Prihvaćen plan Mubarak-Sarkozi

Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je da su Izrael i Palestinska uprava prihvatili francusko-egipatski plan o privremenom prekidu vatre u pojasu Gaze.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 07.01.2009.

01:06

Default images

"Predsednik je obradovan prihvatanjem Izraela i palestinskih vlasti francusko-egipatskog plana koji je sinoć u Šarm el-Šeiku predstavio egipatski predsednik Hosni Mubarak", saopšteno je iz Sarkozijeve kancelarije. U saopštenju se navodi da Sarkozi poziva na što brzo sprovođenje plana kako bi se zaustavile patnje civila.

Portparol izraelske vlade Mark Regev izjavio je da Izrael "pozdravlja" predlog Francuske i Egipta za okončanje sukoba u pojasu Gaze i da bi Izrael mogao da prihvati predlog ako se njime zaustavi "neprijateljska vatra" iz Gaze i ako uključi mere što bi sprečile da se radikalni palestinski pokret Hamas ponovo naoruža.

Podsetimo, predsednici Egipta i Francuske, Mubarak i Sarkozi, u sedištu UN u Njujorku predložili su plan za zaustavljanje sukoba izraelskih snaga i Hamasa u pojasu Gaze.

Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner je na sastanku Saveta bezbednosti UN rekao da bi plan trebalo da dovede do toga da obe strane, kao i vlasti palestinske samouprave, preduzmu "sve mere" kako bi se zaustavili sukobi, uključujući i ključne korake kao što su zaštita granica Gaze i otvaranje svih graničnih prelaza.

Predsednici Hosni Mubarak i Nikola Sarkozi plan, ali ne i njegove detalje, predstavili su na konferenciji za novinare nakon sastanka u egipatskom letovalištu Šarm el Šeik.

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs izjavila je na sednici Saveta bezbednosti da SAD podržavaju plan za prekid vatre.

"Moramo hitno da zaključimo primirje koje će trajati i koje će doneti istinsku bezbednost", rekla je Rajsova, dodajući da SAD "pozdravljaju inicijativu predsednika Egipta i žele da slede tu inicijativu".

Ona je, međutim, navela da SAD insistiraju na primirju koje će biti "trajno i održivo" i koje neće rezultirati povratkom na situaciju koja je postojala pre izraelske ofanzive.

"Prekid vatre koji će vratiti te okolnosti je neprihvatljiv i neće potrajati", rekla je državna sekretarka SAD.

Plan dvojice predsednika odmah je dobio podršku palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, čija je administracija u julu 2007. morala da prepusti Hamasu kontrolu nad pojasom Gaze. Uz SAD, i palestinska samouprava podržala je predlog o hitnom primirju između Izraela i Palestinaca u Gazi, koju kontroliše islamski radikalni pokret Hamas.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je, govoreći na sednici Saveta bezbednosti UN, sazvanoj zbog krize u Gazi, istakao da izražava podršku planu koji su izneli danas Mubarak i francuski predsednik Nikola Sarkozi, javlja Rojters.

Abasov pokret Fatah su 2007. godine potisnuli iz Gaze pripadnici Hamasa.

Peres: Težimo prekidu terorizma

Presdsednik Izraela Šimon Peres izjavio je danas da ta zemlja ne želi da širi, ni produžuje rat u pojasu Gaze i da Izrael nema teritorijalne aspiracije prema palestinskom području na obali Sredozemnog mora.

“Mi ne težimo prekidu vatre, već prekidu terorizma”, rekao je Peres, navodeći da Izrael brižljivo razmatra plan primirja koji su predložili egipatski predsednik Hosni Mubarak i francuski predsednik Nikola Sarkozi.

Peres je takođe rekao da ni jedna zemlja nije imala takav sukob, ponavljajući da je cilj ofanzive da se spreči da Izrael bude pod opsadom terorista.

Predsednik Izraela je to izjavio nakon što je palestinski predsednik Mahmud Abas rekao da podržava predlog egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka za prekid vatre između Izraela i Hamasa, kontroliše pojas Gaze. Takođe je rekao da Izrael brižljivo razmatra humanitarne uslove na palestinskoj teritoriji, optuživši Hamas za patnje Palestinaca.

Razgovori Rusije i Sirije o Gazi

Izaslanik ruskog predsednika za Bliski istok, zamenik ministra spoljnih poslova Aleksander Saltanov, razgovarao je u Damasku o situaciji u pojasu Gaze sa ministrom spoljnih poslova Sirije Validom Mualemom.

Saltanov je rekao da je sa Mualemom razgovarao o načinima "ostvarenja momentalnog prekida vatre u pojasu Gaze kao i o narodu koji je pogodođen humanitarnom katastrofom", prenela je ruska agencija Itar – Tas.

Obe strane su navele opasan razvoj situacije u pojasu Gaze kao rezultat izraelske vojne operacije.

Takođe su razgovarali o naporima da se posreduje između dve strane na regionalnom i međunarodnom nivou, kao i ruskom doprinosu da prolivanje krvi bude zaustavljeno što je pre moguće.

Saltanov je kazao da je Rusija aktivna po pitanju pronalaženja izlaza iz kritične situacije, kao i da je nedavni telefonski razgovor - između ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva i sirijskog predsednika Bašara el-Asada - doprineo da se ubrza diplomatska inicijativa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: