EU: Primirje u Gazi što pre

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je da Brisel radi na postizanju hitnog primirja u Gazi.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 05.01.2009.

12:29

Default images

"Evropska unija radi na brzom postizanju primirja u Gazi. Što pre - to bolje", rekao je Solana posle razgovora sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom u egipatskom letovalištu Šarm el Šeik.

Razgovorima Solane i Mubaraka prisustvovali su i šefovi diplomatija Češke, Francuske i Švedske - Karel Švarcenberg, Bernar Kušner i Karl Bilt, javila je italijanska novinska agencija ANSA.

"Mi moramo pod hitno da uradimo nešto. Nema deklaracija, osude i povratka u istoriju, i to svi znamo", rekao je Kušner uoči sastanka.

"Šta moramo i možemo da uradimo? Ne samo mi, već i svi ostali. Ovo je deo budućnosti sveta, zato konkretne akcije moraju biti preduzete, i mi smo na to spremni", kazao je Kušner.

Solana je rekao da je za primirje potrebna "saradnja različitih strana", među kojima i Evropske unije, koja, u skladu sa sporazumom koji su 2005. godine sklopili Egipat, Izrael i Palestinska nacionalna uprava, treba da ima svoje posmatrače na prelazu Rafa, kako bi se omogućio slobodan prolaz robe i ljudi.

Solana je ponovio da je Evropska unija spremna da imenuje nove posmatrače na prelazu Rafa, između pojasa Gaze i Egipta.

Posmatrači su odatle povučeni u julu 2007. godine, kada je na palestinskoj teritoriji na vlast došao Hamas.

I Hamas planira da pošalje delegaciju u Egipat na prve diplomatske razgovore otkako je pre 10 dana počela izraelska ofanziva na Gazu, rekao je zvaničnik te grupe Ajman Taha.

Delegacija Hamasa doputovaće u Egipat u isto vreme kada u tu zemlju stigne, kako se očekuje, i francuski predsednik Nikola Sarkozi, koji započinje dvodnevnu posetu Bliskom istoku kako bi se pronašlo rešenje za sukobe u Gazi.

Sarkozi će se, kako je planirano, popodne takođe sastati sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, sa kojim predsedava Uniji za Mediteran.

Potom će Sarkozi otputovati u Ramalu, kako bi razgovarao s predsednikom palestinske uprave Mahmudom Abasom.

Buš: Sprečiti Hamas da gađa Izrael

Američki predsednik Džordž Buš izjavio je danas da prekid vatre kojim bi se okončala kriza u pojasu Gaze mora uključivati odredbe koje bi sprečile Hamas da koristi taj priobalni pojas kao poligon za granatiranje Izraela.

"Umesto da vodi računa o stanovnicima Gaze, Hamas je odlučio da iskoristi Gazu da bi raketama ubijao nedužne Izraelce", kazao je Buš novinarima nakon susreta sa funkcionerima Sudana, javio je Rojters.

Američki predsednik je izjavio da je "Izrael očigledno odlučio da zaštiti sebe". Buš je rekao da bilo kakvo primirje mora garantovati da Hamas neće koristiti Gazu kao teritoriju sa koje bi ispaljivao rakete.

Sarkozi sa Abasom pozvao na mir

Lider Palestinaca Mahmud Abas i francuski predsednik Nikola Sarkozi pozvali su na momentani prekid sukoba.

"Pozivam na momentani i bezuslovni prekid izraelske agresije nad mojim narodom u pojasu Gaze", rekao je Abas nakon razgovora sa Sarkozijem u Ramali.

Sarkozi je takođe pozvao na prekid vatre između Izraela i Hamasa što je pre moguće.

"Mi, Evropa, želimo što je moguće brže prekid vatre. Vreme radi protiv mira. Treba da oružje ućuti i da se uspostavi privremeno humanitarno primirje", istakao je Sarkozi.

Sarkozi je takođe optužio Hamas da je delovao "neodgovorno i neoprostivo" kada je odlučio da ne nastavi šestomesečno primirje i počeo da ispaljuje rakete na Izrael.

Hamas zato snosi, kako je rekao Sarkozi, "veliku odgovornost za patnju Palestinaca u Gazi".

Palestinski radikalni pokret Hamas odmah je odgovorio na te Sarkozijeve optužbe, optužujući ga za "potpunu pristrasnost" prema Izraelu.

Abas se sastao i sa Medvedevom

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev i palestinski lider Mahmud Abas pozvali su na "momentani prekid vatre" u pojasu Gaze, saopštio je danas Kremlj.

Dvojica lidera su u telefonskom razgovoru "razmotrili pogoršanje situacije u pojasu Gaze koje je donelo veliki broj žrtava među civilnim stanovništvom i dovelo do teške humanitarne situacije", dodaje se u saopštenju.

"Dve strane su istakle neophodnost momentanog prekida vatre", dodaje Kremlj.

Dvojica lidera su razgovarala, na insistiranje palestinske strane, dodaje Kremlj. Abas je ranije primio u Ramali zamenika šefa ruske diplomatije Aleksandra Saltanova.

Saltanov je kasno sinoć u Jerusalimu razgovarao i sa ministarkom inostranih poslova Izraela Cipi Livni.

Rusija je članica četvorke za Bliski istok, zajedno sa SAD, Evropskom unijom i UN, a takođe je stalna članica Saveta bezbednosti UN.

Saudijska Arabija: Prekinuti varvarstvo

Saudijska Arabija je saopštila danas da međunarodna zajednica mora više da učini da bi prekinula izraelsko "varvarstvo" u vojnoj ofanzivi protiv pojasa Gaze. "U rešavanju međunarodnih kriza stav međunarodne zajednice je mlak prema izraelskim postupcima bez presedana", navodi se u saopštenju kabineta koje je prenela saudijska državna agencija SPA.

"Reći da je izraelsko varvarstvo samoodbrana znači zatvarati oči pred istorijom izraelske okupacije i naseljavanjem palestinskih teritorija, pred praksom zatvorenosti i terora i masovnom neravnotežom moći između dve strane", kaže se u saopštenju.

U desetodnevnoj izraelskoj vojnoj ofanzivi u pojasu Gaze poginulo je preko 540 Palestinaca.

U saudijskom saopštenju se ističe da "palestinsko rukovodstvo ima posebnu odgovornost jer efektivna arapsko-islamska akcija može da se ostvari samo kroz jedinstvo, koheziju i integritet u palestinskom donošenju odluka", preneo je Rojters.

Sirijski predsednik traži mobilizaciju

Sirijski predsednik Bašar al-Asad zatražio je od uticajnog sunitskog sveštenika Jusefa al-Kardavija da mobiliše arapski svet kako bi pomogli Palestincima u pojasu Gaze, javila je sirijska agencija Sana.

Al-Asad je na sastanku sa Al-Kardavijem zatražio da "preuzme odgovornost tako što će mobilisati arapski i islamski svet da pomognu palestinskom narodu u Gazi".

Dva zvaničnika su istrakla važnost "intenziviranja napora za obustavu (izraelske) agresije u Gazi i jačanja pozicije Palestinaca".

Egipat: Hapšenje članova Muslimanskog bratstva

Egipatska policija uhapsila je 50 članova grupe Muslimansko bratstvo zbog organizovanja protesta u Kairu povodom izraelske ofanzive u Gazi, saopštili su bezbednosni zvaničnici.

Današnja hapšenja usledila su posle poziva zabranjenog Bratstva članovima i drugim opozicionim grupama da organizuju još demonstracija u znak protesta zbog izraelskog bombardovanja Gaze.

Predsedništvo BiH poziva na mir

Povodom eskalacije vojnih dejstava u pojasu Gaze, Predsedništvo Bosne i Hercegovine izražava veliku zabrinutost za mir i stabilnost na Bliskom istoku, a pogotovo za bezbednost civilnog stanovništva.

Predsedništvo BiH u saopštenju ističe da upotreba sile i nasilje ne vodi rešenju postojećih problema i podržava otvaranje dijaloga kako bi se postiglo rešenje za trajni mir u tom regionu.

Na kraju saopštenja, Predsedništvo poziva Savet bezbednosti UN da, u skladu sa poglavljem Sedme povelje Ujedinjenih nacija, hitno preduzme mere neophodne za očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: