Obezbeđen gas do 20. januara

Srbija i danas dobija gas iz Mađarske i Nemačke, a isporuke tog energenta iz te dve zemlje dogovorene su do 20. januara.

Izvor: B92

Sreda, 14.01.2009.

00:36

Default images

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da je postignut sporazuma o nastavku isporuke gasa Srbiji od mađarskog Mola i nemačkog Eona od ukupno 4,7 miliona kubnih metara dnevno. Bajatović je na konferenciji za novinare kazao da su isporuke iz Mađarske i Nemačke dogovorene do 20. januara.

"Srbijagas nastoji da napravi dodatne ugovore sa tim partnerima i Austrijom kako bi obezbedili još po dva miliona kubnih metara gasa dnevno da bi pokrenuli i industriju", kazao je on.

Srbija će i danas iz Mađarske i Nemačke dobiti ukupno oko 4,7 miliona kubika gasa, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Kako su kazali, te količine gasa, kao i domaća proizvodnja od oko milion kubika dovoljne su za grejanje i snabdevanje individualnih i prioritetnih potrošača u Srbiji tim energentom.

U ministarstvu su naglasili i da u Srbiji ima dovoljno mazuta za normalno funkcionisanje daljinskog sistema grejanja u narednom periodu.

Dodali su da je Krizni štab Vlade Srbije naložio svim toplanama da poboljšaju grejanje u stanovima kako bi se rasteretio elektroenergetski sistem Srbije koji proizvodi i prenosi struju na istorijskom maksimumu.

Vlada Srbije dala je nalog preduzeću "Srbijagas" da, zbog obustavljenja isporuke gasa, preispita i pravne mogućnosti za pokretanje tužbe protiv Ukrajine.

Predsednik mađarske vlade Ferenc Đurčanj izjavio je danas da Mađarska ima dovoljno gasa i električne enregije za sebe i da pomogne i susedima.

"Sada se pokazalo da smo bili u pravu kada smo počeli izgradnju skladišta gasa iako se radilo o dugoročnim investicijama čiji efekat se ne vidi odmah," rekao je premijer.

"U vreme kada nam gas uopšte ne stiže preko Ukrajine, imamo dovoljno tog energenta, štaviše možemo da pomognemo državama u regionu", precizirao je on gostujući na mađarskoj televiziji.

NIP: 490 miliona dinara za Banatski Dvor

Ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović izjvila je da je za skladište gasa u Banatskom Dvoru za tri godine iz NIP-a izdvojeno 490,9 miliona dinara.

"To skladište gasa je jedan od velikih projekata u NIP-u i u 2006, 2007. i 2008. godini", rekla je Kalanovićeva na konferenciji za novinare i dodala da je samo u 2008. iz NIP-a izdvojeno 113,5 miliona dinara.

Ona je kazala da je to samo polovina potrebnih sredstava koja su bila predviđena projektom za to skladište gasa.

"Nastavak finasiranja je planiran i za 2009. godinu i razgovori sa predstavnicima Ministarstva energetike su već vođeni", rekla je ministarka za NIP.

Stručnjaci iz oblasti energetike upozoravaju da će posledice gasne krize i uvoz gasa iz Nemačke i Mađarske platiti građani.

"Nije samo što će posledice trpeti građani, ali će sve platiti potrošači. Recimo gas - nismo ga dobili na lepe oči, mi ćemo to platiti; kad gas prodajete iz skladišta, cena je veća. Zašto? Zato što nismo uradili prvu fazu za skladište", kaže Zorana Milanović za B92.

Ona kaže da Srbija energetski u velikoj meri zavisi od uvoza i navodi da naša država uvozi 91 odsto gasa, 80 odsto nafte, pa čak i 10 do 15 odsto uglja.

Milanovićeva smatra da smo imali vremena da promenimo ovakav status. Ona kaže da je država mogla da izdvoji novac na izgradnju skladišta gasa u Banatskom Dvoru, kao i za izgradnju novih objekata za proizvodnju električne energije.

LDP predlaže mere za otklanjanje krize

Liberalno-demokratska partija predložiće Vladi Srbije osam mera koje treba da odgovore na posledice gasne krize, izjavio je danas lider te stranke Čedomir Jovanović.

Jovanović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije izjavio da LDP insistira na umanjivanju računa za period u kome nije bilo adekvatnog grejanja i definisanju postupka o utvrđivanju i nadoknadi štete nastale zbog obustave isporuke gasa i nespremnosti domaćeg sistema da zadovolji minimalne potrebe tržišta.

"Tražimo da vlada na prvoj narednoj sednici počne da radi na utvrđivanju štete i propisivanju načina da se ona nadoknadi", rekao je Jovanovć i precizirao da šteta može biti nadoknađena na prvom mestu iz bužetskih rezervi i prenamenama u bužetu.

Prema oceni LDP-a, šteta treba da se nadoknadi utvrđivanjem jednokratnog poreza na ekstra profit NIS-a ostvaren vanrednim nabavkama mazuta jer je to preduzeće u vlasništu Gaspromnjefta koji je deo Gasproma, kazao je on.

Takođe, prema njegovim rečima, na taj način treba obezbediti i deo od 22 miliona evra neophodnih za najhitnije radove koji će omogućiti da podzemno skladište Banatski Dvor do naredne zime bude napunjeno gasom i spremno za korišćenje rezervi.

Jovanović je dodao da Vlada Srbije mora naći način kako da Gasprom uloži 51 odsto novca u to skladište.

LDP insistira da se pokrene postupak protiv Gasproma jer isporuka gasa nije prekinuta zbog više sile koja bi opravdala prekid snabdevanja.

"Gasprom mora biti tužen", rekao je Jovanović i dodao da spor ne treba voditi protiv Ukrajine jer se ona nije obavezala da Srbiji isporuči gas.

LDP traži da se utvrdi odgovornost, a kako je rekao Jovanović, zakon direktno okrivljuje Ministarstvo rudarstva i energetike pošto nije preduzelo pravovremene mere za prevenciju krize i za nepripremljenost podzemnog skladišta Banatski Dvor.

Odgovornost treba utvrditi i u slučaju menadžmenta JP Srbijagas i Jugorosgasa kao posrednika pri uvozu tog energenta.

LDP insistira da se u zakon unese obaveza o operativnim rezervama gasa, koji će, kao i za naftu i naftne derivate, biti na nivou 15-odnevnih prosečnih potreba, naveo je Jovanović i ukazao na potrebu donošenja uredbe o sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom.

LDP je pozvala sve građane oštećene gasnom krizom da se obrate odborima te stranke kako bi im obezbedili pravnu zaštitu u cilju nadoknade štete.

LDP je upozorila da je cena gasa koji Srbija nabavlja iz Nemačke i Mađarske daleko viša od one o kojoj se priča i da ona iznosi skoro 700 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: