Celnici opozicije o istupu Draskovica - neophodan medjupartijski dogovor

Izvor: B92

Nedelja, 12.12.1999.

20:12

Default images
Celnici opozicionih stranaka Srbije u nedelju su za program B2 92 govorili o tome da li im je prihvatljiva najava lidera Srpskog pokreta obnove, Vuka Draskovica da ce, uprkos Okruglom stolu, sazvati opozicione lidere na dogovor o strategiji delovanja. Prvaci stranaka slozili su se da je neophodan cvrsci medjupartijski dogovor kako bi se vlast prisilila na ustupak.

Predsednik Demokratske stranke, Zoran Djindjic, izjavio je da su njegova stranka i Savez za promene spremni da ucestvuju u dogovoru o svim aktivnostima koje bi pojacale pritisak na rezim. Komentarisuci najavu predsednika SPO, Vuka Draskovica, da ce licno koordinirati sve relevantne opozicione stranke, kao i poziv da SZP prekine sadasnje proteste, Djindjic je rekao da je cilj delovanja opozicije u Srbiji da natera vlast na minimalni ustupak, a to je, prema njegovim recima, hitno raspisivanje vanrednih izbora: “Bilo koji mehanizam koji neko predlozi, a koji obecava rezultat je dobrodosao. Mi pokusavamo vec duze vremena da pritisak na vlast povecamo, da izvedemo ljude na ulice, nekada sa vise nekada sa manje uspeha - ali nije tu pitanje ko to cini i kako, nego je bitan rezultat. Uslovljavanje bilo kog tipa nisu smislena, osim ako ne podrazumevaju neki bolji metod. Mi cemo razgovarati, ali da za to vreme treba da prestanu protesti – ne vidim razlog. Dobro je da se zajedno dogovorimo i da uklopimo pojedinacne u zajednicke akcije. Sustina su akcije i da se nesto radi, tako da dogovor ima smisla samo ako je dogovor o akcijama”, dodao je Zoran Djindjic.

Predsednik Demokratskog centra i inicijator Okruglog stola opozicije Dragoljub Micunovic rekao je za nas program da je svaki razgovor o strategiji delovanja dobrodosao, ali je dodao da u tom kontekstu vec postoji Okrugli sto: “Pozivam g. Draskovica da izlozi tu svoju ideju na okruglom stolu, ili ako hoce na nekom drugom mestu, ja nemam nista protiv. Svako okupljanje i razgovor opozicije je dobrodosao. Nesporno je da je SPO najveca stranka u parlamentu, ali bojim se da ako se stvari postave kao liderska konkurencija - da to nije bas najzdraviji put”, kaze Micunovic.

"Ideje koje govore u korist ujedinjavanja opozicije su pozitivne", konstatovao je u izjavi za B2 92 i koordinator Saveza demokratskih partija, Zarko Korac. On je naglasio da brutalizacija politickog zivota u Srbiji, i kako je rekao, uzasne aktivnosti rezima, pokazuju da demokratska opozicija mora zajednicki da reaguje i da se dogovara. Korac je primetio da opozicija nije, u poslednjih deset godina, uspela da nadje zajednicku tacku oslonca, naglasivsi da ce to morati da pronadje sada i to na odbrambeni nacin. Na pitanje da li kao stub okupljanja vidi, kako je to Vuk Draskovic naglasio, Srpski pokret obnove Korac je odgovorio: “Niko od nas ne spori da je SPO velika opoziciona stranka, ali ako govorimo o problemu disperzije opozicije - stozer okupljanja moraju biti zajednicke ideje. Ja sam licno spreman da podrzimo svaku ideju koja ce nas izvuci iz ove agonije. Moze to da predlozi Draskovic ili neko drugi, ali je bitno okupljanje oko ideja, a ne personalni ili partijski stozer. Pretpostavljam da Vuk Draskovic na to misli. Najzad, mnoge dramaticne stvari su se desile u njegovom licnom, porodicnom i stranackom zivotu. On ulazi u jedan sve burniji sukob sa rezimom i mislim da upravo u SPO-u raste svest da on mora da se sada priblizi na aktivniji nacin ostatku opozicije, jer je jos davno tvrdio da sa SPS-om, radikalima i julovcima nema saradnje”, zakljucuje Korac.

Prema recima potpredsednika Demokratske stranke Srbije, Dragana Marsicanina dogovor opozicionih stranaka o strategiji delovanja u cilju raspisivanja prevremnih, fer i demokratskih izbora je neophodan, ali najbolje mesto za to je Okrugli sto. Marsicanin je dodao da se, ukoliko vlast ne prihvati zahteve opozicije, moze razgovarati, kao sto je Draskovic predlozio, i o vaninstitucionalnim nacinima borbe.

“Drago mi je da je Vuk Draskovic odlucio da sazove opozicione lidere na dogovor o strategiji delovanja”, rekao je za B2 92 lider Socijaldemokratije Vuk Obradovic, podsetivsi da je njegova partija upravo to predlagala jos pre dva meseca. “Sigurno cemo se odazvati takvom sastanku, ali ocekujemo da cemo tamo razgovarati kao ravan sa ravnim. Na sednici glavnog odbora SPO-a je bio uocljiv nivo politicke odlucnosti i energicnosti. Mislimo da je to opoziciji potrebno, gotovo jednako kao i jedinstvo na kome se toliko insistira. Nema razloga za povlacenje opozicije u misju rupu, jer vlast to i zeli”, zakljucuje Obradovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: