Fratini: Rešiti granični spor

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini pozvao je Hrvatsku i Sloveniju da reše granični spor, koji je blokirao napredak Hrvatske u pregovorima sa EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.01.2009.

17:15

Default images

Ministar spoljnih poslova Italije, koji danas boravi u zvaničnoj poseti Hrvatskoj je već u najavi ove posete naveo da će se potruditi da pomogne da Hrvatska i Slovenija nađu rešenje pograničnih sporova koji su nedavno doveli do toga da je Slovenija blokirala dalje približavanje Hrvatske EU.

Tokom posete Zagrebu, Fratini je izjavio da će se Rim, u duhu evropske solidarnosti zalagati za rešavanje spora između Hrvatske i Slovenije, prenose slovenački mediji.

Dodaje se da je Fratini tom prilikom, podržao Hrvatsku, izjavivši da slovenačka blokada ne može da zaustavi hrvatske pristupne pregovore i korake koje je Hrvatska već napravila na putu ka EU.

Fratini je rekao i da Italija željno očekuje da Slovenija i Hrvatska što pre postignu dogovor, koji je u interesu svih, jer je hrvatsko približavanje EU ne sme da se uspori i Italija ga jako podržava, dodavši i da trenutna situacija između Slovenije i Hrvatske nije u evropskom duhu.

Pahor: Slovenija neće popustiti

Istovremeno je slovenački premijer Borut Pahor saopštio da Slovenija neće popustiti ni pod kakvim pritiscima, niti pod onim iz Hrvatske, niti pod onim iz EU.

Slovenački stav se neće promeniti dok se ne promene i okolnosti, rekao je Pahor i dodao da Hrvatska ništa neće postići pritiskanjem na Sloveniju.

Nakon što je nedavno i Češka, koja je preuzela predsedavanje EU, podržala Hrvatsku, slovenački premijer je izjavio i da Sloveniji u sporu sa Hrvatskom nije potrebna pomoć ni jedne druge članice EU.

Komentarišući nedavnu izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera da on želi da sastanku premijera Hrvatske i Slovenije prisustvuje i predstavnik EU, slovenački premijer je izjavio da Zagreb potcenjuje slovenačke stavove i da očigledno nije spreman da vidi činjenicu da je Slovenija članica EU.

Pahor je naglasio da Slovenija i dalje podržava približavanje Hrvatske EU, kao i da se čak za razliku od nekih drugih zemalja protivi tome da Hrvatska u EU uđe u "paketu" sa ostalim balkanskim državama.

Hrvatski premijer Ivo Sanader u međuvremenu je odbio ponudu slovenačkog premijera da se sastanu i razgovaraju o rešavanju problema nastalog nakon slovenačke blokade Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: