Abas pozvao Hamas na pregovore

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je rivalski islamistički pokret Hamas da prihvati plan Egipta za okončavanje rata sa Izraelom u Gazi.

Izvor: B92

Nedelja, 11.01.2009.

01:12

Default images

Abas, koji je u Kairu razgovarao sa predsednikom Egipta Hosnijem Mubarakom, na konferenciji za štampu pozvao je Hamas sa kojim inače nema kontakta, da takođe pošalje delegaciju u Kairo i pregovara sa Egiptom. Abas je zatražio da se u Gazi rasporede međunarodne snage koje bi štitile civile pošto je tokom sadašnje izraelske ofanzive poginulo više od 850 ljudi.

Hamas se, međutim, oštro protivi dolasku stranih snaga u Gazu, uzak priobalni pojas na jugozapadu Izraela, kraj granice Egipta.

Egipat je u utorak pokrenuo inicijativu za okončavanje rata pregovorima tako što bi se najpre uspostavilo primirje, a zatim postigao sporazum o okončanju izraelske blokade Gaze i prestanku palestinskog šverca oružja u Gazu.

Prema sporazumu iz 2005. godine, kada se Izrael povukao iz Gaze, kontolu granice između te male enklave i Egipta je preuzela palestinska vlast, uz pomoć evropskih posmatrača.

Taj sporazum je prakitčno propao 2007. godine kada je vlast u Gazi preuzeo ekstremni Hamas, potiskujući snage Fataha, lojalne predsedniku Abasu.

Hamas: Prvo okončanje agresije

Lider Hamasa u egzilu Halid Mašal rekao je da je rat u Gazi uništio i poslednju šansu za postizanje sporazuma i pregovore sa Izraelom.

Mašal je u "žestokom govoru", koji je prenela arapska televizija Al Džazira, osudio izraleski napad na pojas Gaze, opisujući ga kao "holokaust".

Pozvao je na obustavu izraelskih napada, povlačenje njegovih snaga iz pojasa Gaze i ukidanje blokade te oblasti.

Mašal je, takođe, rekao da njegova organizacija neće razmatrati primirje u Gazi sve dok Izrael ne okonča sada već 15-dnevnu vojnu ofanzivu i ne otvori granične prelaze te obalske enklave.

"Pustimo prvo Izrael da se povuče, pustimo prvo da prestane agresija, neka se prelazi otvore i tek tada će ljudi moći da se suoče sa pitanjem primirja", rekao je Mašal iz sirijske prestonice Damaska.

Olmert: Izrael se bliži svojim ciljevima

Izraelska ofanziva u pojasu Gaze "bliži se svom cilju", rekao je izraelski premijer Ehud Olmert.

"Izrael se bliži svojim ciljevima, ali je potrebno više strpljenja i odlučnosti kako bismo to postigli da bi se promenila situacija po pitanju bezbednosti na jugu i kako bi građani dugo živeli bezbedno", rekao je Olmert na otvaranju saveta ministara.

Olmert je, takođe, rekao da je Izrael u pravu što ne želi da stopira ofanzivu protiv Hamasa, uprkos velikom broju cilivnih žrtava sa palestinske strane i apelu Saveta bezbednosi UN o prekidu vatre.

"Nijedna rezolucije ne može da nam uskrati osnovno pravo da odbranimo svoje građane", poručio je Olmert.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je da izraelska vojska nastavlja "efikasno" ofanzivu, dok vlada "pokušava da iznađe kako diplomatskim putem da se okonča operacija.

“NATO ne planira mirovnu misiju“

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer kaže da alijansa ne planira slanje mirovnih snaga da nadgleda bilo kakav vid prekida vatre u pojasu Gaze.

Shefer je u govoru u Izrealskom institutu za studije nacionalne bezbednosti rekao da bi NATO bio spreman da igra mirovnu ulogu jedino u slučaju postizanja sveobuhvatnog mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca, uz saglasnost obe strane i pod mandatom UN.

Međutim, Shefer je rekao da je postizanja takvih uslova daleko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: