Male šanse za uspeh tužbe zbog gasa

Ako Srbijagas podnese tužbu protiv ukrajinskog distributera gasa, međunarodni sudovi ne bi bili nadležni za taj spor, kaže profesor prava Zlatko Stefanović.

Izvor: B92

Subota, 17.01.2009.

11:45

Default images

Već je najavljeno da bi gasna kriza mogla imati epilog i na sudu. Najveći distrubuter prirodnog gasa u Mađarskoj Emfes tužio je ukrajinsku kompaniju Naftogas zbog prekida isporuka gasa. Iz Srbijagasa su najavili da već pripremaju tužbu protiv ukrajinskog distributera, a preispitaće da li postoje uslovi da tuže i ruski Gasprom.

U slučaju da Srbijagas podnese tužbu protiv ukrajinskog distributera gasa, Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu i Evropski sud u Luksemburgu ne bi bili nadležni za taj spor, kaže za B92 profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union Zlatko Stefanović.

On objašnjava da su za takve vrste sporova nadležni redovni sudovi, odnosno trgovinski sudovi.

Zlatković objašnjava da su ti procesi često dugotrajni, a ishod neizvestan.

"Što se osnova tiče, ako imamo u vidu samo Srbijagas, ja zaista tu ne bih njemu dao velike šanse na uspeh”, kaže on.

“Ako Srbijagas podnese tužbu i traži naknadu štete, on ovih dana priča da trpi gubitak zbog toga što je morao gas da nabavi po višoj ceni u odnosu na onu koja je bila ugovorena, i on praktično trpi sada štetu koja se meri milionima evra zbog toga što kupuje gas po višoj ceni. Međutim, ima nešto drugo što bi svako onaj ko je tužen mogao uspešno da prigovori, a to je da Srbijagas ne kupuje gas za sopstvene potrebe, nego kupuje radi dalje prodaje", ukazao je Zlatković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: