili grupu Palestinaca, navodi se u saopštenju.

Hamas, koji kontroliše pojas Gaze je najavio da će nastaviti da se bori dokle god se izraelski vojnici ne povuku iz pojasa Gaze.

Izrael obustavio ofanzivu, ali "ostaje u Gazi"

Kako je i najavio premijer Izraela Ehud Olmert, od ponoći je Izrael jednostrano prekinuo vatru u pojasu Gaze.

Olmert je naveo da će izraelske trupe ostati u toj palestinskoj oblasti i okolini.

"U dva sata po lokalnom vremenu (ponoć po GMT), prekidamo vatru, ali ostajemo raspoređeni u pojasu Gaze i okolini", izjavio je sinoć Olmert u Tel Avivu.

Međutim, palestinski radikalni pokret Hamas saopštio je da neće prihvatiti prisustvo nijednog izraelskog vojnika u pojasu Gaze, navodeći da će nastaviti otpor.

"Ni na koji način nećemo prihvatiti prisustvo nijednog izraelskog vojnika na tlu Gaze, po bilo koju cenu. Hamas je još uvek prisutan, kao i hrabri otpor i njegov čvrst pravac", naveo je u saopštenju portparol Hamasa Favzi Barhum. Ipak, neposredno nakon što je Izrael počeo da poštuje prekid vatre, utihnule su eksplozije i pucnjava koja se čula protekle tri sedmice, javio je Rojters.

"Naši ciljevi, oni koje smo postavili kad smo započeli ofanzivu, u potpunosti su ispunjeni, i više od toga", rekao je izraelski premijer na konferenciji za novinare nakon glasanja izraelske Vlade o uspostavljanju prekida vatre.

Olmert je, međutim, naveo da će se izraelska vojska, "ako neprijatelji odluče da napadnu, osećati slobodnom da snažno odgovori".

Prema njegovim rečima, palestinski radikalni pokret Hamas koji kontroliše pojas Gaze, pretrpeo je velike gubitke.

U izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze od 27. decembra poginulo je oko 1.200 Palestinaca.

SAD pozdravljaju prekid vatre

SAD pozdravljaju najavu Izraela o jednostranom prekidu vatre u pojasu Gaze i očekuju da sve strane odmah prekinu sukobe, izjavila je američka državna sekretarka Kondoliza Rajs.

"Cilj je postizanje trajnog i potpuno poštovanog prekida vatre koji će voditi stabilizaciji i normalizaciji situacije u Gazi", navela je Rajsova u saopštenju.

Prema njenim rečima, SAD "pozdravljaju pozive na hitnu koordinisanu međunarodnu akciju kako bi se poboljšalo dopremanje humanitarne pomoći i doprineće tim naporima".

I novoizabrani američki predsednik Barak Obama pozdravio je danas odluku Izraela o prekidu vatre u pojasu Gaze.

Obama je posvećen pružanju pomoći Izraelcima i Palestincima u radu na postizanju mira, saopštila je njegova portparolka Bruk Anderson.

Novoizabrani predsednik će više reći o situaciji u Gazi posle inauguracije 20. januara, rekla je Andersonova.

Rusija: Izrael da se potpuno povuče

Moskva pozdravlja izraelsko proglašenje jednostranog prekida vatre na Bliskom istoku, ali insistira da se Izrael u potpunosti povuče iz pojasa Gaze, izjavio je portparol ruskog ministarstva inostranih poslova Andrej Nesterenko.

"Od početka oružanog sukoba u Gazi Rusija je radila na što skorijem prestanku krvoprolića, ubijanja i patnji palestinskih i izraelskih civila i stoga možemo samo da pozdravimo svaki korak koji vodi tom cilju, uključujući jednostran prekid vatre", kazao je Nesterenko.

Portparol ruskog MIP-a je rekao da je, istovremeno, od izuzetne važnosti da se sprovede rezolucija 1860 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija od 8. januara, kojom se zahteva hitno i trajno uspostavljanje mira i potpuno povlačenje izraelskih snaga iz pojasa Gaze.

"Rusija će nastaviti da učestvuje u regionalnim i međunarodnim naporima usmerenim na unapređenje političkog rešenja", rekao je Nesterenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: