Bajatović: Rusija ukida monopol

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da je Rusija pristala da se monopol na naftne derivate ukine 2010. godine.

Izvor: B92

Nedelja, 14.12.2008.

23:23

Default images

On je rekao da je situacija u pregovorima sada prihvatljivija nego u četvrtak, kada su neki članovi pregovaračkog tima iz njega istupili. Bajatović je, gostujući u Utisku nedelje na B92, kazao da je prihvaćen i kolektivni ugovor za radnike Naftne industrije Srbije i da neće biti zatvarane rafinerije zbog modernizacije.

Kako je dodao, ruska strana prihvatila i da Srbija učestvuje u upravljanju NIS-om "do kraja investicionog ciklusa".

U pregovorima su "papiri mnogo prihvatljiviji" nego kada su neki članovi pregovaračkog tima istupili iz tima, rekao je Bajatović, koji učestvuje u pregovaračkom timu.

Prema Bajatovićevim rečima, Srbiji nisu potrebne garancije da će biti izgrađeni i gasovod Južni tok i skladište gasa Banatski dvor jer je državni sporazum "najviši pravni akt".

Srbija ima mogućnost da tuži Rusiju ukoliko bude problema, a na pitanje da li Srbija to sme da učini, on je upitao da li Srbija sme da tuži druge zemlje koje u Srbiji kupuju kompanije.

Bajatović je kazao da je Srbiji potreban energetski sporazum sa Rusijom i zbog modernizacije energetske industrije, investicija i snabdevanja gasom. On nije odgovorio tačno šta bi se dogodilo u slučaju da Rusija iz bilo kog razloga ne izgradi gasovod.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić, koji je istupio iz pregovaračkog tima o energetskom sporazumu, kazao je da je potebno potpisati poseban ugovor o izgradnji Gasproma i skladišta Banatski dvor.

Da su sporazum i ugovor isto, ne bi se različito zvali, kazao je on i rekao da, ukoliko se ne potpisuju posebni ugovori za Banatski dvor i Južni tok, treba u ugovor za NIS uneti odredbe kojima bi se Srbija zaštitila, poput toga da Rusija vrati Srbiji deo akcija.

Ćirić je rekao da je Vlada Srbije odustala od toga da poveže prodaju NIS-a sa realizacijom ostalih projekata iz energetskih sporazuma i da je time snizila svoju pregovaračku poziciju.

"Kada počnu da se prihvataju političke garancije, ja smatram da u tome ne treba da učestvujem", kazao je on.

Slične stavove kao i Bajatović izneo je i poslanik Demokratske stranke Srbije Nenad Popović, koji je kazao da zemlje Evropske unije koje su ušle u izgranđu Južnog toka veruju da će on biti izgrađen, a da samo Srbija sumnja.

Urednik ekonomske rubrike u Politici Miša Brkić kazao je da se u januaru, kada je potpisan energetski aranžman sa Rusijom, govorilo o tome da se prodaje NIS van okvira zakona o privatizaciji zato da bi kroz Srbiju prošao gasovod Južnu tok, a da se sada govori samo o prodaji NIS-a.

Brkić je rekao da je Popović "lobista" i da ima pravo da štiti svoje interese, ali da je u mnogim zemljama ta oblast regulisana zakonom.

Popović je na to odgovorio da njegova kompanija jeste iz energetskog sektora, ali da ne radi sa gasom nego sa strujom i da nije partner Gasproma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: