Izrael sutra o prekidu vatre?

Izraelska vlada će sutra glasati o jednostranom proglašenju prekida vatre s palestinskim Hamasom u pojasu Gaze, javlja izraelski list "Harec".

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 16.01.2009.

01:07

Default images

Ako tako odluči, to bi značilo da će Izrael završiti ofanzivu koja traje od 27. decembra, bez dogovora s islamističkim Hamasom, i da će umesto toga da se oslanja na podršku SAD i Egipta u borbi protiv krijumcarenja oružja i ponovnog naoružavanja militanata.

Izvori bliski Vladi su naglasili da je postignut napredak u pregovorima s Egiptom u postizanju odgvora o sprečavanju šverca oružja.

Dogovor će značiti kombinovanu upotrebu tehnoloških mera na granici Gaze s Egiptom, operacije protiv krijumčara u Rafi, na jugu pojasa Gaze, i pomoći međunarodnih eksperata da pronađu tunele za krijumčarenje na granici.

Dogovor će takođe pozvati na saradnju između Izraela i Egipta u stvarima koje se odnose na pojas Gaze od zajedničkog interesa, bez mešanja Hamasa.

Kairo trenutno razmatra da li da organizuje samit egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim liderom Mahmudom Abasom, vođom Fataha.

Izrael je danas saopštio da bi njegova tronedeljna ofanziva na pojas Gaze mogla da uđe u "konačnu fazu".

Izraelska armija je nastavila da bombarduje ciljeve Hamasa i prošle noći je pogođeno 40 ciljeva, uključujući tunele za krijumčarenje oružja i mesta odakle se ispaljuju rakete na Izrael.

Raketiranje juga Izraela je nastavljeno i dugometnim raketama, od kojih je jedna sinoć pogodila vozilo i teže povredila jednog dečaka.

Broj palestinskih žrtava u međuvremenu je dostigao 1.105, a čak 5.100 osoba je ranjeno, rečeno je u palestinskoj bolnici. Na izraelskoj strani poginulo je 10 vojnika i troje civila.

Portparol premijera Ehuda Olmerta Mark Regev istakao je da su danas izaslanici poslati u Kairo i Vašington kako bi razgovarali o uslovima obustave vatre koje je ponudio Hamas.

On je najavio da bi večeras ili sutra mogao da se sastane celokupni bezbednosni kabinet, kao i da će krajnja odluka zavisiti od ishoda tog sastanka.

Zvaničnici Hamasa preneli su sinoć egipatskim posrednicima da bi taj palestinski pokret prihvatio obnavljanje dogovora o prekidu vatre sa Izraelom ukoliko se izraelska vojska u narednih pet do sedam dana povuče iz pojasa Gaze.

Izvor Rojtersa, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da je Hamas posrednicima u Egiptu predstavio svoju poziciju, prema kojoj se od Izraela, osim povlačenja, traži i otvaranje graničnih punktova u pojasu Gaze.

Hamas traži da otvaranje svih graničnih punktova u pojasu Gaze garantuju Egipat i međunarodna zajednica. Lideri Hamasa izrazili su spremnost da prihvate i posmatrače iz Turske, ali su odbili mogućnost da vojnici palestinskog predsednika Mahmuda Abasa budu stacionirani na prelazu u Rafi, između Gaze i Egipta.

Ban: Još nekoliko dana do dogovora

Posledice ofanzive u Gazi (FoNet)
Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun očekuje da će proteći još nekoliko dana da se razrade tehnički detalji oko prekida vatre u pojasu Gaze.

"Moglo bi proteći još nekoliko dana radi dogovora o još nekim tehničkim detaljima", rekao je Ban sinoć novinarima posle sastanaka s izraelskim liderima. Istovremeno, Ban je pozvao Izrael i palestinski Hamas da uprkos tome odmah zaustave borbe.

Juče je šef UN rekao da su elementi za prekid vatre na mestu, ali da uspeh svake inicijative zavisi od izraelske političke volje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šeficom izraelske diplomatije Cipi Livni on je rekao da je u razgovorima s regionalnim liderima u Jordanu, Egiptu i Izraelu dobio utisak da se primirje može postići u bliskoj budućnosti.

Ban je u sredu doputovao na Bliski istok u mirovnu misiju, 19. dana izraelske ofanzive na pojas Gaze, kada je ocenio da je broj mrtvih dostigao nepodnošljivu tačku.

On je pozvao obe strane da poštuju rezoluciju Saveta bezbednosti UN donetu pre nedelju dana koja poziva na momentalan prekid vatre. I Izrael i Hamas su je ignorisali.

Savet bezbednosti zabrinut

Članice Saveta bezbednosti UN sinoć su izrazile zabrinutost zbog izraelskih napada na bolnice i prostorije UN u Gazi i ponovile poziv da se što pre postigne primirje, rekao je francuski ambasador u UN Žan-Moris Riper.

Riper, čija zemlja predsedava Savetu bezbednosti UN u januaru, rekao je novinarima da je 15 članica Saveta izrazilo "ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u regionu, posebno nakon vojnih operacija protiv bolnica, zgrade u kojoj su smešteni novinari i glavnog sedišta UNRWA" u Gazi.

On je naveo da je pomoćnik generalnog sekretara UN za politička pitanja Hajle Menkerios obavestio Savet bezbednosti UN o izraelskim napadima, koje je osudila i Generalna skupština UN na vanrednoj sednici.

"Pozivamo sve strane da poštuju međunarodno humanitarno pravo i posebno da obezbede zaštitu civila", rekao je Riper i dodao da su članice Saveta bezbednosti UN pozvale na sprovođenje Rezolucije 1860, koju je Savet usvojio prošle nedelje i u kojoj se poziva na hitno primirje.

Evropska unija juče je osudila izraelske napade na kompleks UN u Gazi.

Češka, koja predsedava EU, saopštila je da su ti napadi "potpuno neprihvatljivi" i zatražila od Izraela da preduzme sve mere kako se to ne bi ponovilo.

U jučerašnjim izraelskim napadima u Gazi pogođen je kompleks UN, zgrada u kojoj su smešteni novinari i jedna bolnica. U napadima su ranjena tri radnika agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA).

Katar zamrzava veze s Izraelom

Katar je saopštio da će zamrznuti veze s Izraelom zbog sukoba u Gazi i da će tražiti od te zemlje da zatvori svoje trgovinsko predstavništvo u Dohi, a da osoblje ode u roku od jedne nedelje.

Arapska satelitska televozija Al Džazira je prethodno izvestila da je Mauritanija takođe prekinula veze s Izraelom, prenose izraelski mediji.

Rojters podseća da je Katar jedina zemlja Zaliva koja ima veze s Izraleom. Katarski premijer šeik Hamad bin Jasim al Tani je međutim najavio da će se izraelska kancelarija otvoriti ako se situacija poboljša.

Danas je i turski premijer Tajip Redžep Erdogan rekao da bi Izraelu trebalo zabraniti ulaz u sedište UN jer ignoriše pozive svetskog tela na zaustavljanje borbi u Gazi.

Bolivijski predsednik Evo Morales rekao je u sredu da njegova zemlja prekida diplomatske veze s Izraelom zbog ofanzive u pojasu Gaze i da će tražiti od Međunarodnog krivičnog suda da podigne otpužnicu za genocid protiv najviših izraelskih zvaničnika.

Mere za prekid krijumčarenja oružja

Izrael i SAD potpisali su memorandum o razumevanju s ciljem da se prekine krijumčarenje oružja u pojas Gaze.

O memorandumu, koji uključuje mere suprotstavljanja švercu oružja iz Irana u Gazu, uz nadgledanje puteva preko kojih oružje tamo dospeva, uključujući patroliranje Persijskim zalivom, Sudanom i susednim državama, dogovorile su se američki državni sekretar Kondoliza Rajs i njena izraelska koleginica Cipi Livni.

Izrael je tražio garancije da će dodatne mere biti preduzete kako bi se sprečilo ponovno naoružavanje radikalnog islamističkog Hamasa, koji kontroliše pojas Gaze.

To je jedan od ciljeva ofanzive Izraela protiv meta Hamasa, koja je danas ušla u treću nedelju.

U memorandumu se krivica za najnovije krvoproliće pripisuje Hamasu i navodi da su "nabavka i upotreba oružja od strane terorista protiv Izraela direktni uzroci neprijateljstva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: