Spalili Obamine postere zbog Gaze

Teheran, Beograd -- Desetine Iranaca protestovali su u Teheranu zbog okupacije Gaze, spalivši postere novog američkog predsednika Baraka Obame, rekli su očevici.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Na protestima u Iranu često su spaljivani posteri američkih predsednika, ali je ovo prvi put da je Obamin poster uništen u javnosti. Obama će biti inaugirisan za predsednika 20. januara.

Iran je osudio Zapad, a posebno SAD, jer nije učinio više da zaustavi izraelske napade na pojas Gaze. U 18-dnevnoj ofanzivi za koju Izrael tvrdi da joj je cilj neutralisanje Hamasa koji raketira izraelsku teritoriju ubijeno je više od 900 Palestinaca.

Izrael zaustavio iranski brod

Izraelska mornarica zaustavila je u blizini palestinskih obala iranski brod koji je prevozio pomoć stanovnicima Gaze, javio je danas iranski državni radio.

"Cionistička mornarica je zaustavila na 20 milja od obala Gaze iranski brod koji je prenosio 200 tona hrane i lekova za blokirani narod Gaze", javio je radio dodajući da je brod krenuo iz iranske luke Bandar Abas pre 13 dana.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da je brod prošao egipatsku luku Port Said koja se nalazi kod Sueckog kanala, oko 180 kilometara zapadno od obala Gaze.

"Gde su oni koji traže slobodu" bio je natpis na jednom od postera, dok su demonstranti, mašući palestinskim zastavama, uzvikivali "Smrt Obami".

Oni su se okupili ispred svajcarske ambasade koja zastupa interese SAD, jer Teheran i Vašingon već skoro tri decenije nemaju diplomatske odnose.

Na fotografijama Rojtersa vidi se Obamin poster na zemlji kako bi automobili prelazili preko njega, kao i drugi poster koji su demonstranti zapalili.

Na nedavnim protestima zbog izraelske okupacije Gaze, demonstranti su se bili okupili ispred misija Jordana i Egipta, koje imaju mirovne sporazume sa Izraelom. Takođe i ispred britanskog diplomatskog sedišta, kako bi osudili, po njima "neadekvatnu međunarodnu reakciju".

Cipi Livni: Svet da osudi antisemitske incidente

Izraelska ministarka inostranih poslova Cipi Livni izrazila je zabrinutost svoje zemlje zbog novog talasa antisemitskih incidenata širom sveta, saopštila je danas izraelska ambasada u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju, "Izrael je započeo odbrambenu kampanju protiv Hamasa, terorističke organizacije koja je svakodnevno izvodila raketne napade ugrožavajući živote izraelskih civila - muškaraca, žena i dece".

Podseća se da "Povelja Hamasa i mnoge deklaracije i dan danas pozivaju na uništenje Izraela i, koristeći antisemitske epitete, na istrebljenje jevrejskog naroda".

"Sa velikom zabrinutošću i gorčinom pratimo izveštaje o fizičkim, moralnim i verbalnim napadima, kao i drugim oblicima antisemitizma uperenim protiv Jevreja i izraelskih građana širom sveta", navodi se u saopštenju.

Precizira se da takvi incidenti uključuju "fizički napad, nasilje, zlostavljanje Jevreja, skrnavljenje grobalja i sinagoga, upotrebu antisemitskih parola na propalestinskim demonstracijama, ispisivanje antisemitskih grafita na jevrejskoj imovini".

"Izrael i jevrejski narod zgroženi su takvim izrazima mržnje i očiglednog ekstremizma. Vlada Izraela stoga poziva svetske lidere da osude, spreče i zauzdaju svaki oblik takvog podstrekivanja i mržnje, i da preduzmu korake protiv odgovornih za ovakve akcije".

Izrael će, kako piše u saopštenju, "nastaviti sa svojim odbrambenim operacijama, preduzetim kako bi se odbranili životi građana od sistematskih i kontinuiranih terorističkih napada".

"Ma kakav bio stav o ovoj operaciji, on ne sme biti zloupotrebljen u cilju legitimizacije mržnje i podsticanja na antisemitizam", zaključuje se u saopštenju ambasade Izraela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.