Propali pregovori o gasnoj krizi

Na samitu u Moskvi nije postignut dogovor o isporuci ruskog gasa evropskim zemljama. Rusija i Ukrajina nastavljaju pregovore.

Izvor: B92

Subota, 17.01.2009.

01:22

Default images

Samit organizovan u Moskvi s ciljem da se prevaziđe gasna kriza završen je večeras bez konkretnog dogovora o obnovi isporuka ruskog gasa Evropi preko teritorije Ukrajine. Ipak, ruski predsednik Dmitrij Medvedev je posle samita ocenio da je susret bio veoma koristan, i naveo da će pregovori između Ukrajine i Rusije o obnovi isporuka gasa biti nastavljeni.

Od samita zemlja korisnika ruskog gasa mnogo se očekivalo, ali je rezultat ipak izostao.

Po završetku samita, domaćin, ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao da je na skupu iznet niz korisnih predloga za rešenje problema, ali da će razgovore o razgovore o rešenju krize nastaviti premijeri Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Julija Timošenko.

“Drugi razlog za sastanak bio je da se spreče u budućnosti takvi problemi. Do skoro smo misili da je naš sistem isporuke gasa evropskim potrošacima najbolji mogući, ali smo sada shvatili da to nije tako”, objasnio je Medvedev.

Govoreći o neophodnosti izgradnje gasovoda Južni i Severni tok, Medvedev je rekao da bi trebalo izvući pouke iz onog što se dogodilo i stvoriti dvostrani mehanizam koji sprečava konflikte ovakve vrste.

“Dobra vest je imati jedan gasovod, još bolja vest je imati dva gasovoda”, kaže on.

Na pitanje novinara kada će Evropa dobiti gas, Medvedev je rekao da se nada da će to biti veoma brzo, odnosno u narednim danima.

On je rekao i da Rusija ne odustaje od toga da Ukrajina mora da plati punu cenu gasa.

“Mi smo procenili da su Ukrajina i njena ekonomija sasvim sposobne da plati evropsku cenu za gas. Naši drugi partneri, koji su daleko siromašniji, plaćaju taj novac, tako da punu cenu može da plati i Ukrajina”, ocenio je Medvedev.

Na sastanak u Kremlj došli su predstavnici 11 zemlja koje su korisnici ruskog gasa.

Srbiju na samitu predstavlja premijer Srbije Mirko Cvetković i direktor kompanije Srbijagas Dušan Bajatović i ministar energetike Srbije Petar Škundrić.

Nezadovoljstvo ishodom samita

Češko predsedništvo Savetom Evropske unije saopštilo je da nije zadovoljno ishodom međunarodne konferencije šefova država i vlada o obnovi isporuke ruskog gasa evropskim zemljama, koja je održana u Moskvi, zbog čega je pozvalo Rusiju i Ukrajinu da nastave pregovore. "Očekivali smo da će na današnjoj konferenciji obe strane objaviti da su sklopile dogovor o obnovi isporuke ruskog gasa preko Ukrajine do Evrope. To se, međutim, nije dogodilo", rekao je češki ministar za industriju i trgovinu Martin Ržiman, koji je zajedno sa evropskim komesarom za energetiku i saobraćaj Andrisom Pibalgsom predstavljao EU na konferenciji u Moskvi.

"Dobra stvar je što su obe strane bile u stanju da ponovo sednu za pregovarački sto i pokušaju da se dogovore. Razgovori između Rusije i Ukrajine treba da se nastave još danas. Očekujemo da će pregovori dovesti do obnove isporuke gasa", dodao je Ržiman, kako je objavljeno na veb sajtu češkog predsedavanja Unijom.

Škundrić i Bajatović optimisti

Ministar energetike Petar Škundrić, posle samita u Moskvi uveren je da će se u nastavku razgovora Rusije i Ukrajne, koji su u toku, postići dogovor o normalizaciji snabdevanja gasom.

"Opšta je saglasnost da je neophodno ovo pitanje rešiti odmah", rekao je Škundrić i ukazao da su očekivanja svih učesnika samita da se pitanje gasnog spora razreši odmah.

On je takođe naveo da je na samitu postugnuta saglasnost i o tome da se pristupi punjenju gasovoda i stvaranju uslova za tranzit gasa u zemlje jugoistočne Evrope i Evropske unije.

Škundrić je rekao da su razgovori premijera Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Julije Timošenko, nastavljeni odmah po završetku samita, kako bi se postigla saglasnost da gasna kriza bude rešena što pre.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović veruje da su u pitanju dani do razrešenja rusko ukrajinskog gasnog spora.

On je u izjavi Tanjugu posle samita u Moskvi ocenio da ima pomaka u razgovorima, naglasivši da je EU odradila svoj deo posla, prepustivši da Ukrajina i Rusija bilateralno reše spor.

Direktor "Srbijagasa" je rekao da je premijer Mirko Cvetković izneo na samitu zahteve Srbije istakavši da Srbija trenutno ima samo oko polovinu potrebne količine gasa, da ne radi industrija i da država zbog toga trpi štetu.

"Premijer je ukazao na činjenicu da se Srbija u ovom momentu snabdeva gasom posredstvom ugovora koji nisu garantovani i koji mogu biti prekinuti u kraćem vremenskom roku", rekao je Bajatović.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je u Moskvi, na samitu država potrošača ruskog gasa, da je neophodno hitno rešavanje problema snabdevanja gasom, rečeno je u kabinetu premijera.

Sastanak Putin - Timošenkova

Premijeri Rusije i Ukrajine nastavljaju pregovore o rešenju krize u vezi sa isporukom ruskog gasa Evropi, izjavio je ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

"Nadam se da će se pregovori završiti sa dobrim rezultatima u najskorije vreme", rekao je Medvedev na konferenciji za novinare posle medunarodnog skupa o tom problemu.

Medvedev je rekao da je na tom skupu iznet niz korisnih predloga za rešenje problema i najavio da će premijeri Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Julija Timosenko, nastaviti pregovore u Moskvi.

"Iskreno se nadam da Julija Timosenko ima sva neophodna ovlašćenja da predstavlja Ukrajinu i da ona nisu ni smanjena ni ograničena", rekao je Medvedev.

"Predsednik Ukrajine Viktor Jušcenko mi je rekao da su pozicije premijera i predsednika Ukrajine apsolutno identične", rekao je ruski predsednik. On je ponovio zahtev Rusije da Ukrajina plaća tržišnu cenu gasa, kao i da je neophodan mehanizam koji će omogućiti kontrolu i sigurnu isporuku gasa evropskim potrošačima.

Inače, Vladimir Putin i Julija Timošenko, susreli su se danas u zgradi ruske Vlade uoči međunarodnog samita o gasnoj krizi, porazgovarali nekoliko minuta, a potom se uputili u Kremlj da bi učestvovali u radu samita.

Itar-tas s je preneo da su se Putin i Timošenkova rukovali i posle toga ostavili delegacije i povukli se u salu na kratak razgovor "tet-a-tet".

Kako je ranije izjavio predstavnik za štampu ruskog premijera Dmitrij Peskov, dve strane nameravaju da razmotre uslove pod kojim bi Ukrajina mogla da obnovi tranzit ruskog gasa u Evropu.

U ukrajinskoj vladi veruju da će Putin i Timošenkova dodirnuti i najbolnije tačke u okviru ove krize, a to je cena ruskog gasa za potrošače u Ukrajini, kao i realizacija memoranduma o saradnji u vezi sa gasom, koji predviđa da se na tržišne cene gasa za Ukrajinu prelazi u etapama pod uslovom da Ukrajina izmiri sva svoja dugovanja koja trenutno iznose 650 miliona dolara.

"Gasprom": Novo odbijanje Ukrajine

Uprava "Gasproma" saopštila je da je Ukrajina ponovo odbacila zahtev ruskog energetskog giganta za obezbeđenje tranzita ruskog gasa u Evropu.

“Danas u dva sata, ‘Gasprom’ je uputio dispečerskoj upravi kompanije 'Naftogas Ukrajine' novi zahtev za tranzit 99,2 miliona kubnih metara gasa dnevno od 10 sati (po moskovskom vremenu) preko merne stanice 'Sudža'”, prenela je ruska novinska agencija Interfaks.

Od toga je, kako se precizira, 13,9 miliona kubika namenjeno Moldaviji, 63,1 milion preko stanice “Orlovka” u balkanskom pravcu i 22,2 miliona preko stanice “Užgorod” potrošačima Slovačke.

Ovo je peti put da se odbija zahtev ruske kompanije, od kako je 13. januara Rusija pokušala da obnovi 7. januara prekinute isporuke tranzitnog gasa.

Putin: Spremnost na ustupke

Rusija je spremna da Ukrajini plaća više za tranzit gasa ukoliko ta zemlja pristane da plaća ruski gas po evropskim cenama, izjavio je danas ruski premijer Vladimir Putin.

"Neka oni nama plate evropske cene, po evropskom načinu obračuna, a mi ćemo platiti evropski standard cena za tranzit", kazao je Putin u razgovoru sa urednicima nemačkih medija, a preneo ruski portal vesti "njuzru".

Kako je naveo, prema dogovoru sa Ukrajinom, Rusija sada plaća 1,6 dolara za prolazak 1.000 metara kubnih gasa na 100 kilometara, dok je srednjoevropska cena 3,04 dolara.

Putin je naveo da je Rusija Ukrajini predložila cenu od 250 dolara za 1.000 kubnih metara gasa bez prava reeksporta, a da u prvom tromesečju za gas iz srednjoazijskih zemalja, što je osnova za izvoz u Ukrajinu, plaća 340 dolara.

Prema rečima ruskog premijera, njegova zemlja je bila spremna i na veće ustupke.

"Lično sam predložio premijerki Ukrajine - 'potpišite ugovor na 250 dolara i dobićete i pravo reeksporta'. Međutim, ona je to odbila", kazao je on.

Ruski premijer kazao je da Rusija ima političku štetu od gasne krize i ocenio da će se rešenje za tu krizu pronaći.

"Ja sam optimista. Ukoliko me pitate kakva je perspektiva, mislim da ćemo na kraju krajeva morati da postignemo sporazum", kazao je Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: