Dejanovićeva: Parlament bez prekida

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će parlament do početka redovnog zasedanja po hitnom postupku raditi sve vreme.

Izvor: Beta

Nedelja, 11.01.2009.

11:59

Default images

U intervjuu agenciji Beta, Slavica Đukić-Dejanović je istakla da će parlament raditi sve vreme u januaru i februaru i da očekuje da budu usvojeni Zakon o skupštini, novi Poslovnik o radu, da budu izabrane delegacije u međunarodnim institucijama i konstituisani svi skupštinski odbori.

Ona je navela da se sa izborom delegacija i konstituisanjem odbora kasni zbog sporenja između Srpske radikalne stranke i Srpske napredne stranke i nepostojanja dogovora o raspodeli mesta u delegacijama i odborima.

"Radna grupa koja radi na tekstu Zakona o skupštini je prilično odmakla sa poslom i 90 odsto teksta je već usaglašeno. SRS za sada ne učestvuje u radu, ali to ne znači da to mora da bude kamen spoticanja", istakla je ona i dodala da će zakon biti u proceduri i bez opšteg konsenzusa.

"Poslovnik očekujem nakon usvajanja Zakona o skupštini, da redovno zasedanje bude u skladu sa novim poslovnikom koji nikako ne sme da ide na uštrb parlamentarne demokratije, koja je osnova demokratije. Poslanici imaju pravo da kažu sve što misle, ali ono mora da bude fokusirano na sadržaj rada, a ne beskrajno na razgovore o dnevno aktuelnim temama koje ne omogućavaju efikasnost rada", kazala je ona.

Predsednica parlamenta je rekla da nije plan da se skraćuje rasprava o pojedinim zakonima, već da se rasprava mimo dnevnog reda svede na minimum.

"Ventil opoziciji mogao bi da bude uređen na različite načine, tako da se na aktuelnu temu dnevno može pričati dva sata. Druga varijanta je da se po poslovniku ograničeno mogu javljati predstavnici neke političke opcije", kazala je ona i navela da sada 60 poslanika SRS ponavlja istu priču po tri minuta, a onda se ponovo javljaju na malo drugačiji način.

Takođe, tokom januara i februara očekuje se formiranje skupštinskih odbora, uključujući i Odbor za ustavna pitanja, sa čime se kasni zbog sporenja radikala i naprednjaka oko mandata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: