SRS traži istragu protiv Nikolića

Srpska radikalna stranka podnela je zahtev za sprovođenjem istrage protiv bivšeg zamenika predsednika te partije Tomislava Nikolića.

Izvor: B92

Utorak, 13.01.2009.

19:17

Default images

Zahtev je podnet Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu zbog, kako se navodi, neovlašćenog uzimanja kredita od 50 miliona dinara. Radikali su podneli i optužni predlog protiv Nikolića zbog "oduzimanja i uništavanja službenog pečata i službenih spisa". Tomislav Nikolić tvrdnje radikala naziva “besmislenim“.

Pored prijave za uništavanje blanko ostavki 78 poslanika, radikali optužuju Tomislava Nikolića da je bez ovlašćenja na teret stanke uzeo kredit od banke “Inteza“ koji sa kamatom iznosi skoro 70 miliona dinara.

Prilikom sklapanja ugovora Nikolić se obavezao da toj banci položi 10 potpisanih i overenih blanko menica i time zloupotrebio službeni položaj, smatraju radikali.

“Neovlašćeno je potpisao ugovor. Ja ne tvrdim da je zaključio, već potpisao bez bilo kakve odluke centralne otadžbinske uprave, uz nekoliko direktnih naloga i zabrana da se stranka ne zadužuje“, kaže Zoran Krasić iz Srpske radikalne stranke.

“Ali da je to baš tako urađeno i da predstavlja krivično delo, potvrđuje činjenica da su svi oni koji su radili na finansijama s Nikolićem otišli u tu njegovu novu stranku“, smatra on.

Tomislav Nikolić kaže da su tvrdnje njegovih dojučerašnjih kolega da je zloupotrebio službeni položaj besmislene.

Nikolić navodi da Srpska radikalna stranka plaća mesečnu ratu od 1,6 miliona dinara, i da je odluku o kreditu doneo imajući u vidu da radikali od države mesečno dobijaju preko 14 miliona dinara na osnovu izbornih rezultata.

“Evo, mi ćemo iz SNS-a da im vraćamo taj kredit, ali nek nama pripadane ono što država isplaćuje za 21 poslanika. Mi ni to ne tražimo. I za tog 21 poslanika novac od države prima SRS. To je već negde milion i 600 hiljada. Dakle, sa njima nemam šta više da razgovaram, zaista ne zaslužuju moju pažnju“, smatra Nikolić.

Radikali su sredinom oktobra prošle godine prvobitno podneli krivičnu prijavu protiv Nikolića. Ipak, kako Četvrto opštinsko tužilaštvo nije želelo da preduzme krivično gonjenje protiv Nikolića, radikali su se u procesnoj ulozi "oštećeni kao tužilac" obratili sudu sa ova dva nova zahteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: