Nastavak izraelske ofanzive

Izraleska ofanziva nastavljena je uprkos rezoluciji Saveta bezbednosti UN koja poziva na momentalan prekid vatre. U izraelskom napadu ubijeno 30 civila.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 09.01.2009.

10:32

Default images

Oni su stradalu u jednoj kuči u Gazi u bombardovanju izraelske vojske, saopštile su Ujedinjene nacije, pozivajući se na izjave očevidaca. U kući se nalazila grupa od ukupno 110 Palestinaca koje je izraelska vojska u nju dovela.

"Prema očevicima, vojska je 4. januara evakuisala oko 110 Palestinaca u jednu kući u Zejtunu (među kojima su polovina bila deca) i naredila im da ostanu unutra", navodi se u saopštenju Kancelarije UN za koordinaciju humantiranih poslova.

Kako se dodaje, samo 24 sata kasnije izraelske snage su u više navrata bombardovale kuću i ubile oko 30 ljudi.

Oni koji su preživeli bombardovanje morali su da hodaju dva kilometra pre nego što su civilnim vozilima prebačeni u bolnicu, navodi se u saopštenju. Troje dece umrlo je nakon što su primljeni u bolnicu.

Portparol izraelske vojkse rekao je da ne raspolaže informacijama o tom incidentu.

Prema rečima očevidaca i na osnovu vojnih izvora, izraelska avijacija je i jutros gađala palestinsku teritoriju posle noćašnjih napada u kojima je poginulo 12 ljudi, navodi se iz palestinskih izvora.

Izraelska vojska je saopštila da je šest raketa ispaljeno na Izrael iz pojasa Gaze, kao i da je vojska gađala 50 ciljeva u pojasu Gaze.

Arapske zemlje i države Zapada postigle su sinoć dogovor o nacrtu rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na hitan prekid vatre u pojasu Gaze, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

U napadima izraelske vojske na pojas Gaze do sada je poginulo najmanje 750 ljudi, a više hiljada ih je ranjeno.

O uzrocima sukoba u Gazi, o ciljevima palestinskih i izraelskih političara, o mogućem mirovnom sporazumu, u večerašnjoj emisiji Uvećanje, koja je na programu Info kanala B92 u 20 sati, govore palestinski ambasador Mohamed Nabhan i ambasador Izraela Artur Kol.

Gadafi želi da se Arapi uključe u rat

Libijski vođa Moamer Gadafi pozvao je arapske lidere da dozvole svojim građanima da odu u pojas Gaze kao dobrovoljci kako bi se pridružili palestinskim borcima, preneli su libijski državni mediji.

"Pozivam Arape da otvore vrata dobrovoljcima koji žele da se bore uz Palestince," istakao je Gadafi u kratkom saopštenju koje je prenela državna novinska agencija Džana.

On u saopštenju nije naveo da li će direktno tražiti od Egipta, jedine arapske zemlje koja se graniči sa Gazom, da propusti arapske borce na palestinsku teritoriju, preneo je Rojters.

Gadafi je ranije arapske lidere optužio za "kukavički" odgovor na izraelske napade u pojasu Gaze.

Dan po početku izraelske ofanzive na Gazu, 27. decembra, Gadafi je napao arapske lidere da ne čine ništa da podrže Palestince koji tamo žive, sem što nude humanitanu pomoć i razgovaraju o organizovanju eventualnog samita Arapske lige.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: