Vlada bez rasprave o tužbi

Beograd, Budimpešta -- Vlada Srbije nije razmatrala podnošenje tužbe protiv Ukrajine zbog problema u snabdevanju gasom. Gas iz Nemačke i Mađarske obezbeđen do 24. januara.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

"Podnošenje tužbi će se razmotriti na nivou javnih preduzeća i pravnih službi Vlade Srbije", izjavio je ministar energetike Petar Škundrić na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije.

Na pitanje ima li razloga da ponese ostavku na mesto ministra, Škundrić je odgovorio odrečno: "Nemam nijedan razlog da podnesem ostavku zbog rada ministarstva, celog sektora enegetike, kriznog štaba i mog ličnog rada".

Obezbeđen gas do 24. januara

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je večeras u emisiji Uvećanje TV B92 da su ugovori o isporuci gasa Srbiji sa mađarskim "Molom" i nemačkim "Eonom" produženi do 24. januara.

On je rekao da je odgovoran za rad ministarstva, ali da ne može biti odgovoran za međudržani spor Rusije i Ukrajine i prekid isporuke gasa.

Kako je rekao, Vlada Srbije je odgovorno postupila u vreme krize, kada je zaustavljen dotok gasa.

Na pitanje koja je cena gasa koji Srbije dobija iz Mađarske i Austrije, on je rekao da nije njegovo da to kaže, ali je naveo da su te cene "nešto veće od redovne cene".

Petar Škundrić izjavio je da ne prete restrikcije električne energije. Škundrić je rekao da Srbija do sada nije uvezla "ni jedan kilovat sat električne energije".

Kako je kazao, elektroenergetski sistem bio je stabilan i prethodnih dana i obezbeđivao maksimalnu proizvodnju i distribuciju električne energije, iako je dostignut istorijski maksimum i u proizvodnji, kao i u potrošnji.

Govoreći o skladištu gasa u Banatskom dvoru, Škundrić je rekao da je do sada napunjeno 108 miliona kubnih metara gasa i da za sve to postoji dokumentacija.

"Nije bilo moguće tehnički utiskivati više gasa, nego što je bio u proteklom periodu", rekao je on.

Škundrić je rekao da će realno da se ove godine utisne novih 100 miliona kubnih metara gasa.

Bajatović: Priprema tužbe

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović rekao je za B92 da će Srbija zbog obustave isporuke gasa postaviti pitanje odgovornosti i Rusima i Ukrajincima.

Pošto se ne nazire kraj rusko-ukrajinskom gasnom sporu, Srbija sa Mađarskom i Nemačkom pregovara o dodatnim isporukama gasa i posle 20. januara, rekao je Bajatović gostujući u emisiji "Kažiprst" B92.

On je rekao da se već priprema i tužba protiv Ukrajine, a da za tužbu protiv Rusije ne postoje pravni i ekonomski osnovi.

Na pitanje kako je moguće da Srbija tuži Ukrajinu kad je sporazum o isporuci gasa potpisan sa ruskim “Jugorosgasom”, Bajatović navodi da u tom ugovoru postoji klauzula o višoj sili, što je, po njegovom mišljenju, aktuelni slučaj.

Dačić: MUP istražuje propuste

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da policija istražuje da li je bilo propusta kada je reč o promeni vlasničke strukture "Jugorosgasa".

"Policija istražuje da li je bilo zloupotreba i propusta kada je reč o vlasničkoj strukturi 'Jugorosgasa', jer je Srbija praktično svoje vlasništvo svela na 25 odsto", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara u Beogradu posle sastanka sa predstavnicima hrvatske policije.

Dačić je naveo i da će policija "vrlo brzo" obavestiti javnost o rezultatima istrage.

Bajatović: Od “Jugorosgasa“ ćemo tražiti da se izjasni. Ukoliko izjašnjenje "Jugorosgasa" ne bude prihvatljivo za nas, naravno da ćemo postaviti pitanje i njihove odgovornosti.

B92: I čije još?

Bajatović: Svih onih koje budemo smatrali odgovornima.

B92: I "Gasproma“?

Bajatović: Zašto da ne ako smatramo da je "Gasprom" odgovoran. Ali, ja vam sada kažem da nije.

B92: Ja vas sad pitam da li je nama politički problem da tužimo Rusiju i "Gasprom“.

Bajatović: Ne, uopšte nam nije problem, to je pravni problem, to je pravni i ekonomski problem ako me to pitate, ali ja vam ponovo sada kažem, ja vam odgovorno tvrdim što se našeg tržišta tiče, tog pravca i te cevi koja ide iz Ukrajine dovde, odgovornost je na ukrajinskoj strani.

Istovremeno se sa Mađarskom i Nemačkom pregovara o dodatnim isporukama gasa i posle 20. januara.

Rekordna potrošnja struje

Dnevna potrošnja struje je za oko 12 miliona kilovata veća nego pre početka gasne krize, upozorili su iz Elekroprivrede Srbije i pozvali građane da štede struju i da budu strpljivi kad dođe do kvarova jer je sistem preopterećen. U utorak je preneto 175,5 miliona kilovat-sati električne energije, što je apsolutni rekord.

Međutim, uprkos činjenici da Evropa raspolaže dovoljnim količinama gasa u rezervoarima, te zalihe nisu neiscrpne.

Bajatović kaže da će Srbija produžiti ugovor, ali da bi se Srbija našla u nevolji ukoliko bi došlo do novih problema u isporuci gasa.

"Produžićemo ugovor, u ovom momentu trenutno to niko ne garantuje. Ja zaista moram da kažem da su i ovi ugovori sa takozvanom prekidnom klauzulom, što znači da ukoliko bi došlo do nekih dodatnih problema, zaista bi se mi ponovo našli u nekoj vrsti problema", kaže Bajatović.

"Radimo, dakle, na novim postavkama za dodatne isporuke. Ja se zaista nadam da će to biti u redu ukoliko se dotle ne reši kriza", dodao je on.

Manju zavisnost Srbije od spoljnih faktora dugoročno bi rešilo skladištenje gasa u Banatskom Dvoru, ali je za završetak radova potrebno oko 22 miliona dolara.

"Ja sve činim zajedno sa Vladom Srbije, sa onim ljudima koji su sada aktuelni, da rešimo ovu krizu, i verujte mi ja ću učiniti sve ili neću biti direktor ‘Srbijagasa’ da se završi skladište Banatski Dvor u toku ove godine", kazao je u Kažiprstu Bajatović.

U slučaju nestašice gasa, Srbija bi realizacijom projekta skladištenja u Banatskom Dvoru imala zalihe za 10 dana.

Gasa iz Mađarske još za nedelju dana

Istovremeno, iz Mađarske stiže upozorenje da bi ta zemlja mogla da prekine isporuke gasa Srbiji i Bosni i Hercegovini za nedelju dana.

Mađarski ministar energetike Čaba Molnar rekao je u Budimpeštri da sadašnja potrošnja gasa u zemlji može da potraje još sedam dana i da će toliko i trajati isporuga gasa Srbijibi ukoliko u međuvremenu ne počne dotok tog energenta iz Rusije.

"Potrošnju od oko 65 miliona kubnih metara gasa dnevno možemo da održimo još najmanje sedam dana, pod uslovom da ne dođe do nekog naglog zahlađenja i većih havarija na gasnom sistemu."

Prema njegovim rečima, ugovor sa Srbijom o isporuci oko dva miliona kubika gasa dnevno je takav da se može raskinuti u svakom trenutku, odnosno kada Mađarska proceni da zbog unutrašnjih potreba to više ne sme da čini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.