Skupština: Smenjen Tomislav Nikolić

Beograd -- Tomislav NIkolić smenjen je na sednici Administrativnog odbora Skupštine Srbije s mesta predsednika tog tela. Za novog predsednika izabran Nenad Konstantinović.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Inicijativu za smenu Nikolića podnelo je sedam članova Odbora iz vladajuće koalicije. Za smenu je glasalo 10 članova - poslanici vladajuće većine i radikala, dok su dva člana bila uzdržana. Članovi Odbora iz redova LDP-a i DSS-a napustili su sednicu pre glasanja.

Na istoj sednici za novog predsednika izabran je dosadašnji potpredsednik tog tela Nenad Konstantinović iz Demokratske stranke.

Za njegov izbor glasalo je osam članova Odbora, protiv su bila tri člana iz Srpske radikalne stranke, dok je NIkolić bio uzdržan, kao i poslanik manjina Esad Džudžević.

SRS: Dogovor ne postoji

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Martinović izjavio je da nije bilo konsultacija sa opozicijom o izboru novog predsednika Administrativnog odbora i da zato nisu glasali za izbor Nenada Konstantinovića na tu funkciju.

"Ni jedan validan i valjan politički dogovor se ne može postići, a da u njemu ne učestvuju predstavnici vlasti i opozicije. Dogovora o tome nije bilo, pa je vladajuća koalicija na svoju ruku izabrala za predsednik Konstantinovića i stavila nas pred svršen čin", kazao je Martinović novinarima u Skupštini Srbije.

Šef poslaničke grupe "Napred, Srbijo" kaže da svoje smenjivanje sa funkcije predsednika Administrativnog odbora ne doživljava kao politički poraz.

"Ako moram da budem žrtva dogovora demokrata i radikala, Tadića i Šešelja, ja to nikad neću ubrajati u svoj politički poraz", kazao je on novinarima u Skupštini Srbije.

"Bila je očekivana smena, znam za dogovore SRS i DS, znam da je radikalima svejedno ko će biti predsednik, bitno je bilo da ne budem ja, jer to je hir i bes i videli ste i sami da su se u odnosu na izbor narodnog poslanika iz DS-a mlako opirali", dodao je Nikolić.

Sednicu Administrativnog odbora u četvrtak je zakazao upravo Nikolić, nakon što je stigao zahtev grupe poslanika za održavanje sednice, sa zahtevom da se na dnevnom redu nađu razrešenje Nikolića i izbor novog predsednika Administrativnog odbora.

LDP: Prekršen skupštinski običaj

Poslanik LDP-a Nenad Milić, pre nego što je napustio sendicu, kazao je da je smenom Nikolića i izborom novog predsednika odbora problem samo odložen, ali ne i rešen jer će sada postojati druga grupa poslanika koja nije zadovoljna zbog načina na koji je Nikolić smenjen.

Milić je negodovao zato što novi predsednik nije iz opozicije i naveo da je time prekršen običaj da odborom predsedava predstavnik opozicije.

Smenu šefa poslaničkog kluba "Napred, Srbijo", odnosno predsednika Srpske napredne stranke sa funkcije predsednika Administrativnog odbora tražili su radikali još od raskola koji se desio u Srpskoj radikalnoj stranci, nakon kojeg je Nikolić osnovao novi poslanički klub, a zatim i stranku.

Iz vladajuće većine nisu krili da će oni preuzeti mesto predsednika Odbora, čime se pravi razlika u odnosu na prethodne godine kada je tu poziciju, po pravilu, zauzimao predstavnik najveće opozicione partije.

Time se otvara pitanje većine koju će u odborima imati demokrate jer će od sada imati više mesta nego što su ih dobili u prvobitnoj raspodeli mesta u odborima kada je pravljen dogovor među strankama prilikom konstituisanja Skupštine.

Međutim, postavlja se i pitanje kako će vladajuća koalicija odgovoriti i na ostale zahteve SRS, koja traži i vraćanje mandata iz lokalnih skupština.

Za sada je izvesno da će te vrste kooperativnosti biti kada je reč o još dva skupštinska odbora, za poljoprivredu i finansije, koje takođe vode Nikolićevi naprednjaci.

Nikolić kaže da da naprednjaci neće odustati od toga da im pripada mesto predsednika dva skupštinska odbora, ali je naveo da su spremni da menjaju odbore kojim bi predsedavali ako to neko bude zahtevao.

Kolundžija: Otklonjena prepreka za rad

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je danas da se nada da je smenjivanjem Tomislava Nikolića sa funkcije predsednika Administrativnog odbora Skupštine Srbije otklonjena jedna prepreka za rad republičkog parlamenta.

U ponedeljak još jedna smena?

Sednica Odbora za finansije na kojoj će se razmatrati zahtev za razrešenje predsednice tog tela Jorgovanke Tabaković iz poslaničke grupe "Napred, Srbijo" zakazana je za ponedeljak, 19. januar.

Zahtev za njeno razrešenje podnelo je šest članova tog odbora iz redova vladajuće koalicije.

Nada Kolundžija je rekla skupštinskim izveštačima da se u Administrativnom odboru mogu rešavati sukobi, ali tamo i nastajati, te da je zaključeno da bi bilo najbolje rešenje da tom odboru predsedava predstavnik vladajuće većine.

Ona je kazala da ne zna kada će biti izabran zamenik predsednika tog odbora.

Rekla je da predsednik odbora verovatno prvo treba da obavi kosultacije sa članovima odbora i poslaničkim grupama o tome.

Džudžević: Manjine nisu konsultovane

Poslanik poslaničke grupe manjina Esad Džudžević izjavio je danas da je bio uzdržan prilikom glasanja o smeni lidera SNS Tomislava Nikolića sa funkcije predsednika Administrativnog odbora Skupštine Srbije jer taj poslanički klub nije učestvovao u konsultacijama o njegovoj smeni.

Džudžević je novinarima u parlamentu rekao da je drugi razlog zbog čega je bio uzdržan lične prirode i naveo da je smena Nikolića drugi takav slučaj u našem parlamentarizmu od uvođenja višestranačja nakon njegove smene u odboru za međunacionalne odnose u prethodnom skupštinskom sazivu.

On smatra i da je Nikolić obavljao funkciju predsednika Administrativnog odbora na profesionalan i efikasan način.

Izrečene kazne poslanicima

Administrativni odbor izrekao je novčane kazne poslanicima koji su opomenuti na sednicama parlamenta.

Kažnjeni su radikali Srboljub Živanović, Nataša Jovanović, Zoran Krasić, poslanik DS-a Srđan Milivojević i šef poslaničkog kluba "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić.

Svi sem Nataše Jovanović kažnjeni su sa po tri hiljade dinara, dok će ona morati da plati osam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.