Gaza: Nakon prekida, ponovo sukobi

Sukobi između izraelskih vojnika i naouražanih Palestinaca u pojasu Gaze obnovljeni su danas popodne, nakon što je isteklo tročasovno zatišje.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 07.01.2009.

10:22

Default images

Primirje je proglašeno s ciljem da se omogući isporuka humanitarne pomoći, rekli su lokalni stanovnici. Isti izvori su naveli da je i tokom zatišja od 13 do 16 sati bilo povremene razmene vatre. U gradu Gazi stotine ljudi su izašle na ulice da pokupuju ono što im nedostaje i da poseti rođake.

Ranije, izraelska vojska je danas najavila svakodnevni tročasovni prekid bombardovanja pojasa Gaze.

"Odlučeno je da se od danas bombardovanje Gaze svakog dana prekine od 11:00 do 14:00", rekla je danas portparol izraelske vojske Avital Libovic.

Istovremeno, očevici su rekli agenciji Frans pres da su izraelski tenkovi napustili jutros Kan Junis, najveći grad na jugu pojasa Gaze.

Svakog dana tri sata bez bombi

Više desetina oklopnih vozila napustilo je zonu koju su juče zauzeli, rekli su očevici.

Portparolka izraelske vojske nije želela da potvrdi niti da demantuje tvrdnje o povlačenju izraelskih snaga.

Prema poslednjim podacima, u izraelskim napadima na pojas Gaze od 27. decembra poginulo je najmanje 660 Palestinaca, uključujući veliki broj dece, a više od 2.950 je ranjeno.

Pored prisustva izraelske vojske u Gazi palestinski raketni napadi se nastavljaju i od njih su od počekta cele ofanzive poginula četiri Izraelca.

Izraelski premijer Ehud Olmert je posle razgovora sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, koji boravi u regionu, rekao da Izrael odbija svako primirje dok ne dobije uveravanja da će se u potpunosti prekinuti palestinski raketni napadi.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun najavio je juče da će otputovati iduće nedelje u Izrael i da će obići okupirane teritorije i više arapskih gradova.

Inače, uprkos porastu broja žrtava, ofanziva Izraela na pojas Gaze nastavljena je prošle noći nesmanjenom žestinom, nakon što je juče u eksploziji tenkovske granate, ispaljene na školu UN u tom području poginulo najmanje 30 Palestinaca, a na desetine je ranjeno.

UN su navele u prvim izveštajima da je poginulo 42 civila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: