Češka posrednik u graničnom sporu?

Češka, kao predsedavajuća EU, ponudila se da posreduje u hrvatsko-slovenačkom sporu zbog kojeg je blokiran napredak Hrvatske u priključenju Uniji.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 14.01.2009.

17:54

Default images

"Voleo bih da lično doprinesem u rešavanju problema između Slovenije i Hrvatske", izjavio je premijer Mirek Topolanek u Evropskom parlamentu, preneo je Rojters. Ljubljana je u decembru blokirala pregovore Brisela i Zagreba o pristupu Hrvatske EU tako što je uložila veto na otvaranje i zatvaranje više poglavlja tih pregovora.

Hrvatska je dosad, od ukupno 35 poglavlja, otvorila 22, a zaključila njih sedam. Slovenija je uložila veto zbog spora oko granica na kopnu i moru.

Oštre reakcije na Mesićevu izjavu

Predsednik Hrvatske uzburkao slovenačku javnost izjavom da bi Slovenija gledala more sa razdaljine od dvadeset kilometara da Hrvati nisu oslobodili Trst.

Tokom svog predavanja na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka, predsednik Hrvatske Stjepan Mesić je u utorak rekao i da Slovenija danas ima izlaz na more upravo zahvaljujući hrvatskim partizanskim jedinicama "koji su se borile u Istri i sve do Trsta, koji su i oslobodile".

"Da Hrvati nisu oslobodili Trst, Slovenija bi danas gledala more sa razdaljine od 20 kilometara", rekao je hrvatski predsednik.

Mesićeva izjava je izazvala burne reakcije u slovenačkoj javnosti, a evropski poslanik Jelko Kacin ju je nazvao neverovatnom, dodavši, za slovenačku POP TV da Mesić bruka sebe i Hrvatsku.

"Čak ako je to rekao greškom ili zbog svoje poslovične prostodušnosti, to je još uvek javna izjava najvišeg predstavnika hrvatske države. Ne samo da ta izjava nije prijateljska, nego je nedostojna. Iako se čini da njom vređa slovenačke osećaje, njome zapravo gospodin predsednik bruka samog sebe i Hrvatsku", rekao je Kacin, dodavši da takav način nije ni primeren za predsednika države, niti doprinosi dobrim susedskim odnosima.

"Kao što smo morali da se naviknemo na bušizme, do kraja njegovog mandata će nam se sigurno desiti još nekoliko mesićizama te vrste", rekao je Kacin.

Slovenački premijer Borut Pahor je, povodom Mesićeve izjave rekao da, iako bi mogao da ima dosta stavova u vezi sa ponašanjem nekih visokih predstavnika hrvatske politike, ovaj put će se kao predsednik vlade uzdržati od tih izjava i ocena, jer mu se čini da je vreme da se stvara atmosfera u kojoj bi došlo do jačanja međusobnog poverenja, a ne da se doliva ulje na vatru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: