Gaza: Sukobi u naseljenim delovima

Gaza, Bejrut, Brisel, Tel Aviv -- Izraelska pešadija danas je vodila žestoke okršaje sa palestinskim islamistima u najgušće naseljenim delovima grada Gaze.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

U novoj seriji napada uništeno je nekoliko desetina kuća. Vojska je na samo jedan kilometar od centra grada. Tokom noći izraelska avijacija bombardovala je pozicije Hamasa. Posle 18 dana ofanzive, i ulaska u kvart Tel Hava, izraelska vojska približila se samom centru grada Gaze, u kome živi oko 400 hiljada stanovnika.

Izraelski premijer Ehud Olmert upozorio je radikalni Hamas da će se suočiti sa gvozdenom pesnicom, ako ne prihvate izraelske uslove za primirje.

Palestinska ekstremistička organizacija Hamas planira da odbije egipatski predlog za okončanje 17-dnevne izraelske ofanzive na pojas Gaze, rekli su danas libanski politički izvori bliski toj grupi.

Ban Ki Mun poziva na prekid sukoba

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun zatražio je obustavu vatre u pojasu Gaze navodeći da je "već bilo previše žrtava".

Ban Ki Mun u sredu kreće na turneju po Bliskom istoku, a očekuje se da će posetiti Izrael, Siriju i palestinske teritorije. Izraelski vazdušni napadi na Gazu nastavljeni su i sinoć kako bi se pojačao pritisak na Palestince.

SAD negiraju Olmerta

Američki Stejt department odbacio je ocenu izraelskog premijera Ehuda Olmerta da je on ubedio predsednika SAD Džordža Buša da naredi državnoj sekretarki Kondolzi Rajs da se uzdrži od glasanja o rezoluciji Saveta bezbednosti UN o prekidu vatre u pojasu Gaze.

Portparol Stejt departmenta Šon Mekormak porekao je i da je Rasjova, koja se navodno spremala da glasa za rezoluciju, bila zbog toga posramljena.

Mekormak je dodao da su izjava koja se pripisuje Olmertu "potpuno netačna, stoprecentno, totalno, sasvim neistinita".

Ban Ki Mun je rekao da planira da izvrši pritisak na izraelske i regionalne lidere kako bi se okončala ofanziva na pojas Gaze, kao i da će razgovarati sa međunarodno priznatim palestinskim liderom - predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom, ali ne i sa liderima Hamasa.

“Postoji rezolucija Ujedinjenih nacija koja zahteva momentalni i trajni prekid vatre. U ime čovečnosti i međunarodnog prava ta rezolucija se mora poštovati. Očekujem da će sukobljene strane učiniti sve što je potrebno kako bi došlo do prekida vatre”, poručio je generalni sekretar UN.

On je rekao da Hamas mora odmah da prekine raketiranje teritorije Izraela, istakavši da vođe Hamasa moraju da misle i na budućnost palestinskog naroda.

S druge strane, izraelski premijer Ehud Olmert rekao je da će se nastaviti ofanziva protiv Hamasa u pojasu Gaze sve dok ne pristanu da ispune sve zahteve Izraela.

Međutim, vođe Hamasa saopštile su da je pobeda nad Izraelom bliža nego ikad, uprkos činjenici da je za 17 dana izraelske ofanzive poginulo više od 900 Palestinaca.

U ofanzivi izraelske vojske na Gazu u ponedeljak uveče Izraelci su izveli 25 vazdušnih napada na skladišta municije, raketne bacače i vozila koja su prevozila pripadnike Hamasa.

EU: Izraelsko bombardovanje je nesrazmerno

Komesar Evropske unije za razvoj i humanitarnu pomoć Luj Mišel izjavio je da je izraelsko bombardovanje u pojasu Gaze nesrazmerno i da krši međunarodni zakon.

U jednoj od najžešćih kritika, kako je ocenio Rojters, jednog zvaničnika EU od kada je Izrael počeo ofanzivu u kojoj je poginulo više od 900 ljudi, Mišel je rekao da je odgovor jevrejske države na raketne napade Hamasa "potpuno nesrazmeran".

"Činjenica je, sa čime se slažu priznati stručnjaci iz te oblasti, da Izrael ne poštuje međunarodno humanitarno pravo", izjavio je Mišel u intervjuu koji je danas objavio belgijski list "La Libr Belžik".

"Prva obaveza je da okupaciona sila mora da čuva živote civila, da ih štiti, da ih hrani i da brine o njima, što očito ovde nije slučaj", podvukao je Mišel.

On je istakao da je teško prebaciti odgovornost na bilo koju stranu, dodajući i da je Hamas maltretirao Izrael sa stalnim raketnim napadima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.